Yπερταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης με 1 δις έλλειμμα και έκδοση συντάξεων στο 3μηνο

Μετ' εμποδίων και με απειλητική «μαύρη» τρύπα, ύψους ενός δισ. ευρώ, εν τη γενέσει του ξεκίνησε η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ενοποίηση στα χαρτιά και το «αλαλούμ» που όλοι προεξοφλούν ότι θα επικρατήσει, δεν εμπόδισαν την ηγεσία του υπουργείου  Εργασίας, να πανηγυρίζει για το «επίτευγμα» που στήθηκε, εντός πέντε μηνών. Ήδη, η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, μάλιστα,  κάνει λόγο για «ποδαρικό με νέα ψέματα» από την υπουργό Εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε, επισήμανε ότι όταν ωριμάσει το σύστημα, οι συντάξεις θα βγαίνουν εντός τριών μηνών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην καταπολέμηση της ανεργίας της αδήλωτης εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης που στερούν το σύστημα από έσοδα.

«Δεν εφησυχάζουμε με τη μικρή μείωση της αλλά σήμερα καταγράφουμε το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων» είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι τα λεφτά από τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία που συγκεντρώνονται θα επιστρέφουν στην κοινωνική ασφάλιση για την ενίσχυσή της.

Ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος, επανέλαβε όπως αναλύει το protothema.gr, ότι δεν πρόκειται να αποκοπεί η προσωπική διαφορά (το ΔΝΤ επιμένει στην αφαίμαξη της), τονίζοντας ότι μετά το 2018, θα αυξηθούν οι συντάξεις, ύψους 600 ευρώ.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο κ. Πετρόπουλους σχετικά με την λύση που πρέπει να δοθεί, για τους 350.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που δεν μπορούν, λόγω των οφειλών να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι θα ιδρυθούν φέτος 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης και ελέγχου στο πλαίσιο του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης με περισσότερους από 1000 ελεγκτές, ο οποίος λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2017 και στον οποίο εντάσσονται όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

«Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις», είπε ο κ. Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ εκδόθηκαν 45 υπουργικές αποφάσεις και 55 υπουργικές εγκύκλιοι.

Στο πλαίσιο του νέου φορέα εντός του μηνός θα σταλούν τα «ραβασάκια» για την πληρωμή εισφορών με το νέο σύστημα  που πρέπει να καταβληθούν  μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δε ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για τους οφειλέτες γιατρούς δικηγόρους ( πολύμηνη αποχή) μηχανικούς και αγρότες που δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους εντός του 2016.

Όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, το σύστημα πλέον θα δέχεται και μερική καταβολή των εισφορών, με αποτέλεσμα οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να επιβάλλονται μόνο για το υπολειπόμενο ποσό.

Ειδικά για την περίπτωση των εργαζόμενων με μπλοκάκι, με έως δύο εργοδότες, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των σχετικών συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής αλλά και ελέγχου αυτών, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Από τις 16 Ιανουαρίου που θα λειτουργήσει το ενιαίο μητρώο του  ΕΦΚΑ οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά. Θα λειτουργεί ακόμα ο τετραψήφιος αριθμός 1555 για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων καθώς και η ιστοσελίδα ww.efka.gov.gr


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άσκηση του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη και αμοιβή

Αριθμ. Γ5β/Γ.Π. 13625/2022 – ΦΕΚ τεύχος Β 6892/08.12.2023Κώδικας Δεοντολογίας Οδοντοτεχνιτών Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣαποφασίζουμε: Άρθρο 1Σκοπός …