Από Πρωτοχρονιά οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την υιοθέτηση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2017.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία των σχετικών διατάξεων για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στην αγορά, με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί, εκτός απροόπτου, τις πρώτες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται από τη "Ναυτεμπορική", στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η πολυαναμενόμενη διάταξη για τον ακατάσχετο λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους που καλύπτουν μέρος των δαπανών τους με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, αλλά και αυστηρές προϋποθέσεις για την αναγνώριση ειδικών κατηγοριών προσωπικών δαπανών, οι οποίες εξοφλούνται με τέτοια μέσα, όπως π.χ. τα ιατρικά έξοδα, δικηγορικές αμοιβές κ.ά. Στόχος φυσικά του οικονομικού επιτελείου είναι όπως θέσει σε στενότερο κλοιό τους κλάδους που είναι «συνήθεις ύποπτοι» φοροδιαφυγής, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη θέσπιση αντικινήτρων ή και προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να εγκαταστήσουν POS.

Υπενθυμίζεται ότι με τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα χτίζεται από το επόμενο έτος το αφορολόγητο όριο, με το ποσοστό της δαπάνης που πρέπει να καλύπτεται με κάρτες να κυμαίνεται από 10% έως και 20% (αν και με το αρχικό σενάριο προβλεπόταν και 30%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για εισόδημα έως 10.000 ευρώ ο υπόχρεος θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενώ για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα πρέπει να ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών, ενώ οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Επισημαίνεται ότι από το επόμενο έτος αναγκαστικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να γίνονται όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ενώ εάν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις θα του επιβληθεί πέναλτι φόρου 22%, στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.

Στο πλαίσιο των κινήτρων θα καθιερωθεί και η λοταρία αποδείξεων ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet).


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …