Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν απολογισμοί-προυπολογισμοί του Εργ. Κέντρου Ρόδου

Με μεγάλη συμμετοχή των Αντιπροσώπων των Σωματείων – μελών του Ε.Κ.Ρ. πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ε.Κ.Ρ, την Τετάρτη, 15 Φλεβάρη 2017. Στο Συνέδριο πήραν μέρος 87 Αντιπρόσωποι σε σύνολο 103, που είχαν δικαίωμα συμμετοχής.
Εκλέχθηκε τριμελές Προεδρείο αποτελούμενο από τους συναδέλφους Ηλία Μπούκλα, Βασίλη Χατζηχριστοδούλου, Στέλλιο Φαρμακίδη.
Στη Συνέλευση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτ. Δωδ/σου Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδ/σου Στάθης Σαμάρας και Δημήτρης Σωτηρόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ, Σάββας Χατζησάββας, παρουσίασε τον Διοικητικό Απολογισμό του 2016, ο Γεν. Γραμματέας, Νίκος Τριπολίτης, τον Προγραμματισμό Δράσης για το 2017 και ο Ταμίας, Παναγιώτης Εγγλέζος τον Οικονομικό Απολογισμό του 2016 και τον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2017.
Στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε ψήφισαν συνολικά 86 Αντιπρόσωποι του Ε.Κ.Ρ. Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του Προεδρείου.

Συγκεκριμένα :
Ο Διοικητικός Απολογισμός της Διοίκησης με 68 υπέρ και ποσοστό 80 % και 18 κατά .
Ο Οικονομικός Απολογισμός με 70 υπέρ και ποσοστό 81,5 % και 16 κατά.
Ο Οικονομικός Προϋπολογισμός με 69 υπέρ και ποσοστό 81 % και 17 κατά
Ο Προγραμματισμός Δράσης με 68 υπέρ και ποσοστό 80% και 18 κατά.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ
15/02/2017
Ομιλία Προέδρου Ε.Κ.Ρ, Σάββα Χατζησάββα
για τον Απολογισμό Δράσης της Διοίκησης έτους 2016

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή πραγματοποιούμε το EτήσιοTακτικόAπολογιστικό μας Συνέδριο. Έχουμε έτσι την ευκαιρία, σαν διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, να σας παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας για την χρονιά που πέρασε, να ακούσουμε τις παρατηρήσεις και τις απόψεις σας για τη δράση μας και όλοι μαζί μέσα από ένα ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα δράσης μας για την καινούργια χρονιά.
Το φετινό μας Συνέδριο βρίσκει τους εργαζόμενους και τη χώρα στην ίδια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Μας βρίσκει με την ψήφιση ενός τρίτου επαχθέστερου μνημονίου, που φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα εργασιακά και κοινωνικά. Οι φορομπηχτικές πολιτικές, οι πολιτικές της λιτότητας και της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζονται.
Σήμερα, αν κάναμε μια σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι λίστες των ανέργων συνεχώς μεγαλώνουν, οι επιχειρήσεις κλείνουν, τα παιδιά μας παραμένουν άνεργα και γίνονται οικονομικοί μετανάστες. Η εναλλαγή προσώπων και κομμάτων στα κυβερνητικά πόστα δεν έφερε, όπως μας υποσχέθηκαν κάποιοι, αλλαγή πολιτικής.
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα οδηγήσουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, όσα από τα εργατικά δικαιώματα έχουν παραμείνει ακόμα ζωντανά. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι διαπραγματεύεται και ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα θέσει κόκκινες γραμμές, η μέχρι τώρα εμπειρία μας, μας διαβεβαιώνει για το αντίθετο. (Δημοψήφισμα, Aσφαλιστικό, Φορολογικό, Ιδιωτικοποιήσεις κλπ).
Το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα γίνουν οι παρεμβάσεις, είναι ήδη γνωστό από τον Ιούλιο του 2015, όταν αποδέχθηκαν το 3ο μνημόνιο. Οι απαιτήσεις των δανειστών, που στην ουσία προσυπέγραψε η κυβέρνηση, περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη συλλογική δράση με τον περιορισμό στο δικαίωμα στην απεργία, στην παραπέρα ενίσχυση του ανεξέλεγκτου διευθυντικού δικαιώματος, στην κατάργηση κάθε συλλογικής προστασίας των εργαζομένων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και άλλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
Τελικά η πλήρης, γενικευμένη και χωρίς όρια απορρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι προ των πυλών και είναι απορίας άξιον, πώς η «αριστερή» κυβέρνηση θα την αποκρούσει όπως μας λέει ότι θα κάνει.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Τα νέα μέτρα δεν θα περάσουν έτσι. Όσοι νομοθετούν σε βάρος του Ελληνικού λαού θα μας βρουν μπροστά τους. Στους δρόμους, στα συλλαλητήρια, στις πορείες. Θα μας βρουν όλους μαζί ενωμένους σαν γροθιά.
Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση, στην κυβέρνηση και στην τρόικα, που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, πως θα συνεχίζουμε τους αγώνες μας, μέχρι να μπει ένα τέλος στις λανθασμένες και επικίνδυνες πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενωμένοι, μέχρι να νικήσουμε τα μνημόνια, τη φτώχια, την ανεργία, τη λιτότητα, τα χαράτσια, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στην σκληρή πραγματικότητα που βιώσαμε την χρονιά που μας πέρασε, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το Ε.Κ.Ρ έδωσε σκληρές μάχες και αντέδρασε με όλες του τις δυνάμεις.
Το Ε.Κ.Ρ έβαλε τη δική του σφραγίδα με απεργιακούς αγώνες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις και δράσεις. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και βρέθηκε δίπλα σε όλα τα Σωματεία - Μέλη του.
Ως Διοίκηση, ήρθαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις πρωτόγνωρες και με μία κοινωνία εξαθλιωμένη. Παλέψαμε και δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες σε εργασιακούς χώρους και σε πλατείες. Αυτό θα συνεχίσουμε και για την χρονιά που μας έρχεται. Να παλεύουμε και να διεκδικούμε το καλύτερο για τους εργαζομένους και για τα μέλη των Σωματείων της δύναμης μας.
Πριν περάσω στην αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού δράσης του Ε.Κ.Ρ, θα πρέπει από αυτό το βήμα να υποσχεθώ εκ μέρους της Διοίκησής του στους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχή μας ότι, όσο πιο πολύ θα πιέζουν κάποιοι εντός και εκτός συνόρων για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και όσο πιο πολύ θα ρημάζουν την ελληνική κοινωνία, εμείς θα γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Το Ε.Κ.Ρ πρωτοστάτησε σε όλες τις μεγάλες κλαδικές και γενικές απεργίες.
Στην περιοχή μας το Ε.Κ.Ρ οργάνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις και πραγματοποίησε μαζικές και ενωτικές συγκεντρώσεις και πορείες. Δόθηκε η δυνατότητα, σε αυτές τις συγκεντρώσεις, να εκφραστούν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις και όλα τα Σωματεία.

