Διεκδικήσεις για κατάργηση επιδομάτων αδείας, δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα

Την δική της θέση σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης επιδομάτων αδείας, δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, εκφράζει η ΔΑΣ ΟΤΑ της Πάτρας, που καλεί τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν την καταβολή τους, σε συντονισμό με όλα τα σωματεία των ΟΤΑ στην Αχαΐα.

"Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με αφορμή τις  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν αντισυνταγματική και παράνομη την κατάργηση των επιδομάτων αδείας, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στο δημόσιο τομέα, το Δ.Σ του Σωματείου Υπαλλήλων Πάτρας εξέδωσε  ανακοίνωση για την συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους προκειμένου να προχωρήσει σε ομαδική αγωγή και να διεκδικήσει την αναδρομική καταβολή των επιδομάτων.

Η θέση της ΔΑΣ-ΟΤΑ για το ζήτημα έχει ως εξής:

Όλα τα προηγούμενα   χρόνια,   της καπιταλιστικής κρίσης,  τα χρόνια των μνημονίων, των περικοπών του εισοδήματος μας, που φτάνει και το 50 %, οι δυνάμεις της ΔΑΣ- ΟΤΑ μαζί και με αλλά σωματεία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έδωσαν σκληρούς αγώνες με δεκάδες απεργίες, συλλαλητήρια, και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να βάλουν φραγμό στην λαίλαπα των μνημονίων και την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που πρόθυμα υλοποίησαν αυτήν την πολιτική. Για μας το θέμα δεν είναι καινούριο.

Τον μήνα Οκτώβρη, 530 Συνδικαλιστικές οργανώσεις, Πανελλαδικά, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία, πήραν την πρωτοβουλία με συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης για την υπογραφή νέων Σ.Σ.Ε για επαναφορά όλων των απωλειών μας, επίδομα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα κ.α. Στα τέλη του Οκτώβρη του 2016 κατέθεσαν πρόταση νόμου στην βουλή. Όλα τα αστικά κόμματα απέρριψαν την πρόταση πλην ΚΚΕ.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ έφερε την πρόταση αυτή, για συζήτηση πριν από δυο μήνες στο Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Πάτρας για να πάρει απόφαση να διεκδικήσει μαζί με τις 530 Συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα Σωματεία, Ομοσπονδίες, Ε.Κ. αγωνιστικά, μέσα από το κίνημα όλα όσα μας άρπαξαν και δικαιούμαστε. Οι παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ, οι παρατάξεις του ΣΕΑΜ - ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ -2 όχι μόνο δεν ψήφισαν υπέρ τις πρότασης, αλλά έκαναν χυδαία επίθεση! Μάλιστα τα μέλη του Δ.Σ του ΣΕΑΜ –ΣΥΡΙΖΑ  εξοργίστηκαν λέγοντας, «ότι η ΔΑΣ θέλει να κάνει παραμάγαζο του ΠΑΜΕ τον Σύλλογο μας, ότι έχουμε χρέος να στηρίξουμε την κυβέρνηση κ’ να λέμε και ευχαριστώ που κατάφερε να υπογράψει το 3ο μνημόνιο»!!! Έρχονται λοιπόν σήμερα με ανακοίνωση που βγάζουν χωρίς καν να έχει συνεδριάσει το Δ.Σ του σωματείου, να διεκδικήσουν μέσα από δικαστικές αγωγές αυτά που απέρριπταν τότε, στρέφοντας τα βέλη τους στη Δημοτική Αρχή, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι αυτή έχει την ευθύνη για τις περικοπές του 13ου – 14ου μισθού, μιάς και οι αγωγές στρέφονται εναντίον της, βγάζοντας λάδι την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τις περικοπές και την άθλια κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τι μας δείχνει η πείρα από τις ατέρμονες δικαστικές αγωγές; Έχουμε δει πολλές φορές τα αιτήματα των εργαζομένων να μπαίνουν στις καλένδες για χρόνια και όταν βγει κάποια απόφαση έστω και αν είναι θετική …δεν υλοποιείται, ακριβώς γιατί το ζήτημα είναι πολιτικό. Να υλοποιήσει λοιπόν η κυβέρνηση εδώ και τώρα την απόφαση του Σ.Τ.Ε και να δώσει τώρα τα χρήματα στις Δημοτικές Αρχές ώστε  να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα συγκεκριμένα επιδόματα.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί όλα τα σωματεία των ΟΤΑ να εντείνουν τον αγώνα τους και να απαιτήσουν από την ΠΟΕ-ΟΤΑ πανελλαδικά να σηκώσει κίνημα διεκδίκησης όλων των απωλειών μας.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που με το έτσι θέλω και χωρίς να συνεδριάσει κανένα Δ.Σ, χωρίς να ρωτήσουν ούτε καν τα μέλη του Δ.Σ με ανακοίνωση - κάλεσμα συλλογής υπογραφών για ομαδική αγωγή προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για την σημερινή Δημοτική Αρχή που ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη απόφαση που πήρε σε Δημοτικό Συμβούλιο ήταν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για ανάκτηση των απωλειών των εργαζόμενων και παράλληλα να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο του τσεκουρώματος των μισθών μας.

Απαιτούμε:

  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων των τελευταίων ετών.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μην βρίσκεται κάτω από 751 ευρώ.
  • Όχι στο σχέδιο Σ.Σ.Ε της κυβέρνησης για το Δημόσιο. Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των ΟΤΑ.
  • Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο στο δημόσιο (Ν.4354/15).
  • Να καταργηθεί ο Νόμος 4369/2016 για την αξιολόγηση.
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι και ταυτόχρονα να γίνουν γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του δήμου, με ευθύνη του κράτους.

Τώρα χρειάζεται συντονισμός της δράσης μας με όλα τα σωματεία των ΟΤΑ στην Αχαΐα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας"


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγνωση καιρού για την Δευτέρα 11.12.2023

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στη νότια χώρα, καταιγίδες. Ο καιρός θα βελτιωθεί από …