Μη ευοίωνο το εγχώριο επιχειρείν

Χτυπά καμπανάκι αυτή την φορά, αν και πρόσφατα μιλούσε γιαα νάπτυξη, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας την «υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων στη μνημονιακή Ελλάδα!»

«Η υπερφορολόγηση καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εντείνονται οι τάσεις μετανάστευσης - μετεγκατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι υπέρμετροι φορολογικοί συντελεστές που επιβάλλονται στις ελληνικές επιχειρήσεις με 29% επί του συνόλου των κερδών και 33% άνω των € 50.000 για ΟΕ-ΕΕ είναι η 2η υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και αντίστοιχα για ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ με επιπλέον 10% φόρο διανομής μερίσματος μέχρι εφέτος και 15% από την 1/1/2017 είναι μεταξύ των 5 υψηλότερων στην Ευρώπη.

Η υπερφορολόγηση καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εντείνονται οι τάσεις μετανάστευσης - μετεγκατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων. Εάν σε όλα αυτά προστεθούν και οι επιπτώσεις από τις διαδοχικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων και δη των συντελεστών ΦΠΑ και  της επακόλουθης μετάταξης πληθώρας προϊόντων στον υψηλότερο εξ’ αυτών (από το 23% στο 24% - ή από το 16% στο 24% αν δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου όπου καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς), με συνέπεια στην Ελλάδα να εφαρμόζεται ο 4ος υψηλότερος ΦΠΑ στην Ευρώπη, τότε το μέλλον μόνο ως ευοίωνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για το εγχώριο επιχειρείν.

Άλλωστε η φορολόγηση, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2016, αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τις εμπορικές επιχειρήσεις, και ξεπερνά σε κρισιμότητα όλα τα υπόλοιπα θέματα. Αξίζει να επισημανθεί ότι η κρισιμότητα του προβλήματος αποτελεί κοινή άποψη σε όλο το εμπόριο, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν καμία οφειλή στην εφορία. Άλλωστε, ο αριθμός των οφειλετών στην εφορία είναι αρκετά μικρός ώστε να επηρεάζει το σύνολο του κλάδου. Ακόμα λοιπόν και για επιχειρήσεις που προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους, η φορολόγηση κρίνεται άδικη και αξιολογείται ως το βασικότερο πρόβλημα για την ύπαρξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη μνημονιακή Ελλάδα».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …