ÐÅÉÑÁÉÁÓ-ÅÐÉÓÔÑÁÔÅÕÓÇ ÔÙÍ ÍÁÕÔÅÑÃÁÔÙÍ (PHASMA/M.KARAGIANNIS)

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΝΕΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μια "πολεμική" αντιπαράθεση μεταξύ της ιστορικής ΠΕΝΕΝ και του Σωματείου των ναυτεργατών στη Δυτική Ελλάδα, με σκληρές ανακοινώσεις της ΠΕΝΕΝ σε βάρος των δεύτερων.

Διαβάστε παρακάτω την πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

"Η ΠΕΝΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΥΠΗΡΕΤΕΙ  ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ                      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,

Με αφορμή την συγκρότηση του Συλλόγου Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θέλει να επισημάνει τα παρακάτω:

Για όσους γνωρίζουν τις εξελίξεις με το πρώην Σωματείο Ναυτεργατών Ρίου – Αντιρρίου και Αιγίου εξ αιτίας της απομάκρυνσης (εργασιακά) του πρώην Προέδρου του τοπικού Σωματείου από την εν λόγω Πορθμειακή γραμμή αλλά και για το γεγονός ότι είχε επιβληθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς τρομοκρατίας, απειλών και εκβιασμών, είχε λήξει προ καιρού η θητεία της απερχόμενης Διοίκησης χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία για νέες αρχαιρεσίες και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης του τοπικού Σωματείου μια σειρά μέλη της ΠΕΝΕΝ που εργάζονται ή και έχουν αποχωρήσει από τα πλοία της γραμμής απευθύνθηκαν στην ΠΕΝΕΝ με σκοπό να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του τοπικού Σωματείου.

Για τον σκοπό αυτό δρομολογήθηκε από τον περασμένο Ιούνη η διαδικασία διορισμού προσωρινής Διοίκησης, η τροποποίηση του καταστατικού και η κάθοδος σε νέα εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Με απεύθυνση μελών που πήραν την πρωτοβουλία αυτή, ζητήθηκε από την ΠΕΝΕΝ να συντάξει σχέδιο καταστατικού το οποίο να περιέχει μια σειρά σύγχρονες και δημοκρατικές διαδικασίες και διατάξεις και το Σωματείο να επεκτείνει την γεωγραφική του αναφορά Ρίου – Αντιρρίου – Αιγίου και Δυτικής Ελλάδας.

Για τον σκοπό αυτό στα τέλη του Ιούλη 2016 με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ τους δόθηκε αυτό το καταστατικό προκειμένου να το καταθέσουν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε για τον σκοπό αυτό. Ευθύς εξ αρχής τους επισημάνθηκε από την ΠΕΝΕΝ να μην επιχειρήσουν την επέκταση του Σωματείου προς τα Ιόνια νησιά διότι η κίνηση αυτή θα συνιστούσε ευθεία αντιπαράθεση με την ΠΕΝΕΝ αλλά και το τοπικό Σωματείο Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, το οποίο επί 55 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με δράση, αγώνες και τεράστια συμβολή στα τοπικά προβλήματα.  

Έκτοτε η ομάδα αυτή στην οποία φέρεται επικεφαλής ο Αλέκος Κάκκος, μέλος του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ, έπαψαν να έχουν οποιαδήποτε επαφή, σχέση, σύνδεση και επικοινωνία με την ΠΕΝΕΝ.

Όπως πληροφορηθήκαμε το σχέδιο καταστατικού που κατέθεσαν και «ψήφισαν» στην Συνέλευση ήταν σχέδιο που τους είχε επιδοθεί από την Πρόεδρο του Ε.Κ. Πάτρας και μέσα από μια παράτυπη και παράνομη διαδικασία υποτίθεται ότι τελικά εγκρίθηκε το νέο καταστατικό το οποίο έχει ως τίτλο «Σύλλογος Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων».

Στην φάση αυτή η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ επεσήμανε την ευθύνη του μέλους του Δ.Σ Αλέκου Κάκκου ότι με τις ενέργειες αυτές μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με το Σωματείο, παραβιάζει βασικές καταστατικές αρχές και τους σκοπούς του Σωματείου και του απεύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες των πράξεών του.

Ο ίδιος και ορισμένα μέλη της ομάδας που φέρονται ως εκλεγέντες στο νέο Δ.Σ του ανωτέρω Σωματείου αγνόησαν αυτήν την θέση της ΠΕΝΕΝ. Κινήθηκαν και κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τις αποφάσεις του Δ,Σ της ΠΕΝΕΝ, εξακολουθούν να γράφουν μέλη όλων των ειδικοτήτων και μάλιστα με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο όποιος έχει ναυτολογηθεί κατά το παρελθόν στην Πάτρα ή πρόκειται στο μέλλον να εργαστεί εκεί, γίνεται μέλος……

Στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή και οι δυνάμεις που πατρονάρουν, κατευθύνουν και καθοδηγούν την συγκεκριμένη ομάδα, δηλώνουν ανοιχτά τους διασπαστικούς στόχους τους, επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά της διαμαρτυρίας και της δυσαρέσκειας που αναμφισβήτητα υπάρχει στις γραμμές μεγάλης μερίδας Ναυτεργατών. Η απεύθυνσή τους είναι κυρίως στον κλάδο των κατωτέρων πληρωμάτων (Ναύτες, Θαλαμηπόλοι, Μηχανοδηγοί και Μάγειροι) ενώ αντίστοιχη είναι και η σύνθεση της Διοίκησης. Ισχυρίζονται ότι ήδη έχουν γράψει πάνω από 400 μέλη έως τώρα.

Στο τελευταίο Συμβούλιο της ΠΕΝΕΝ που συγκλήθηκε για τον σκοπό αυτόν, ξεκαθαρίστηκε με τρόπο σαφή προς το μέλος του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ Κάκκο Αλέκο ότι εάν δεν προχωρήσει αμέσως σε τροποποίηση του καταστατικού και την διαγραφή των Ιονίων νήσων, θα ενεργοποιηθεί το καταστατικό και οι κυρώσεις που αυτό προβλέπει. Έπειτα από συστηματική κωλυσιεργία η απάντηση που δόθηκε στην ΠΕΝΕΝ είναι αρνητική.

Το γεγονός αυτός επιβάλει στο ιστορικό μας Σωματείο να παρέμβει δημόσια και να καλέσει όποιο μέλος της ΠΕΝΕΝ αλλά και ευρύτερα του κλάδου μας έχει κάνει εγγραφή – προφανώς λόγω παραπληροφόρησης – να ζητήσει την άμεση διαγραφή του από αυτό. Καθώς επίσης και όλα τα άλλα μέλη που ανήκουν σε άλλες ειδικότητες ή Σωματεία να αποχωρήσουν, να ενισχύσουν και να μαζικοποιήσουν με όλες τις δυνάμεις τους τα πρωτοβάθμια κλαδικά Πανελλαδικά Σωματεία, να αναδείξουν τα προβλήματα και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο σε μια κοινή αγωνιστική συσπείρωση για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους Ναυτεργάτες.

Να απορρίψουν και να ματαιώσουν κάθε κίνηση, απόπειρα και πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην υπονόμευση και διάσπαση του Ναυτεργατικού κινήματος, να βάλουν φραγμό στα σχέδια των εφοπλιστών και της κυβέρνησης να διαλύσουν τον θεσμό των ΣΣΕ και να καταστρέψουν το θεσμικό πλαίσιο των ΣΣΕ, των εργασιακών σχέσεων και ευρύτερα των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων μας.

Η διάσπαση αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των εφοπλιστών και όσοι παίζουν τέτοια άθλια παιχνίδια πρέπει να απομονωθούν και στην πράξη να αχρηστεύσουν αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Ειδικότερα για την γραμμή της Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και διαπόντιων νησιών η ΠΕΝΕΝ ενημέρωσε και συνεργάστηκε με το τοπικό Σωματείο, το οποίο κατήγγειλε με ανακοίνωση αυτές τις μεθοδεύσεις, όπως επίσης και αντιπρόσωπος της ΠΕΝΕΝ στην ίδια γραμμή.

Επίσης πληροφόρησε και μια σειρά Ναυτεργατικά Σωματεία για τις εξελίξεις αυτές ενώ το θέμα πρέπει άμεσα να απασχολήσει και την Διοίκηση της ΠΝΟ.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας η λεγόμενη Διοίκηση αυτού του Σωματείου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ ενώ επίσης επιλεκτικά έως και σήμερα την συγκρότηση σε σώμα και την εκλογή Προεδρείου την έχει αποστείλει μόνο στην ΠΝΟ….

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στην συνάντηση αυτή ζήτησαν οικονομική ενίσχυση από την Ομοσπονδία…. και την συμμετοχή αντιπροσώπων στην ΠΝΟ….

Σημειώνουμε ότι από την έγκριση του απαράδεκτου καταστατικού στην Συνέλευσή τους ουδεμία επαφή, σχέση, επικοινωνία υπάρχει μεταξύ της ομάδας αυτής και της ΠΕΝΕΝ, η οποία ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η ενέργεια αυτή εξελίσσεται σε διασπαστική και υπονομευτική για τα συμφέροντα του κλάδου και συνολικά των Ναυτεργατών.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε άριστα ότι στην εκλογική τους διαδικασία υπήρξαν σωρεία παρατυπιών και παρανομιών ενώ και αυτό το καταστατικό το οποίο υποτίθεται ότι ισχύει το έχουν κάνει ήδη κουρελόχαρτο!!!

Σημειώνουμε ότι στο εν λόγω Σωματείο εξελέγησαν και πρόσωπα τα οποία έχουν αποδεδειγμένη απεργοσπαστική και αντιεπαγγελματική δράση στους τελευταίους αγώνες και κινητοποιήσεις και βρήκαν στέγη στο παραπάνω παρασωματείο. Εκπρόσωπος φέρεται Μηχανοδηγός στην ειδικότητα ο οποίος δηλώνει πρώην σύμβουλος – συνεργάτης του Άδωνη Γεωργιάδη ενώ ορισμένα άτομα από αυτούς δεν κρύβουν την συμπάθειά τους προς την χρυσαυγίτικη εγκληματική – δολοφονική οργάνωση!!!

Την ίδια στιγμή που τα προβλήματα οξύνονται στην Πορθμειακή γραμμή, η Διοίκηση του νέου Σωματείου αδρανεί προκλητικά και περί άλλων τυρβάζει. Το γεγονός αυτό τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Αφήσαμε για το τέλος να σχολιάσουμε το περιεχόμενο πρόσφατης ανακοίνωσης των τριών Σωματείων του κομματικού συνδικαλισμού οι οποίοι μέσα στην παραζάλη της αντιΠΕΝΕΝ κατεύθυνσης θεώρησαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να λασπολογήσουν για πολλοστή φορά χρεώνοντας στην ΠΕΝΕΝ σχέδια διάσπασης, υπονόμευσης των ΣΣΕ και άλλων αθλιοτήτων.

Η θέση της ΠΕΝΕΝ ήταν και θα είναι σταθερά και στο μέλλον θέση αρχών και υπεράσπισης των αξιών του ταξικού αγωνιστικού κινήματος.

Πειραιάς 16/11/2016

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                       Κροκίδης Νικόλαος"

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιχειρήσεις Καλλυντικών: Υποχρεωτική και με Φ.Ε.Κ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Έπιασαν τόπο οι αγώνες του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών. Τερματίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός  μεταξύ …