Aποζημιώσεις αγρoτών: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Κοινοτικό «κουμπαρά» με 40 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ανοίξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εντός των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με σκοπό την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν φέτος οι αγρότες από τα πρωτοφανή σε ένταση καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο.

Με τις φετινές ζημιές στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες να έχουν υπερβεί τα ταμειακά αποθέματα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Το πρόγραμμα αφορά τη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών με σκοπό οι ενισχύσεις-αποζημιώσεις να διασφαλίζουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν, να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στον δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποίας είναι μέλος.


Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία άμεσης αναπροσαρμογής της γεωργικής εκμετάλλευσης από ζημιές, το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί.

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο ή ομάδες γεωργών.

Ως προς τις δαπάνες που μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες, η αποκατάσταση ζημιών αναφέρεται σε κάλυψη δαπανών με στόχο την υποβοήθηση των παραγωγών για την ανασύσταση του ζημιωμένου κεφαλαίου (φυτικό, ζωικό, πάγιο) με εξαίρεση την αγορά ετήσιων φυτών και στον εξοπλισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεών τους, εφόσον έχουν άμεση σχέση με το παραγωγικό δυναμικό.

Οι βασικές αρχές των κριτηρίων επιλογής αφορούν:

Σε επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής, με προτεραιότητα σε ζημιές σε προϊόντα που αφορούν τομείς που επηρεάζουν την ευρύτερη οικονομία της περιοχής (π.χ. μονοκαλλιέργεια – μαστίχα Χίου).

Σε ύψος ζημιάς, με προτεραιότητα το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς βάσει εκτιμήσεων.

Σε αξία του γεωργικού δυναμικού με προτεραιότητα στις ζημιές παγίου κεφαλαίου και εξοπλισμού.

Σε επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία. Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων για αποκατάσταση ζημιών όταν συντρέχουν αθροιστικά τα εξής:

Η εκμετάλλευση είναι καθ’ όλα νόμιμη και προκειμένου για νομικά πρόσωπα λειτουργεί τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.

Οι ζημιές προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, βάσει επίσημων εκτιμήσεων, κ.λπ. Το επίπεδο των ζημιών που οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή σε έκτακτα γεγονότα, ξεπερνά το 30% των ομοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.

Πηγή: Έθνος

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …