Τα μόνιμα θύματα της συγκυβέρνησης παραμένουν οι συνταξιούχοι

foroi12345fg

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, φαίινεται ξεκάθαρα ότι οι κυβερνώντες έχουν εντοπίσει την "κότα με τα χρυσά αυγά"' που θα αυξήσει τα κέρδη των δημόσιων ταμείων, στις τσέπες των συνταξιούχων, που θεωρεί ότι τα χρήματα τους περισσεύουν και για αυτό μέσα στο 2017, στοχεύει στο να τους αρπάξει ακόμα περί τα 985 εκατ. ευρώ, από νέες περικοπές συντάξεων!!!
Παράλληλα το  capital.gr τονίζει πως αναμένονται έσοδα 45 εκατ. ευρώ από την επιβολή του ασφαλιστικού "χαρατσιού" 20% στα εισοδήματα των επαγγελματιών από 1.1.2017.

Παρόλα αυτά το έλλειμμα του "Κοινωνικού Προϋπολογισμού" (δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 156 εκατ. ευρώ ή 19,5%, ενώ ο "κουμπαράς" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών –αν και εμφανίζεται συρρικνωμένος- θα συνεχίζει να αδειάζει για να κλείνουν οι "τρύπες" των οργανισμών κύριας ασφάλισης.

Οι περικοπές 985 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό αποτελούν εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος έχει μεν τεθεί σε ισχύ από τις 12/5/2016, αλλά μια σειρά παρεμβάσεων που προβλέπονται σε αυτόν μένουν να εφαρμοστούν το 2017.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών των παρεμβάσεων είναι:
* η περικοπή κατά 55% των δαπανών για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέσω της νέας αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων από 1/1/2017.
*Ακολουθεί η επιβολή ανωτάτου ορίου (πλαφόν) στις ατομικές συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικές) άνω των 2000 ευρώ και στις πολλαπλές συντάξεις άνω των 3000 ευρώ.
* Η συνέχεια των περικοπών ιδίως στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τις οποίες έχουν αιτηθεί οι ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης ισχύος νέου Ασφαλιστικού) και θα υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Περικοπές 10%-40% στις αποδοχές των συνταξιούχων "δείχνουν" τα μειωμένα έσοδα του ΑΚΑΓΕ

Ενδεικτικό στοιχείο των περικοπών τις οποίες θα υποστούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις το 2017 είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων του "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) από τις "εισφορές αλληλεγγύης" στις κύριες συντάξεις άνω των 1400 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ (σ.σ. οι εισφορές αυτές έχουν επιβληθεί από το 2011-12).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση 10,3% στα έσοδα από "εισφορές αλληλεγγύης" στις κύριες συντάξεις και ακόμα μεγαλύτερη μείωση (40%) από τα έσοδα από τις " εισφορές αλληλεγγύης" στις επικουρικές συντάξεις.

Οι μειώσεις αυτές στα έσοδα από τις "εισφορές αλληλεγγύης" στις προαναφερθείσες κλίμακες κύριων και επικουρικών συντάξεων προμηνύουν αντίστοιχου ποσοστού μειώσεις στις κύριες συντάξεις άνω των 1400 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Αυξάνεται κατά 19,5% το έλλειμμα των Ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ το 2017

Ωστόσο, ούτε οι άγριες περικοπές σε ΕΚΑΣ και συντάξεις, ούτε οι αυξήσεις εισφορών και το "άδειασμα" του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ μπορούν να κλείσουν τις "τρύπες" του Κοινωνικού Προϋπολογισμού.

Και αυτό γιατί κατά 156 εκατ. ευρώ (ή 19,5%) αυξημένο θα είναι το έλλειμμα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού (ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ κλπ) το 2017 σε σχέση με το 2016 σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμoύ. Συγκεκριμένα το έλλειμμα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού θα ανέλθει το 2017 στα 799 εκατ. ευρώ έναντι 643 εκατ. ευρώ το 2016.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …