Στον Άρειο Πάγο η συνταγματικότητα της κατάργησης της ρήτρας μονιμότητας

areiospagos2509-620x3201

Επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του ο Άρειος Πάγος, όσον αφορά στο να κριθεί συνταγματική η κατάργηση της «ρήτρας μονιμότητας» για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα, όπως εισηγούνται  στη διευρυμένη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Μαγγίνας και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης.

Συγκεκριμένα, οι δύο δικαστικοί εισηγήθηκαν να κριθεί συνταγματικό το άρθρο 5 της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), που εκδόθηκε στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου (νόμος 4046/2012), με το οποίο προβλέπονται περιορισμοί των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων.

Η υπόθεση που έφτασε στην Ολομέλεια, αφορά στις απολύσεις πέντε εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οι οποίες έγιναν μετά την κατάργηση της «ρήτρας μονιμότητας» από όσους κανονισμούς εργασίας περιλαμβανόντουσαν τέτοιες ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας των εργαζομένων και παραπέμφθηκε από το Εργατικό Τμήμα, με το σκεπτικό ότι το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, εφάρμοσε τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις με το επιχείρημα ότι «ρήτρες μονιμότητας» του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ έχουν καταργηθεί με την ΠΥΣ 6/2012 και όχι τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ, που περιλαμβάνει «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων και περιορίζει τα δικαιώματα του εργοδότη για ελεύθερη καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

«Στόχευε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα (για το λόγο αυτό άλλωστε θεσμοθετήθηκε και η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα) και στην αποδέσμευσή τους από όρους νόμους που καθιερώνουν ρήτρες μονιμότητας», υποστηρίζουν τα δύο μέλη του Αρείου Πάγου, που εισηγούνται να κριθεί συνταγματικό (σύμφωνο με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος) το άρθρο 5 της επίμαχης ΠΥΣ, που καταργεί τις «ρήτρες μονιμότητας» που προστατεύουν τους εργαζόμενους.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δένδιας για Τουρκία: Να μην κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική …