Το Bloomberg και τα σενάρια τρόμου για την Ελλάδα του 2017

Παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία συνεχίζονται η οικονομία συνεχίζει να καταρρέει χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα στην Ελλάδα του 2017, όπως σημειώνει το Bloomberg παρουσίασε τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά.

Στο νέο οδηγό απαισιοδοξίας το αμερικανικό πρακτορείο προειδοποιεί για μια σειρά από σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν την "αναπόφευκτη" οικονομική κατάρρευση της χώρας, με το αιτιολογικό ότι τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα!

"Τα νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι καλύτερα μεν από το τίποτα, ωστόσο δεν δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που σέρνεται από καιρό και όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας». Αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, η αναμενόμενη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060 είναι πολύ μικρή, ενώ η προοπτική ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Είναι μεγάλο το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότηταςς.

Το σχέδιο λιτότητας -μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότεροι φόροι κ.λπ.- που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες. Η ανεργία είναι άνω του 23%, ενώ σχεδιάζονται νέες απεργίες καθώς και άλλες διαμαρτυρίες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα, που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας.

Τα μέτρα δεν δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που σέρνεται από καιρό και τονίζει ότι όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ: «Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας».

Με τα μέτρα που αποφασίστηκαν,  η αναμενόμενη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060 είναι πολύ μικρή, ενώ η προοπτική ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας."


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …