Συμπεράσματα Συνέντευξης Τύπου για την έκδοση των 8 Τούρκων Αξιωματούχων(ΦΩΤΟ)

Με δηλώσεις και μηνύματα για τη σημασία και την αναγκαιότητα μη έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεδομένης της κατάρρευσης του κράτους δικαίου στην Τουρκία και των βάσιμων ενδείξεων ότι θα υποστούν διώξεις και απάνθρωπη μεταχείριση εάν εκδοθούν, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15 Δεκεμβρίου 2016, Συνέντευξη Τύπου στο ΤΤΕ, με θέμα: «Το Κράτος Δικαίου μπροστά στην Έκδοση των 8 Τούρκων Αξιωματούχων». Τη Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το SolidarityNow, με παράλληλες παρεμβάσεις σημαντικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, φορέων και πανεπιστημιακών.

Κατά την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος και συντονίστρια της σημερινής συζήτησης, επισήμανε ότι «Θέλω ευθύς εξαρχής να επισημάνω ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει εάν οι 8 εκζητούμενοι είναι ένοχοι ή αθώοι, εάν συμμετείχαν ή όχι στην απόπειρα πραξικοπήματος, εάν είναι πολιτικοί φίλοι ή εχθροί του Γκιουλέν κ.ο.κ. Δεν μας ενδιαφέρει, δεν είναι αυτό το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου. Και αυτό γιατί σε ζητήματα δικαιωμάτων, δεν ρωτάς πρώτα ποιος είναι ο φορέας του ώστε να τον υπερασπιστείς μόνο άμα σου αρέσει». 

Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης), όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση ερμήνευσε τις εξαιρετικές εξουσίες  που απένειμε στον εαυτό της πολύ ευρέως, και έλαβε μέτρα που έφταναν πολύ μακρύτερα απ’ όσο επιτρέπει το Τουρκικό Σύνταγμα. Βασικός σκοπός της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπου επιβάλλεται, είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής έννομης τάξης και είναι ανεπίτρεπτο αυτή να παρατείνεται επ’ αόριστον χωρίς λόγο. Αν μια κυβέρνηση ασκεί εξουσία επί μακρόν βάσει έκτακτων μέτρων αναπότρεπτα χάνει τη δημοκρατική νομιμοποίησή της, ενώ επισημαίνεται ότι υπάρχουν δικαιώματα που σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλονται, όπως η απαγόρευση των βασανιστηρίων». Τέλος, ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη χρήσης ένδικων μέσων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών μέτρων για τη μη έκδοση.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα σημαντικό για την ελληνική δικαιοταξία στην Ελλάδα. Η άρση ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που η ίδια η Τουρκική Κυβέρνηση επέβαλε, όπως ανέφερε ο κ. Τσιτσελίκης, αφαιρεί το θεσμικό περιβάλλον των εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Σήμερα η κατάσταση των πραγμάτων δείχνει ότι δίκαιη δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί όταν το τεκμήριο αθωότητας είναι εντελώς προσχηματικό, τα δικαστήρια λειτουργούν με επιλεγμένες συνθέσεις και οι δικηγόροι διώκονται ποινικά, ή όταν δεν υπάρχει καμία εγγύηση αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Αντίθετα, υπάρχουν μαρτυρίες κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων», επεσήμανε εμφατικά.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην Γ.Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπ. Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της τουρκικής κυβέρνησης να προστατεύσει τη νομιμότητα. Η παράταση όμως αυτού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης έχει προκαλέσει πολλαπλά ρήγματα στο σεβασμό των δικαιωμάτων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν μας ενδιαφέρει ο βαθμός εμπλοκής των εκζητουμένων στην απόπειρα πραξικοπήματος, μας ενδιαφέρει μόνο η τύχη τους αν βρεθούν απέναντι στις αρχές της Τουρκίας. Ο Έλληνας δικαστής καλείται να σταθμίσει με βάση τη συνείδησή του και όχι με ασαφείς επικλήσεις του εθνικού συμφέροντος. Καλείται να προστατεύσει το κράτος δικαίου που δεν ανέχεται δικαστήρια από δικαστές αμφίβολων εγγυήσεων ανεξαρτησίας, παρεμπόδιση της πρόσβασης σε δικηγόρο, πιθανότητα θανατικής ποινής και βεβαιότητα απάνθρωπης μεταχείρισης κατά την κράτηση».

Ο Παναγιώτης Περάκης, δικηγόρος και μέλος ΔΣ του ΔΣΑ, συνέδεσε τη συζήτηση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αναφέροντας ότι το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) θεωρεί ότι η συμφωνία δεν είναι συμβατή με το κράτος δικαίου. Επίσης, υπάρχει ειδική ανακοίνωση για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ενώ με αφορμή την παγκόσμια μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η CCBE εξέδωσε ανακοίνωσε όπου καταγγέλλει την κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Όπως σημείωσε: «Τίθεται εν αμφιβόλω το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, η ελεύθερη πρόσβαση και η επικοινωνία με δικηγόρο συναντά πάρα πολλά προβλήματα, ενώ υπάρχουν πάνω από 300 δικηγόροι και περισσότεροι από 3.000 δικαστές που έχουν συλληφθεί». Συνεπώς, υπογράμμισε, «δε θέλουμε να προκαταλάβουμε καμία εξατομικευμένη κρίση, καλούμε απλώς τους Έλληνες δικαστές να κρίνουν με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και τους κανόνες δικαίου».

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με γραπτό μήνυμά του το οποίο μεταφέρθηκε στο ακροατήριο της Συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε: «Αν κάτι απομένει σε αυτήν την παραπαίουσα Ευρώπη των ημερών μας είναι ένα κύρος που σχετίζεται –όχι φυσικά με τις πολιτικές που ασκεί σήμερα– αλλά με κάποιες καταστατικές αρχές που την κάνουν να είναι ό,τι είναι στη νεωτερικότητα. Αυτές είναι το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα. […] Οι οχτώ δε γίνεται να εκδοθούν στην Τουρκία. Όχι επειδή μας αρέσουν, αλλά επειδή δε γίνεται να θυσιάσουμε τον πολύ σκληρό πυρήνα των αρχών μας στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας. Ειδάλλως, δεν θα έχουμε αρχές. Κι αυτό εκτός από ανήθικο είναι και επικίνδυνο».

Ο Σπύρος Κουλοχέρης υπογράμμισε ότι αν βγάλει κανείς το πολιτικό βάρος που έχει όλη αυτή η ιστορία, η υπόθεση νομικά είναι πολύ καθαρή.  Τόσο από την εθνική νομοθεσία όσο και από τη νομολογία του Αρείου Πάγου προκύπτει ότι οι υπό έκδοση Τούρκοι δεν μπορούν να εκδοθούν, «τόσο επειδή βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία ασύλου, όσο και επειδή βάσιμα πιθανολογείται ότι θα υποστούν διώξεις βάσει της πολιτικής τους δράσης».

Η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Έλλη Βαρχαλαμά, ανέφερε τη μεγάλη και σε βάθος χρόνου αλληλεγγύη και συνεργασία με τα Τουρκικά συνδικάτα και το ήδη βαρύ ιστορικό παραβιάσεων των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Τουρκία, διαπιστωμένων και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Τα ελληνικά συνδικάτα ενώνουν τη φωνή τους στο αίτημα μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματούχων, δεδομένου ότι η ζωή και η ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους, ήδη απειλούνται», σημείωσε κα Βαρχαλαμά.

Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από την «Επιτροπή Πολιτών κατά της Έκδοσης των 8 Αξιωματικών», καθώς και από τον συνήγορο των αξιωματικών κ. Όμηρο Ζέλιο. Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστη η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, κα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.

Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένα από:

  • Τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκο Αλιβιζάτο
  • Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και καθηγητή στο Δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ.Κων/νο Τσιτσελίκη
  • Τον πρώην Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. κ. Κωστή Παπαϊωάννου
  • Τον δικηγόρο Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και επικεφαλής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών του ΔΣΑ, κ. Παναγιώτη Περάκη
  • Την Έλλη Βαρχαλαμά, εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας
  • Τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και αναπληρωτή καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Δημήτρη Χριστόπουλο
  • Τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ. Σπύρο Κουλοχέρη

Media package με τοποθετήσεις των ομιλητών:

  


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να τη φροντίζουν για πάντα. Όλη η …