Έως το 2023 απαιτεί η Τρόικα κόφτη διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις

 

Κόφτη διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από το 2018 και μετά, σύμφωνα με την "Αγορά".

Σύμφωνα με την τρόικα, ο «κόφτης» πρέπει να επεκταθεί κατά μία πενταετία μετά τη λήξη του μνημονίου και να καλύψει την περίοδο 2019-2023. Ο μεγάλος φόβος για την κυβέρνηση είναι να εμμείνουν οι δανειστές -και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ- στο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις δαπάνες που θα περικόπτονται αυτόματα στις περιπτώσεις αποκλίσεων.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρχει απλώς μια γενική περιγραφή, ενώ επιθυμεί παράλληλα να μην τεθεί ο νέος μηχανισμός προς ψήφιση από τη Βουλή, αλλά να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Επίσης, εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο να απαιτήσει η τρόικα να μειωθούν οι κατηγορίες των δαπανών που σήμερα εξαιρούνται από τον «κόφτη», με αποτέλεσμα να «θυσιαστούν» και αρκετά κοινωνικά επιδόματα.

Σήμερα, ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών καλύπτει την περίοδο έως και το 2018 και δεν θα επιβάλλονται έκτακτα μέτρα στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, μικρότερης ή ίσης με το 0,25% του ΑΕΠ. Το σύστημα ενεργοποιείται μέσω έκθεσης του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και κοινοποιείται στην τρόικα.


 

 

 

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άρειος Πάγος: Σήμερα η ανακήρυξη των κομμάτων που θα πάρουν «εισιτήριο» για τις ευρωεκλογές

Η ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές θα γίνει σήμερα στον Άρειο Πάγο   …