Απαλλάσσονται από την υποχρέωση δαπανών με κάρτα

Αλλαγές στην υποχρέωση των μισθωτών και συνταξιούχων να δαπανούν μέρος του εισοδήματός τους από την 1η Ιανουαρίου με κάρτα, προβλέπουν τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Με βάση αυτές και προκειμένου να μη χάσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει από 1.1.2017 να δαπανούν μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, το ποσοστό 10%-20% "επί τους φορολογητέου εισοδήματός τους" και όχι το δηλωθέν. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται το πραγματικό ποσοστό εισοδήματος που πρέπει να δαπανούν με κάρτα, διότι θα αφαιρούνται από το εισόδημα οι δαπάνες που εκπίπτουν, καθώς και εισόδημα το οποίο δεν φορολογείται, όπως για παράδειγμα τα διάφορα επιδόματα εισοδηματικής στήριξης (π.χ. ανεργίας).

Με άλλη τροπολογία, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δαπάνης με πλαστικό χρήμα οι συνταξιούχοι ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και άτομα με ποσοστό αναπηρία 80% και άνω καθώς και άποροι που δικαιούνται δικαστικής συμπαράστασης.

Σύμφωνα με άλλη τροπολογία, ζημιές που προκύπτουν στην αλλοδαπή από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω μόνιμης εγκατάστασης, δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των κερδών του ίδιου φορολογικού έτους ούτε να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη.

Εξαίρεση αποτελούν οι ζημιές από επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω μόνιμης εγκατάστασης, που προκύπτουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε, με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, βάσει της οποίας τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν απαλλάσσονται. Αφορά δηλαδή μόνον στις χώρες της Ε.Ε.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …