Εργαζόμενοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος

 δικασ

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σε δύο υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η πρώτη υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής  Συνεργασίας του Υπουργείου  Εξωτερικών  και αφορά σε  χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ, αναπτυξιακών δράσεων της αμερικανικής ΜΚΟ, με την επωνυμία «German Marshall Fund».

Το ποσό δόθηκε την περίοδο 2004-2006  μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας, προέκυψε ότι η Οργάνωση χρηματοδοτήθηκε με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας  προς ξένες χώρες  λόγω έκτακτων γεγονότων, όπως θεομηνιών, πολεμικών ή πολιτικών γεγονότων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και δημοσιοποιεί το enikos.gr, τα χρήματα καταβλήθηκαν, αλλά ποτέ δεν έγινε έλεγχος αν διατέθηκαν για τους σκοπούς που εγκρίθηκαν.

Έτσι, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου .

Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ενώ  αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή  μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Παιδείας Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το έτος 2005.

Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας.

Από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι τα δύο αυτά προγράμματα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2008, εν τούτοις αν και η χρηματοδότηση είχε εισπραχθεί στο σύνολό της  μέχρι το 2006, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Αντίθετα, το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε, αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Για αυτή την υπόθεση η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος ,σε βάρος των τότε διοικούντων τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …