Ποιοι τορπιλίζουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;

eurosymbibaismos

Εφορία και τράπεζες τορπιλίζουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών δυσκολεύοντας την κατάρτιση του νομοσχεδίου που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές και προβλέπει την ταχεία διαγραφή και ρύθμιση χρεών βιώσιμων εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια των εφοριών ασκούν έντονες πιέσεις εδώ και 10 ημέρες ώστε το νέο πλαίσιο των fast track διαδικασιών «κουρέματος» και πολυετών δόσεων ρύθμισης των οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές να καταστεί ουσιαστικά ανενεργό όπλο, δηλαδή να ακολουθήσει την τύχη του «νόμου Δένδια» ο οποίος ψηφίστηκε εντούτοις δεν λειτούργησε.

Παρά την εδώ και μέρες καταρχήν συμφωνία μεταξύ του Γ. Σταθάκη και των δανειστών, εφορία και τράπεζες τραβούν «κόκκινες γραμμές» ως προς το ποια χρέη θα αναδιαρθρώνονται ενώ το τελευταίο κρούσμα ήρθε να προστεθεί χθες με την εμφάνιση ενός δυνητικού δημοσιονομικού κινδύνου της τάξης των 5 δις. ευρώ.

Το τελευταίο στοιχείο παρουσιάστηκε, σύμφωνα με το Έθνος, από τα κλιμάκια της εφορίας τα οποία παρουσίασαν τις εκτιμήσεις θέλουν στο ενδεχόμενο της διαμόρφωσης πολυετών δόσεων για επιχειρήσεις που έχουν ήδη υπαχθεί στο σύστημα των 12 δόσεων να δημιουργείται μια μαύρη τρύπα στα έσοδα της τάξης των 5 δις. ευρώ, γεγονός που ανησύχησε τους επικεφαλής των δανειστών με αποτέλεσμα να ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν το σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Επίσης τα τεχνικά κλιμάκια της εφορίας δεν συζητούν καν για τη διαγραφή ακόμη και μέρους του αρχικού χρέους (κεφαλαίου).

Οι «κόκκινες γραμμές» που βάζει η εφορία έχουν… συμπαρασύρει και τις τράπεζες. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες κλήθηκαν από τους δανειστές να παρουσιάσουν στοιχεία αναφορικά με την διάρθρωση των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή πως διαμορφώνεται το συνολικό χρέος μιας επιχείρησης, ποια είναι η δομή μιας οφειλής από ληξιπρόθεσμο δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία δείχνουν πως ένα υπερήμερο δάνειο αποτελείται από το αρχικό κεφάλαιο συν το επιτόκιο συν τα πανωτόκια, τα οποία όμως στην συνέχεια κεφαλαιοποιούνται με αποτέλεσμα να «βαφτίζονται» κι αυτά ως αρχικό κεφάλαιο. Επιπλέον οι τράπεζες, λένε πηγές, επιμένουν στο να μην διαγράφεται μέρος του αρχικού κεφαλαίου.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …