Νέες συντάξεις από....400 ευρώ!

Την «ψυχρολουσία» των νέων μειωμένων συντάξεων θα βιώσουν πρώτοι οι περίπου 70.000 ασφαλισμένοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12 Μαΐου 2016. Ο νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερους συντελεστές και με βάση τις εισφορές από το 2002 και μετά, όπως ορίζουν οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν τα Χριστούγεννα, οδηγεί σε περικοπές κατά 10% έως 30% σε σχέση με το παλαιό καθεστώς. Οι νέες συντάξεις θα κυμαίνονται από 400 έως 1200 ευρώ.

Βαρύτερες απώλειες θα υποστούν:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που κατέβαλλαν χαμηλές εισφορές (δικηγόροι, γιατροί, αυτοκινητιστές, έμποροι). Οι συντάξιμες αποδοχές τους θα υπολογιστούν με βάση την μετατροπή των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε θεωρητικές αποδοχές οι οποίες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.
  • Αντίθετα όσοι κατέβαλλαν υψηλές εισφορές (μηχανικοί, υψηλές κατηγορίες στον ΟΑΕΕ) θα υποστούν μικρότερες απώλειες.
  • οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35 και πλέον έτη και έχουν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1.100 ευρώ
  • μητέρες με βαρέα που δικαιούνται μειωμένη εθνική σύνταξη
  • ασφαλισμένοι του δημοσίου που θα συνταξιοδοτηθούν με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης. Το νέο καθεστώς θίγει κυρίως υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με υψηλές αποδοχές
  • όσοι εξαγοράζουν πλασματικά έτη καθώς σχεδόν τριπλασιάζεται το κόστος εξαγοράς. Για τους δημοσίους υπαλλήλους η επιβάρυνση ισχύει από την Πρωτοχρονιά ενώ για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2016.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαφορά εντοπίζεται στην ανταποδοτική σύνταξη, η οποία εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης, τους συντελεστές αναπλήρωσης (κοινοί για όλους) και τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά, οι οποίες θα αναπροσαρμοστούν με βάση δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι δανειστές ζήτησαν από το Υπουργείο εργασίας να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των συντάξεων προκειμένου ο ΕΦΚΑ να ξεκινήσει τη λειτουργία του χωρίς βάρη από το παρελθόν. Όμως διαδικασία δεν έχει ξεπαγώσει καθώς η ΕΛΣΤΑΤ εδώ και έξι μήνες «ψάχνει» το μαθηματικό τύπο για την τιμαριθμοποίηση των μισθών από το 2002 και μετά βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις . Ο ίδιος τύπος θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναϋπολογισμό 2,6 εκ. κύριων συντάξεων ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της ασφάλισης η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από τον επαναϋπολογισμό θα φτάσει έως και 22% κατά μέσο όρο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και το Δημόσιο με πολλά έτη ασφάλισης έως και 40 χρόνια και υψηλές αποδοχές.

Στα υπουργικά γραφεία συμπληρώνει το newmoney.gr, φθάνουν εισηγήσεις να ανατεθεί ο επαναϋπολογισμός σε ιδιωτική εταιρία η να προσληφθούν εξειδικευμένοι νέοι επιστήμονες με 6μηνες συμβάσεις για να «τρέξουν» τη διαδικασία. Κρίσιμη καμπή θεωρείται το τέλος του 2018. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχει «ψηφιοποιηθεί» ο ασφαλιστικός βίος των παλαιών εργαζόμενων πριν από το 2002. Από το 2018 και μετά ο χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων θα περιοριστεί στο ελάχιστο.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στα ΑΤΜ το επίδομα ενοικίου στέγασης Νοεμβρίου 2023

Πληρώνεται το επίδομα ενοικίου στέγασης Νοεμβρίου 2023. Πότε εμφανίζονται διαθέσιμα τα χρήματα στα ΑΤΜ   …