Που και από πότε η απαγόρευση κυκλοφορίας των κατάργηση των ΙΧ με diesel;

disel

«Υπέρ της ποιότητας του αέρα υποσχόμενες να απομακρύνουν όλα τα οχήματα diesel μέχρι το 2025», τιτλοφορείται κείμενο από την επίσημη ιστοσελίδα του C40 Mayors’ Summit (Διάσκεψη των Δημάρχων), αναφερόμενος σε τέσσερις τολμηρές πόλεις που δεσμεύονται, για την εν λόγω απαγόρευση, εμ την ΑΘήνα να είναι η μία.

«Ο τελικός μας στόχος είναι να απομακρύνουμε όλα τα αυτοκίνητα από το κέντρο της Αθήνας μέσα στα επόμενα χρόνια. Υποστηρίζω τη φιλόδοξη Διακήρυξη για την Ποιότητα του Αέρα και καλώ την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για την Ελλάδα από τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα και να υποστηρίξει την κοινή μας προσπάθεια να καθαρίσουμε τον αέρα που αναπνέουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων στην Διάσκεψη των Δημάρχων, Παρισιού, Μαδρίτης και Μεξικού.

Στην Ελλάδα η κυκλοφορία των οχημάτων diesel, που απαγορευόταν από τη δεκαετία του ’80 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο του 2011, ενώ ένα έτος αργότερα, με τη θέσπιση του πράσινου δακτυλίου, επετράπη ελεύθερα (ανεξαρτήτως μονών - ζυγών) η είσοδος στον δακτύλιο όλων των οχημάτων και φορτηγών έως 2,2 τόνους εφόσον είναι τεχνολογίας Euro 5 ή νεότερης και εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.

Αντίθετα το Παρίσι έχει ήδη εφαρμόσει σχετικά μέτρα, απαγορεύοντας την κυκλοφορία οχημάτων diesel που πρωτοκυκλοφόρησαν πριν από το 1997, κλείνοντας μία φορά τον μήνα τη λεωφόρο Champs-Élysées και πεζοδρομώντας σημαντικούς οδικούς άξονες της πόλης.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …