Επιτόκια άνω του 1% για λογαριασμούς μισθοδοσίας-σύνταξης

Επιτόκια που υπερβαίνουν το 1% για χαμηλά υπόλοιπα, ακόμη και της τάξης των 1.000 ευρώ, προσφέρουν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας /σύνταξης που προσφέρουν οι τράπεζες. Τα συγκεκριμένα προϊόντα δέχθηκαν τις χαμηλότερες πιέσεις στους τελευταίους γύρους μείωσης των επιτοκίων και παραμένουν ελκυστικά, σε αρκετές περιπτώσεις δε είναι πιο ανταγωνιστικά των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμοποιούνται για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι πως όσο χαμηλότερο είναι το υπόλοιπό τους, τόσο υψηλότερη η απόδοση.

Το "τρικ" των επιτοκίων

Αυτό σημαίνει ότι συμφέρουν όσους θέλουν να διατηρούν λίγα χρήματα στην άκρη, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Προσοχή ωστόσο θα πρέπει να επιδεικνύεται στο είδος του επιτοκίου που εφαρμόζεται, το οποίο είναι είτε κλιμακούμενο ή κλιμακωτό.

Στις περιπτώσεις που είναι κλιμακούμενο, το επιτόκιο εφαρμόζεται σε όλο το μέσο υπόλοιπο της κατάθεσης.

Αν όμως είναι κλιμακωτό, τότε ισχύει διαφορετικό επιτόκιο ανά κλίμακα ποσού.

Παράδειγμα

Έστω η ακόλουθη κλίμακα επιτοκίων:

  • 0 - 1.000 ευρώ: 1,25%
  • 1.000 - 5.000 ευρώ: 0,1%
  • 5.000 ευρώ και άνω: 0,05%

Για ένα μέσο υπόλοιπο 1.500 ευρώ, το επιτόκιο εφαρμόζεται ως εξής:

  • Αν είναι κλιμακωτό, τα πρώτα 1.000 ευρώ θα τοκιστούν με επιτόκιο 1,25% και τα υπόλοιπα 500 ευρώ με 0,1%
  • Αν είναι κλιμακούμενο, τότε το σύνολο των 1.500 ευρώ θα τοκιστούν με επιτόκιο 0,1%.

Πώς να γίνει η επιλογή

Η διαφορά είναι μεγάλη. Για αυτό θα πρέπει η επιλογή να γίνεται με γνώμονα το εκτιμώμενο μέσο υπόλοιπο της κατάθεσης.

Πάντως για να μην ...κουράζεστε με τους υπολογισμούς, μπορείτε να βρείτε το προϊόν που σας συμφέρει περισσότερο, κάνοντας χρήση του εργαλείου σύγκρισης λογαριασμών μισθοδοσίας / σύνταξης του Moneyonline.gr.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε το ποσό που εκτιμάτε ότι θα διατηρείτε στην τράπεζα και θα βρείτε κατευθείαν ποιο προϊόν σας συμφέρει περισσότερο.

Σημειώνεται ότι μισθωτοί του Δημοσίου και συνταξιούχοι μπορούν να επιλέξουν όποια τράπεζα θέλουν.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Στον αντίποδα, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να επιλέξουν το προϊόν μισθοδοσίας, στην τράπεζα στην οποία τους καταβάλλει ο εργοδότης το μισθό.

Προσοχή! Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα είναι σημαντικό να ελέγξουν το είδος του λογαριασμού που έχουν δώσει στον εργοδότη τους για την καταβολή της μισθοδοσίας, ώστε να σιγουρευτούν ότι ανήκει στην κατηγορία των προνομιακών προγραμμάτων.

Αν διαπιστώσουν πως αυτό δεν συμβαίνει, θα πρέπει να ανοίξουν νέο λογαριασμό μισθοδοσίας και να δώσουν το νέο IBAN στον εργοδότη τους. Αυτό πλέον επιτρέπεται από τα capital controls.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φθάσει στα …