Αρνείται το Δημόσιο να «κουρέψει» φόρους με εξωδικαστικό συμβιβασμό

FOROI_758473102

Εμπόδια στη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εμφανίζεται να βάζει το Δημόσιο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξυγίανσης των «κόκκινων» δανείων που δρομολογείται με τον θεσμό του διαμεσολαβητή.

Ο διάλογος με τους θεσμούς για την οριστικοποίηση της ρύθμισης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, το Δημόσιο αρνείται να «κουρέψει» μια σειρά από οφειλές όπως είναι οι φόροι.

  • Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα, εάν στο κείμενο της ρύθμισης θα υπαχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι όροι και οι εγγυήσεις για τις ρυθμιζόμενες οφειλές κ.α.

«Τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια εκπροσωπούν το 70% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών και υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ», υποστηρίζει η κ. Χριστίνα Χαλανούλη, δικηγόρος και ανάμεσα στους 1.600 διαμεσολαβητές που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σχετικά με την επικείμενη ρύθμιση, υποστηρίζει ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στον νόμο, μιας επιχείρησης, είναι να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών της. Η αίτηση υποβάλλεται σε ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας ιδιωτικού χρέους και συνοδεύεται από σχέδιο βιωσιμότητας και εξυγίανσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει και την ρευστοποιήσιμη αξία των παγίων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των επιχειρήσεων.

«Η πρόταση του οφειλέτη πρέπει να μην δυσχεραίνει τη θέση που θα είχαν οι πιστωτές, σε περίπτωση πλειστηριασμού. Το σχέδιο βιωσιμότητας γίνεται αποδεκτό εφόσον στη διαδικασία συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των πιστωτών (ως αξιώσεις) και το αποδέχεται το 60% των παρισταμένων (αξιώσεων) εκ των οποίων το 40% εκπροσωπούν ενυπόθηκους δανειστές» επισημαίνει η κ. Χαλανούλη.

  • Η υπόθεση ανατίθεται σε πιστοποιημένο διαμεσολαβητή, ο οποίος μέσα σε διάστημα 15 ημερών καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέλη (οφειλέτες, δανειστές) σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης.

Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού τηρούνται πρακτικά και υπογράφεται συμφωνία εμπιστευτικότητας. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας ο οφειλέτης ή ο δανειστής μπορούν να καταθέσουν αίτηση για επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης στο αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο της έδρας του οφειλέτη.

  • Το επικυρωθέν σχέδιο εξυγίανσης είναι δεσμευτικό για όλους τους πιστωτές και αποτελεί εκτελεστό τίτλο.

Με την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία αναστέλλονται όλα τα μέσα εκτέλεσης για μία περίοδο 2 μηνών. Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, παραβίαση ουσιωδών όρων αναβιώνει τις οφειλές και ακυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης.

  • Εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις στους αρμόδιους δημόσιους υπαλλήλους (εφοριακούς κτλ) να εξετάζουν και να εγκρίνουν τα σχέδια εξυγίανσης, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 120.00 ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και οι προωθούμενες λύσεις, αναλύθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΔΔΕΕ) του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ελληνοκαναδικό Επιμελητήριο και τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

Στα οφέλη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, αναφέρθηκαν η επιτάχυνση της διαδικασίας οριστικής διευθέτησης, η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης αλλά και η επικύρωση της επιτυχούς συμφωνίας από το Πρωτοδικείο, καθώς και η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς αποφεύγεται η προσφυγή στην πτωχευτική διαδικασία ή στις διατάξεις του Ν.3869/2010.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Ψηφίστηκαν φορολογικός κώδικας και τροπολογία για το «καλάθι του νονού»

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, και ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση …