Στα χέρια Βούτση το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη, με διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το φαινόμενο της διαπλοκής και κάτω από υψηλούς τόνους, δίνοντας έτσι και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου η συζήτηση του πορίσματος της στην Ολομέλεια, μετά από εργασίες 9 μηνών της Εξεταστικής Επιτροπής, για τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες!

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν ως προς τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας και κατέθεσαν τις δικές τους γνώμες και θέσεις που συνοδεύουν το τελικό κείμενο.

Κατά την ψηφοφορία επί της πορισματικής εισήγησης της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και δύο βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».

Υπερψηφίστηκε επίσης από όλα τα μέλη της Εξεταστικής πλην της ΝΔ, η πρόταση της πλειοψηφίας να σταλεί ως έχει το τελικό κείμενο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα. Η ΝΔ πρότεινε το πόρισμα να σταλεί από την Ολομέλεια, όπου το θέμα θα συζητηθεί την 1η Φεβρουαρίου.

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ πολιτικών- τραπεζιτών και μιντιαρχών, ξεχωρίζοντας τρεις περιπτώσεις, το δάνειο του Κήρυκα Χανίων όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα δάνεια με «αέρα» του ΔΟΛ σύμφωνα με την φράση Παναγιώτη Ψυχάρη και τον δανεισμό του Πρώτου Θέματος.

"Δύο χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το Γενάρη του 2015 η πάγια πολιτική δέσμευση για διερεύνηση του τριγώνου της διαπλοκής αποτελεί πραγματικότητα", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με την ολοκλήρωση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής.

Τονίζουν ότι "χρειάστηκαν μόλις εννέα μήνες και οι καταθέσεις - ομολογίες των ίδιων των πρωταγωνιστών για να καταρριφθούν τα ψέματα δεκαετιών και να πέσει φως στις υπόγειες συνδιαλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα Μέσα Ενημέρωσης και τις τράπεζες" και ότι "αποδείχθηκε σε όλο το πανελλήνιο ότι βασικός πυλώνας της παραγωγής πολιτικής ήταν επί δεκαετίες η ίδια η διαπλοκή με τις τράπεζες να έχουν μετασχηματιστεί σε κουμπαρά για την εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων".

Οι ίδιες πηγές ασκούν δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους για "θράσος" να επιμένουν ότι "μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή" και να "εφευρίσκουν ‘διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ'".

Επισημαίνουν ότι για όλα αυτά που προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία παραπέμπεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Και υπογραμμίζουν ότι "όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανεξαρτήτως ονόματος ή θεσμικού ρόλου, θα λογοδοτήσουν επιτέλους στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, οι οποίες καλούνται να επιτελέσουν δίχως καθυστερήσεις και πρακτικές του παρελθόντος το έργο τους".

Από την άλλη μεριά η ΝΔ στην πορισματική της έκθεση κάνει λόγο για μια μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης αφού δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.  «Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούσε να είναι μία μόνο φράση: Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για όλα τα υπόλοιπα, για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου, για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική Αρχή» αναφέρει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι   «έτσι μία ακόμη θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε».

«Η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ περί του τριγώνου της διαπλοκής επαληθεύεται, όχι όμως για το παλαιό πολιτικό σύστημα, αλλά για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρακτικές που μετήλθε στην απόπειρά του για έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα κι αναφέρεται μεταξύ άλλων στην off shore που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής,  την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Εθνική τράπεζα για να λάβει δάνειο ο ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταβίβαση του κτιρίου της Κουμουνδούρου.

Τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την χρηματοδότηση των κομμάτων και ΜΜΕ έδωσε, το μέλος της Εξεταστικής Εξεταστικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο κείμενό του εκτιμά ότι «το "πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ" δεν μπορεί να αποτελεί βάση συνεννόησης» και υποστηρίζει ότι « η πλειοψηφία πέτυχε την αποστολή της να παραδώσει σήμερα στη Βουλή ένα πόρισμα "στρατευμένο" στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου».

Συμπερασματικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος για τα δάνεια των κομμάτων υποστηρίζει ότι «η τραπεζική δανειοδότηση χρησιμοποιήθηκε ως βασική πηγή εξεύρεσης των αναγκαίων, για όλα τα κόμματα, πόρων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών» και επιπλέον ότι «το σύνολο των αιτημάτων χορήγησης πιστώσεων που υποβλήθηκαν εκ μέρους των κομμάτων τελούσαν σε συμφωνία με την πάγια τραπεζική πρακτική».

Τέλος, για την δανειοδότηση των ΜΜΕ ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι «το πλέον σημαντικό ποσοτικό συμπέρασμα είναι ότι δεν αποδείχθηκε η επιχειρηματολογία για τα φερόμενα "θαλασσοδάνεια" προς ΜΜΕ» επισημαίνοντας ότι « η σημαντική πλειονότητα των δανείων είναι ενήμερα και παρακολουθούν τα προγράμματα καταβολών έστω και μετά από ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις».

Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζών προς ΜΜΕ, διαχρονικό φαινόμενο διαπλοκής ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση, διαπιστώνει στο τετρασέλιδο πόρισμά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμο το «πόρισμα Καλούδη» που παρέπεμπε τον οικονομικό υπεύθυνο του κόμματος για το δάνειο που πήρε το ΚΚΕ το 2013 και επιτίθεται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Συγκεκριμένα, πολιτικές ευθύνες για ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των δανείων τους που έχουν χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ και έχουν καταγγελθεί, καταλογίζει στο πόρισμά του το ΚΚΕ. «Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές».

Ακόμη, διαπιστώνει «ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με δάνεια χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών πηγών αποπληρωμής και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει δέσμευση των μετόχων».

Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα. Το υπόμνημα εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπής  από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνεται ότι η Ένωση Κεντρώων είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.

Το κόμμα υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ "προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ". Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά, όπως υποστηρίζει η Ε.Κ. είναι και πολιτικές καθώς "τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση των αξιωματούχων".

Σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ αλλά και για την δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου πληροφόρησης και λογοδοσίας των κομμάτων για τα οικονομικά τους καταλήγει η πορισματική έκθεση του Ποταμιού. Το 20σέλιδο πόρισμα είχε καταθέσει προ ημερών ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς. Το πόρισμα περιλαμβάνει 15 προτάσεις.

"Προκύπτουν αδιάσειστα και ακλόνητα στοιχεία ότι η δανειοδότηση των 4 πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έγινε με παράνομο τρόπο. Χορηγούνταν δάνεια παρά την ύπαρξη αρνητικών εισηγητικών σημειωμάτων από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των τραπεζών και με μειωμένες-ή ακόμα και μηδενικές-εξασφαλίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ενώ υπήρχαν ληξιπρόθεσμες δόσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έκαναν χρήση των καλυμμάτων που είχαν προσφερθεί από τους πιστούχους για την αποπληρωμή του δανείου και συναινούσαν στην άρση αυτών. Οι τράπεζες όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων, αλλά ενέκριναν και τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης" αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα της Χρυσής Αυγής.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και απασχολούμενοι θα πληρώνουν μισό τέλος επιτηδεύματος - Αλλάζει επίσης το …