Γρηγορότερη σύνταξη με αναγνώριση θητείας

stratiotiki-thiteia-9-mines-sto-strato-xiras1

Διαβατήριο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη μπορεί να αποτελέσει για τους άντρες ασφαλισμένους η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Μάλιστα η αναγνώριση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση δικαιώματος ή την προσαύξηση της σύνταξης ανάλογα με τη χρήση που θα αιτηθεί ο ασφαλισμένος.

Προσοχή, καθώς η στρατιωτική θητεία σε όλους τους φορείς ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα και στο Δημόσιο προσμετράται με εξαγορά. Η εξαγορά μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και η εξόφλησή της γίνεται είτε με εφάπαξ εξόφληση είτε με δόσεις είτε με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Οπως τονίζει στο "Έθνος", o ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, Διονύσης Ρίζος, το κόστος της εν λόγω εξαγοράς για όλους τους φορείς ασφάλισης είναι 20% επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο ασφαλισμένος τη στιγμή της αίτησης.

Εξαίρεση αποτελεί το Δημόσιο και μόνο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το κόστος είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών. Ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2017 και στο Δημόσιο όπως και σε όλους τους φορείς κύριας ασφάλισης η εξαγορά θα κοστίζει 20% επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή της αίτησης.

Να σημειωθεί πως αν επιλεγεί η εφάπαξ εξόφληση προβλέπεται μια έκπτωση 2% για κάθε έτος που εξαγοράζει ο ασφαλισμένος. Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται σε μήνες και έτη όσον αφορά τη χρήση της ως χρόνος ασφάλισης. Μόνο το ΙΚΑ την υπολογίζει σε ημερομίσθια και μάλιστα 30 ημέρες ασφάλισης τον μήνα σε αντίθεση με τους λοιπούς πλασματικούς που υπολογίζονται σε 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:

Eρώτηση: Ανδρας δημόσιος υπάλληλος έχει προσληφθεί το 1984 και κατοχύρωσε το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα το 2010. Δεν έχει χρόνο σε κατηγορίες πλασματικών εκτός από τη στρατιωτική του θητεία 24 μηνών. Εχει γεννηθεί το 1959. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί αξιοποιώντας τη στρατιωτική του θητεία; Να σημειωθεί ότι οι αποδοχές του είναι 1.600 ευρώ.

Απάντηση: Ο εν λόγω υπάλληλος κατοχύρωσε το 2010 τη δυνατότητα να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών με συμπληρωμένα 35 έτη ασφάλισης. Πλην όμως με την αλλαγή που έφερε ο ν. 4336/2015, το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησής του ορίζεται από το έτος συμπλήρωσης και των δύο προϋποθέσεων τόσο του 58ου έτους της ηλικίας του όσο και της 35ετίας. Πράγματι εφόσον εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία συμπληρώνει την 35ετία το 2017 όταν θα συμπληρώνεται και το 58ο έτος της ηλικίας του. Ετσι το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησής του είναι το 59ο και 6 μήνες. Οσον αφορά την εξαγορά, η συμφέρουσα επιλογή είναι να προχωρήσει σε αυτήν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 καθώς το κόστος σε αυτήν την περίπτωση είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του, ήτοι 107 ευρώ τον μήνα. Αν υποβάλει το αίτημα εξαγοράς μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, το κόστος θα ανέλθει στα 320 ευρώ τον μήνα.

Ερώτηση: Ανδρας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει με συνεχόμενη απασχόληση μέχρι το 2011 συνολικά 9.860 ημέρες ασφάλισης και συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα. Δεν έχει χρόνο σε κατηγορίες πλασματικών εκτός από τη στρατιωτική του θητεία 22 μηνών. Eχει γεννηθεί το 1960. Οι αποδοχές του είναι 1.100 ευρώ. Ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή;

Απάντηση: Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα πρέπει να εξαγοράσει άμεσα τη στρατιωτική του θητεία ώστε να συμπληρώσει αναδρομικά το 2010 συνολικά 10.500 ημέρες ασφάλισης και να κατοχυρώσει δικαίωμα ώστε να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών με συμπληρωμένες 10.800 ημέρες ασφάλισης. Πλην όμως με την αλλαγή που έφερε ο ν. 4336/2015 το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησής του ορίζεται από το έτος συμπλήρωσης και των δύο προϋποθέσεων, τόσο του 58ου έτους της ηλικίας του όσο και 10.800 ημερών ασφάλισης. Πράγματι, εφόσον εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία, συμπληρώνει τις 10.800 και το 58ο έτος της ηλικίας του το 2018. Ετσι το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησής του είναι το 60ό. Οσον αφορά την εξαγορά, η συμφέρουσα επιλογή είναι να προχωρήσει σε αυτήν άμεσα, καθώς το κόστος είναι 20% επί των συντάξιμων αποδοχών του, ήτοι 220 ευρώ τον μήνα.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …