Από 241 ευρώ οι συντάξεις χηρείας του ΟΑΕΕ

syntajiod

Συντάξεις χηρείας που θα ξεκινούν από τα 241 ευρώ προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΟΑΕΕ. Με άλλα λόγια, η σύνταξη χηρείας που μπορεί να παράσχει ο ΟΑΕΕ, με βάση το νέο Ασφαλιστικό, μπορεί να είναι έως και 30% χαμηλότερη από την προσωρινή σύνταξη που προβλέπει προηγούμενη εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας σε περίπτωση που ο θάνατος του συνταξιούχου επήλθε από τις 13/5/2016 και έπειτα (σ.σ. 345 ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα το eisodima.gr αναλύει, ότι αν ένας συνταξιούχος είχε "βγει" στη σύνταξη νωρίτερα από τα προβλεπόμενα ηλικιακά όρια και απεβίωσε μετά τις 13/5/2016, οι δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας (σύζυγος, τέκνα) μπορεί να λάβουν ακόμα και το ποσό των 241 ευρώ αντί των 345 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή:

Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου συνταξιούχου (μεταβιβάσεις), οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί έως 13.05.2016 και απεβίωσαν μετά την ημερομηνία αυτή και έως σήμερα παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το αρμόδιο Υπουργείο μας ενημέρωσε ότι μέχρι την έκδοση από τις υπηρεσίες του των ερμηνευτικών εγκυκλίων οδηγιών και των λοιπών προβλεπόμενων από τον νόμο κανονιστικών πράξεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης, θα χορηγείται στα δικαιοδόχα μέλη ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης. Η οποία ανέρχεται σε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ μηνιαίως (εθνική σύνταξη 20 ετών ασφάλισης , δηλαδή 384,00 ευρώ, μειωμένη κατά 10% ).

Ύστερα από τα παραπάνω, για την διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων λόγω θανάτου συνταξιούχου (μεταβιβάσεις) θα χορηγείται ποσό σύνταξης ως εξής:

Ποσό σύνταξης

Το προσωρινό ποσό σύνταξης ορίζεται 345,60 ευρώ μηνιαία, πλην σχετικών κρατήσεων, εφόσον η συνταξιοδότηση λόγω θανάτου έλκει το δικαίωμά της από πλήρη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται στα δικαιοδόχα μέλη κατά τα ποσοστά που τους αναλογούν ως εξής:

  • Σε μόνη δικαιούχο την χήρα: 345,60
  • Σε μόνο δικαιούχο ένα τέκνο: 345,60 Σε χήρα και ένα τέκνο: 230,40 + 115,20 = 345,60
  • Σε χήρα και δύο τέκνα: 172,80 + (86,40*2) = 345,60
  • Σε χήρα και τέσσερα τέκνα: 172,80 + (43,20 * 4) = 345,60

Σε περίπτωση που η σύνταξη λόγω θανάτου έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, μειώνεται αναλόγως, δηλαδή κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης γήρατος.

Παράδειγμα

Νέος ασφαλισμένος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε λόγω γήρατος σε ηλικία 63 ετών με μειωμένο ποσό σύνταξης, απεβίωσε μετά την 13/5/2016.

Τα δικαιοδόχα μέλη δικαιούνται συνολικά μηνιαία σύνταξη ποσού 262,70 ευρώ μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης (345,60 μειωμένο κατά 48/200).

Επειδή το μέγιστο ποσοστό μείωσης της σύνταξης λόγω γήρατος Νέου ασφαλισμένου είναι το 60/200, η σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 241,90 ευρώ.

Ομοίως, μειώνεται αναλόγως και η σύνταξη λόγω θανάτου η οποία έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας,

Παράδειγμα

Νέος ασφαλισμένος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε λόγω αναπηρίας, με μειωμένο στο 75% ποσό σύνταξης λόγω π.α. 70%.

Μετά τον θάνατό του, τα δικαιοδόχα μέλη δικαιούνται συνολικά μηνιαία σύνταξη 259,20 ευρώ (345,60 μειωμένη στο 75%) μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

Ως προς τον επιμερισμό στα δικαιοδόχα μέλη, ισχύουν τα αναφερόμενα για το πλήρες ποσό αναλογικά.

Περιορισμοί- Διαδικασία - Συμψηφισμός

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, για την χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, θα πρέπει να εξετάζεται αν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα σε άλλο φορέα και στην περίπτωση που δικαιούται ή έχει ήδη δικαιωθεί το εν λόγω ποσό σύνταξης και τότε δεν θα χορηγείται από τον Οργανισμό.

Τα παραπάνω ποσά των περιπτώσεων αυτών, θα συμψηφιστούν μελλοντικά με την έκδοση οριστικών αποφάσεων πλην όμως τυχόν δόσεις οφειλών του θανόντα εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους δικαιούχους.

Για την εφαρμογή των παραπάνω οι δικαιούχοι θα καλούνται να υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα εκφράζουν την βούλησή τους για την λήψη του ποσού αυτού,θα δηλώνουν αν έχουν αιτηθεί ή δικαιωθεί το ποσό αυτό και από άλλο φορέα και θα ενημερώνονται για τους όρους συμψηφισμού με το ποσό της οριστικής σύνταξης.

Τέλος, ευνόητο είναι ότι σε περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχου, που ο θάνατος έχει επέλθει μετά τις 13.05.2016 και είχαν καταστεί συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας με προσωρινή σύνταξη του του Ν.4387/2016 (σ.σ. νόμου Κατρούγκαλου), στα δικαιοδόχα μέλη θα μεταβιβάζεται το προβλεπόμενο ποσοστό, επί του ποσού της προσωρινής σύνταξης που είχε δικαιωθεί ο θανών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …