102.000 αιτήσεις κυρίων συντάξεων βρίσκονται στον "αέρα"

Υπό αμφισβήτηση βρίσκεται η καταβολή των 859 εκατ. ευρώ από το κράτος μέχρι τον Ιούνιο του 2017 προκειμένου να ικανοποιηθούν κοντά στις 102.000 αιτήσεις κυρίων συντάξεων. Κι αυτό γιατί η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης και συνεπώς και η της εκταμίευσης της νέας δόσης από τους Θεσμούς στερεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα αναγκαία εκείνα κονδύλια για την ικανοποίηση των προαναφερθέντων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Με άλλα λόγια, βρίσκεται πρακτικά στον "αέρα" η εφαρμογή σχετικής τροπολογίας την οποία ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο τον ήδη τεράστιο χρόνο αναμονής (σ.σ. έως 12 μήνες) πάνω από 102.000 συνταξιούχων.

Έτσι η κυβέρνηση μπορεί η κυβέρνηση να προκάλεσε μία πρόσκαιρη οικονομική ικανοποίηση, σε πολλούς από τους προαναφερθέντες 102.000 ασφαλισμένους δίδοντας το έκτακτο βοήθημα χθες (δεδομένου ότι και όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, δικαιούνταν το συγκεκριμένο βοήθημα), αλλά λόγω ακριβώς αυτού του βοηθήματος –το οποίο προκάλεσε την μήνη των θεσμών- αλλά και της μη συμφωνίας με τους θεσμούς στα γενικότερα μέτωπα της 2ης αξιολόγησης, δεν είναι δυνατή προς το παρόν η μόνιμη ικανοποίηση τους μέσω της καταβολής της οριστικής σύνταξης τους.

Η κυβέρνηση ήλπιζε πως θα κλείσει η αξιολόγηση στις αρχές Δεκεμβρίου και έτσι θα ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθούν κονδύλια (προερχόμενα από τη δόση) για την ικανοποίηση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων από τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 και έπειτα.

Δεδομένου ότι η 2η αξιολόγηση του προγράμματος δεν προβλέπεται πλέον –στην καλύτερη περίπτωση - να κλείσει πριν τα τέλη Ιανουαρίου 2017, η μαζική ικανοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου 2017, αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας

Έτσι θα περιοριστεί δραματικά το χρονικό περιθώριο το οποίο θα έχουν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να "τρέξουν" τις αναγκαίες εκείνες διαδικασίες για να πάρουν στα χέρια τους τις συντάξεις οι 102.000 δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία με την οποία δεσμεύονται 859 εκατ. ευρώ για την καταβολή νέων συντάξεων το 2017 προβλέπει πως:

  • Τα ταμεία δεν καταβάλλουν μέχρι την ημερομηνία, την οποία θα τους ορίσει το ΥΠΟΙΚ, τα κεφάλαια τα οποία θα λάβουν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων, θα πρέπει να επιστρέψουν το κομμάτι των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  • Επίσης, αν τα ταμεία απορροφήσουν κομμάτια των κεφαλαίων τα οποία προορίζονταν για την καταβολή νέων συντάξεων για άλλους σκοπούς –όπως πχ καταβολή παλαιών συντάξεων- τότε το κράτος θα κόψει κατά αντίστοιχο ποσό την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση.

Η κατάστασητονίζει το "Capital.gr",  θα γίνει πιο δύσκολη για τις υπηρεσίες των του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς την ίδια στιγμή που θα πρέπει να διπλασιάσουν τους ρυθμούς της δουλειάς τους προκειμένου να δοθούν έγκαιρα οι νέες συντάξεις, θα πρέπει να προχωρήσουν στον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων. Και σ ΄αυτό το μέτωπο έχει σημειωθεί ήδη τρίμηνη καθυστέρηση, καθώς έπρεπε να είχε επανυπολογισθεί το 10% των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …