Η «χασούρα» για 1,7 εκατ. συνταξιούχους

Από την «προκρούστεια κλίνη» αναμένεται να περάσουν τη νέα χρονιά 1,7 εκατομμύρια κύριες συντάξεις, με τους ασφαλισμένους να είναι αντιμέτωποι με νέες μειώσεις, το ύψος των οποίων εκτιμάται από 10% έως και 40% τον μήνα.

Όπως επισημαίνουν στη Realnews ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, το 70% των συνταξιούχων -χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες- κινδυνεύουν να χάσουν από 50 έως και 400 ευρώ τον μήνα μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Μετά και την εξάλειψη της «προσωπικής διαφοράς» και την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (σ.σ.: από τον Μάιο του 2016), η πλειονότητα των υψηλών συντάξεων θα κυμαίνεται μόλις από 500 έως 1.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «προσωπική διαφορά» που θα διαπιστωθεί αναμένεται να αγγίξει τα 3,6 με 4 δισ. ευρώ. Οπως, άλλωστε, είναι ήδη γνωστό, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και δεν επιβεβαιωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από τη Eurostat, αναμένεται να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο «κόφτης» περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν ανέρχονται μόλις σε 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ, που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, οι συντάξεις χηρείας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είναι σήμερα, ενώ άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τις αναπηρικές συντάξεις, εάν δηλαδή θα επανυπολογιστούν κι αυτές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οδηγία του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, έως τα τέλη του 2017 θα έχουν επανυπολογιστεί οι συντάξεις και τον Ιανουάριο του 2018 θα αποτυπωθούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

EE: Η Επιτροπή χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας

Η προκήρυξη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού ανακοινώθηκε στο πρόσφατο σχέδιο …