Χαράτσια "κρυφά" στην οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Απίστευτες παγίδες και πολλές «γκρίζες ζώνες» κρύβουν οι διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης, τις οποίες περιλαμβάνουν τα άρθρα 57-61 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.

Οι συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα υποχρεωθούν να καταβάλουν όσοι υπαχθούν στις ρυθμίσεις των άρθρων αυτών μπορεί να υπερβούν τελικά το 80% της συνολικής αποκαλυπτόμενης φορολογητέας ύλης, καθώς εκτός από τους κύριους και πρόσθετους φόρους που θα επιβαρύνουν τα αποκαλυπτόμενα ακαθάριστα και καθαρά εισοδήματα θα επιβάλλονται και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

Επιπλέον όσοι φορολογούμενοι υπαχθούν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις υποχρεούνται να καταβάλουν τα ποσά των κύριων φόρων, των πρόσθετων φόρων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής εντός των 30 ημερών από την υποβολή των σχετικών δηλώσεων είτε εφάπαξ είτε σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβούν τις 12, με υπαγωγή του συνόλου των οφειλών στην «πάγια ρύθμιση».

Αναλυτικά με τις διατάξεις των άρθρων 57-61 του πολυνομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

1. Καθιερώνεται διαδικασία οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών σύμφωνα με την οποία φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση μπορούν μέχρι 31-5-2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας ακινήτων και λοιπών φόρων και τελών, στις οποίες μπορούν να συμπεριλάβουν φορολογητέα ύλη μη δηλωθείσα κατά τα έτη 2001-2015 καθώς και μέχρι τις 30-9-2016. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα προβαίνουν σε έκδοση πράξεων άμεσου διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρων και οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν τα βασικά ποσά επιβαρύνσεων που αναλογούν στην αποκαλυφθείσα φορολογητέα ύλη προσαυξημένα με πρόσθετους φόρους ή πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής καθώς και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής αλλά με απαλλαγή:

Από τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα οποία ανέρχονται σε ποσοστά από 25% έως και 100% επί των διαφορών φόρου.
Από τυχόν πρόστιμα για έκδοση ή αποδοχή πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων.
Από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Οι κύριοι φόροι που αναλογούν θα υπολογίζονται με βάση τις φορολογικές κλίμακες και τους φορολογικούς συντελεστές που ίσχυαν κατά το έτος υποχρέωσης εμπρόθεσμης δήλωσης της αποκρυβείσας και νυν αποκαλυπτόμενης φορολογητέας ύλης.

2. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31-3-2017 ο πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κύριου φόρου ενώ για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την ημερομηνία αυτή ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10%. Σε κάθε περίπτωση ο πρόσθετος φόρος προσαυξάνεται κατά 5% έως και 25% εάν η κανονική προθεσμία υποβολής της δήλωσης έληξε σε έτη πριν από το 2010 και συγκεκριμένα για τα έτη 2001-2009. Συνολικά τα ποσά των κύριων και πρόσθετων φόρων που θα καλούνται να πληρώσουν οι υπαγόμενοι στη ρύθμιση αυτή επί των αποκαλυπτόμενων εισοδημάτων θα φθάνουν σε ανώτατα ποσοστά από 45 έως και 62% χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι μπορεί να φθάσουν και μέχρι το 30% του αθροίσματος των κύριων και πρόσθετων φόρων. Ως εκ τούτου το ανώτατο ποσοστό φορολογικών επιβαρύνσεων επί των αποκαλυπτόμενων εισοδημάτων μπορεί να ξεπεράσει το 80% της δηλωθείσας φορολογητέας ύλης δηλαδή του αποκαλυφθέντος οικειοθελώς αδήλωτου εισοδήματος.

3. Στις ρυθμίσεις για οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι 31-5-2017. Στις περιπτώσεις που ήδη έχει κοινοποιηθεί εντολή ελέγχου ο πρόσθετος φόρος μπορεί να οριστεί στο 13% του κύριου φόρου.

4. Η καταβολή της συνολικής οφειλής που θα προκύπτει από την υποβολή των δηλώσεων, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, θα πρέπει να γίνεται εφάπαξ εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής δηλώσεων. Ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαχθεί εναλλακτικά σε πρόγραμμα ρύθμισης 12 μηνιαίων δόσεων με επιβάρυνση τόκων.

5. Σε περίπτωση μη εφάπαξ καταβολής της συνολικής οφειλής εντός των 30 ημερών από την υποβολή της δήλωσης ή σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης των 12 δόσεων ο φορολογούμενος χάνει τα ευεργετήματα που προβλέπονται.

Στις ρυθμίσεις για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης δεν μπορούν να υπαχθούν:

  • Πρόσωπα που έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, διαχειριστές οικονομικών πολιτικών κομμάτων, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, καθώς επίσης και σύζυγοι και οι συγγενείς εξ αίματος ή και εξ αγχιστείας μέχρι και β’ βαθμού των παραπάνω πολιτικών προσώπων.
  • Περιπτώσεις φορολογουμένων στους οποίους έχουν κοινοποιηθεί πράξεις οριστικού προσδιορισμού φόρων ή άλλες πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων.
  • Περιπτώσεις κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …