Προσοχή στο να μην χάσετε το αφορολόγητο!

Αδιευκρίνιστο παραμένει έως και σήμερα ποιες δαπάνες μετρούν για το κτίσιμο του αφορολόγητου, παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από την Κυριακή. Ακόμα δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αποδείξεις που θα «μετράνε» στην εφορία, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι θα μετρούν όλες εκτός από τα ενοίκια και τις δόσεις στεγαστικών δανείων, κι αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη δυσκολία διαχωρισμού των δαπανών που γίνονται με «πλαστικό» χρήμα.

Όπως ορίζει ο νόμος, από 1η Ιανουαρίου το «κτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα, δηλαδή πιστωτικές κάρτες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Σε αντίθετη περίπτωση όχι μόνο χάνεται η έκπτωση φόρου αλλά ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο.

Το αφορολόγητο, το ύψους του οποίου θα κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ θα δίνεται στους φορολογούμενους ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

  • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
  • 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
  • 20% για εισόδημα από 30.000,01.

Το ανώτατο όριο αποδείξεων που απαιτεί η εφορία ανεξαρτήτως εισοδήματος ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικά μέσα, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός προσθέτει το newmoney.gr, θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%.

Υπενθυμίζεται ότι το κατώτερο όριο πληρωμής με «πλαστικό» χρήμα μειώνεται στα 500 ευρώ από τα 1.500 ευρώ, ενώ ως κίνητρο θεσπίζεται και πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων (λοταρία) επί των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα», με το συνολικό ποσό να φτάνει ακόμα και τα 12 εκατ. ευρώ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού …