Επιτέλους 102.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή, «ξεμπλοκάρουν»

sintaxeis1

Ένεση ρευστότητας προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν περίπου 102.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σήμερα σε αναμονή ακόμη και για τρία χρόνια, προβλέπει τροπολογία που υπογράφει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουάριου 2014 σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/48/ΕΚ και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

Προβλέπει ότι τα Ταμεία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό έως και 859 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσουν συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή για περισσότερο από 3 μήνες. Πρόκειται για συμπλήρωμα σχετικής διάταξης νόμου του 2014, με το οποίο ξεκαθαρίζεται επίσης, ότι σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν την χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό.

Αναλυτικά, με την τροπολογία συμπληρώνεται το άρθρο 6 του ν. 4281/2014, σχετικά με την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους.

Ειδικότερα ορίζεται ότι τα ταμεία μπορούν να επιχορηγούνται εκτάκτως για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει ενενήντα ημέρες από την υποβολή τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιχορήγησης των ταμείων για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η διαδικασία και οι προθεσμίες επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται για τον ανωτέρω σκοπό, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Παράλληλα το euro2day.gr, συμπληρώνει ότι η προβλεπόμενη εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών (σχετικά με την επιχορήγηση των λοιπών φορέων) με τον καθορισμό της διαδικασίας και των προθεσμιών επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους.

Σε περίπτωση που οι προθεσμίες επιστροφής (από Ο.Κ.Α. και λοιπούς φορείς) παρέλθουν άπρακτες, ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής δύναται να παρακρατείται από μεταβιβάσεις προς αυτούς.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2017, από την έκτακτη επιχορήγηση των Ο.Κ.Α. για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό των 859 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αυτή, θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι η πληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν προβλέπεται στη συμφωνία με τους Θεσμούς για τη συνολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Οπως είχε αποκαλυφθεί, όμως, από την έκθεση των Θεσμών με την οποία ξεκλείδωσε η εκταμίευση της υποδόσης των 2,7 δισ. ευρώ το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου είχαν διατεθεί για το σκοπό αυτό μόλις 27 εκατ. ευρώ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …