Από την παραίτηση στην πολιτική αναταραχή!

Παραιτήθηκε και επίσημα από την πρωθυπουργία μεταβαίνοντας το βράδυ της Τετάρτηςστο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μετά από παρότρυνση του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με θεσμικούς ιθύνοντες και εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίες ξεκινούν το απόγευμα.

Οπότε από σήμερα, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να συσταθεί κυβέρνηση η οποία να καταφέρει να προωθήσει την έγκριση νέου εκλογικού νόμου, ενόψει της 24ης Ιανουαρίου που θα εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας σχετικά με σειρά προσφυγών που θέτουν υπό αμφισβήτηση την συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου της Βουλής και  ειδικότερα το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Μετά την απόφαση αυτή, πιθανώς, θα είναι αναγκαία και νέα νομοθετική παρέμβαση από μέρους της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο Ρέντσι παραιτήθηκε μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 από τη Γερουσία.

Να τονιστεί πως τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι διχασμένη (επισήμως μιλά για εκλογές, αλλά θα ήθελε να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί), ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει γνωστό ότι θα πάρει μέρος σε μια νέα κυβέρνηση, με ευρύ πεδίο δράσης, μόνον αν υπάρξει και η συνεργασία άλλων κομμάτων. Δεν αποκλείεται, όμως, οι θέσεις αυτές (ιδίως σε ότι αφορά το κόμμα του Ματέο Ρέντσι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) να αλλάξουν – ως ένα βαθμό – αν ο πρόεδρος Ματαρέλα καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινό πεδίο με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …