Φόροι(πρόσθετοι) για το 2017

Χωρίς οι δανειστές να έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη στο πεδίο των φορολογικών αλλαγών και με το ΔΝΤ να ασκεί έντονες πιέσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 5.000 ευρώ, το 2017 προμηνύεται να είναι ένας ακόμη δύσκολος φορολογικός χρόνος για τα νοικοκυριά, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις.

Διασύνδεση αφορολογήτου ορίου και έκπτωση φόρου μόνο με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα, «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά φόρου για εκατομμύρια φορολογούμενους, αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αλλά και νέες αντικειμενικές αξίες είναι μερικές από τις αλλαγές που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά από την αρχή του νέου έτους και θα μεταβάλλουν για ακόμη μια φορά το φορολογικό τοπίο της χώρας.

Το 2017 κάνει ποδαρικό με αυξήσεις έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, ΦΠΑ στα νησιά και λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ιντερνετ που θα φέρουν κύμα ανατιμήσεων.

Στη συνέχεια, μια σειρά φορολογικών ανατροπών οι οποίες ψηφίστηκαν στη διάρκεια του 2016, θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν την άνοιξη και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν το φορολογικό τους λογαριασμό να έχει «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο.

Οι πρόσθετοι φόροι που θα πληρώσουν το επόμενο έτος 8,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες για τα εισοδήματα τους φθάνει το 1,15 δις ευρώ σε σχέση με φέτος.

Συνολικά ο φόρος στο εισόδημα των φυσικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στα 8,2 δις ευρώ από 7,042 δις ευρώ φέτος. Από τα 8,2 δις ευρώ, τα 5 δις ευρώ θα προέλθουν από το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών που επήλθαν στα φετινά εισοδήματα και θα φανεί στα νέα εκκαθαριστικά θα είναι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Το καλοκαίρι του 2017 αναμένεται να έρθουν και οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από τον οποία θα πρέπει και το επόμενο έτος να εισπραχθούν 2,65 δις ευρώ.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι
Το έμμεσο αφορολόγητο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους έχει διαμορφωθεί σε 8.636 έως και 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών. Ουδείς γνωρίζει εάν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα το 2017 καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή.

Σε κάθε περίπτωση οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έως 70 ετών θα πρέπει από τις αρχές του νέου έτους να χρησιμοποιούν περισσότερο το πλαστικό χρήμα για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 ? 2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο.

Ωστόσο πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις αποδοχές του 2016.

Και αυτό γιατί, η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016.

Φέτος η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) με το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες ενώ κατά τους επόμενους επτά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο η παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε με βάση τα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες φορολογικές κλίμακες.

Όμως η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017 με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους. Έτσι, πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι, με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους που θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες διαφορές μεταξύ των ποσών των φόρων που προκύπτουν βάσει των παλαιών και των νέων κλιμάκων, για τους 5 πρώτους μήνες του 2016.

Ιδιοκτήτες ακινήτων
Το 2017 έρχονται μεγάλες φορο-επιβαρύνσεις, έως και 36,36% για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα θα φανούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων καθώς τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% ( από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% ( από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% ( από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.001 ευρώ.

Έτσι για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ ενώ φέτος πλήρωσε φόρο 1.100 ευρώ, το 2017 για το ίδιο εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 400 ευρώ.

Μισθωτοί με εισοδήματα και από «μπλοκάκι»
Στην περίπτωση των μισθωτών που ενισχύουν τα εισοδήματα και με έσοδα από «μπλοκάκι»  τα εισοδήματα από τις δυο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

Επιπλέον, στους έχοντες ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Τεκμήρια – φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα
Όσοι φορολογούμενοι, κατά το φορολογικό έτος 2016, είχαν πραγματικό εισόδημα χαμηλότερο από 6.000 ευρώ και τεκμαρτό χαμηλότερο από τα 9.500 ευρώ, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και το έμμεσο αφορολόγητο.

Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να μην ασκεί επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Ακίνητα
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει να έχει αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει εάν ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ή τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες αφού σύμφωνα με την νομοθεσία ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις τιμές των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ωστόσο, η εισπρακτική επιτυχία που φαίνεται πως έχει και ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν αφήνει περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο να ρισκάρει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ από το νέο έτος. Στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017 να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές των ακινήτων, οι οποίες σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, τότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο φόρο όπως αλλαγές στους συντελεστές ώστε να διασφαλιστεί ο εισπρακτικός στόχος.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι από το 2017 στον συμπληρωματικό φόρο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια, τα οποία εξαιρέθηκαν το 2016 στο παρά πέντε της εκκαθάρισης του φόρου.

Ιατρικά έξοδα

Από το 2017 οι ιατρικές δαπάνες θα μειώνουν τον φόρο μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτα ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής. Οι ιατρικές δαπάνες οδηγούν σε μείωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος. Για παράδειγμα σε εισόδημα 12.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση φόρου, οι ιατρικές δαπάνες θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ. Αν ανέρχονται, για παράδειγμα, σε 1.000 ευρώ, μόνο εφόσον έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα θα κερδίζεται η έκπτωση φόρου των 100 ευρώ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θετικές προσδοκίες στην αγορά ομολόγων από ξένους θεσμικούς

Η μέση διάρκειά τους υπολογίζεται στα 7,02 έτη και θα αυξήσει ελαφρώς τη συνολική διάρκεια …