Μπράβο....Γέμισαν!!!

Συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία τα έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα υπερέβησαν τον στόχο που είχε τεθεί για το 11μηνο του έτους κατά 2,44 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 44,585 δισ. ευρώ. Μόνο τον Νοέμβριο τα έσοδα που εισπράχθηκαν ανήλθαν στα 4,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχει υποεκτιμήσει τις εισπράξεις των εσόδων για το σύνολο του έτους, καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζονται 3,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα να ανέλθουν περίπου στα 48 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού (για το έτος 2017) που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες από τη Βουλή.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον τομέα των εσόδων το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και το ποσό που εισπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 (5,8 δισ. ευρώ) γίνεται αντιληπτό ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τον αναθεωρημένο στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω αλλά και τις εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα ανέλθει όχι στο 1,1% του ΑΕΠ όπως έχει εκτιμηθεί αλλά περίπου στο 2% του ΑΕΠ. Μια περίπτωση όπως επισημαίνουν τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη να μη φθάσει το πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ είναι να πραγματοποιηθεί κάποια έκτακτη δαπάνη.

Κατά τον τελευταίο μήνα του έτους οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν:

  •  Την τέταρτη δόση του του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικά ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ τα εισπράξιμα υπολογίζονται σε 2,65 δισ. ευρώ. Για τον Δεκέμβριο το ποσό υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ.
  •  Τον Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Αν και τα τέλη πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως να δοθεί παράταση ολίγων ημερών εξαιτίας της καθυστέρησης ανάρτησης των τελών στο Διαδίκτυο.
  •  Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν τους παρακρατούμενους φόρους όπως ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και ο ΦΠΑ.
  •  Ταυτόχρονα, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν σημαντικά έσοδα και από τους έμμεσους φόρους, καθώς τον Οκτώβριο αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ τον προηγούμενο μήνα οι καταναλωτές δειλά δειλά ξεκίνησαν τις αγορές εν όψει των Χριστουγέννων.

Από τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτουν τα εξής:

  1.  Τα καθαρά έσοδα για τον μήνα Νοέμβριο ξεπέρασαν κατά 70 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 4,5 δισ. ευρώ.
  2.  Σε επίπεδο 11μηνου (Ιανουάριος-Νοέμβριος) τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 2,44 δισ. ευρώ και είναι 5,79% πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.
  3.  Οι επιστροφές εσόδων τον Νοέμβριο ανήλθαν στα 295 εκατ. ευρώ, μειωμένες από τον στόχο κατά 12,72%. Οπως διαφαίνεται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο καθυστερούν τις επιστροφές αλλά προσπαθούν να συμψηφίσουν ποσά με μελλοντικές υποχρεώσεις, ασχέτως αν στον ορίζοντα υπάρχουν υποχρεώσεις. Συνολικά μέχρι και τον Νοέμβριο έχουν επιστραφεί 2,71 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,86 δισ. ευρώ.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να τη φροντίζουν για πάντα. Όλη η …