  • 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία, που προκηρύχθηκε από τη ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, στις 4 του Φλεβάρη 2016 και απεργιακή συγκέντρωση στο Ε.Κ.Ρ, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
    Εκφράσαμε την αντίθεσή μας σ’ αυτό το νομοσχέδιο, που καταστρέφει συνταξιούχους, μισθωτούς και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς.
    Υπήρξε συντονισμός και κοινή δράση του Ε.Κ.Ρ με τους υπόλοιπους κλάδους, που πλήττονταν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου (Τ.Ε.Ε Δωδεκανήσου, Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, Αγροτικοί Σύλλογοι Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, κλπ).
    Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, του εμπορικού κόσμου και των εκπροσώπων όλων των παραγωγικών τάξεων της περιοχής. Οι απεργοί πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία καταλήγοντας στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου οι εκπρόσωποι εργαζομένων και επαγγελματιών απηύθυναν χαιρετισμό.
  • Το Ε.Κ.Ρ υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης του συμμετείχε στην 48ωρη Γενική Απεργία 6/5/2016 και 7/5/2016 που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας τόσο στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, που αποτελεί ταφόπλακα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και στις απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές του αιφνιδιασμού της ελληνικής κοινωνίας προωθώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
    Καλέσαμε τους εργαζόμενους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στις Γενικές Απεργίες και στην συγκέντρωση στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ, την Κυριακή, στις 8 Μαΐου 2016.
  • 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, στις 8 Δεκέμβρη 2016, με απεργιακή συγκέντρωση, στο Ε.Κ.Ρ, εναντίον των νέων και παράλογων απαιτήσεων των δανειστών και των επώ¬δυνων αποφάσεων της Κυβέρνησης.
    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των Σωματείων – Μελών της δύναμης του Ε.Κ.Ρ. Συμμετείχαν επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, καθώς και εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά στελέχη από τα περισσότερα σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων της περιοχής.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  • H Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στις 04/03/2016, κατήγγειλε στον Ροδιακό Λαό την εκδικητική και απαράδεκτη στάση της εταιρίας ΚΑΖΙΝΟ ΡΟΔΟΥ Α.Ε, η οποία συνέχιζε τις απολύσεις προσωπικού αγνοώντας προκλητικά τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, που χαρακτήριζαν τις απολύσεις παράνομες και άμεσα ανακλητές.
  • Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στις 6/04/2016, αποφάσισε να στηρίξει την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 7/04/16, ενάντια στον νέο σφαγιασμό των συντάξεων και στο τελειωτικό χτύπημα του εναπομείναντος δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με την πρόθεση να κατέθετε και να ψήφιζε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στις γιορτές του Πάσχα.
    Το Ε.Κ.Ρ κάλεσε όλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, τους φορείς και τις οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών της Ρόδου να στηρίξουν την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.
    Καλέσαμε τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά στελέχη της Ρόδου να συμμετάσχουν στον συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ, που οργάνωσαν οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής, στις 7/04/2016.
  • Δηλώσαμε, στις 18/04/2016, τη συμπαράστασή μας στους απολυμένους της Ηλεκτρονικής Αθηνών και καταγγείλαμε τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία, αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων και των οικογενειών τους, έκλεισε τα περίπου 41 υποκαταστήματα, ανάμεσά τους και της Ρόδου και οι εργαζόμενοι ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο.
    Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίσαμε, ότι θα στηρίζαμε με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους.
  • Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, το Μάρτη στο Ε.Κ.Ρ, μετά την εμπλοκή που προέκυψε στην λειτουργία της εταιρείας, με κίνδυνο να έμεναν χωρίς δουλειά οι 60 εργαζόμενοί της.
  • Συμμετείχαμε στην 4ωρη κατάληψη, έξω από το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΤΑ Ν. Δωδ/σου, στις 20/05/2016, στο Μανδράκι, με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους Μ. Φραντζή και άλλα μέλη του Δ.Σ. παρόντος και του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββα και μελών της Διοίκησής του Ε.Κ.Ρ ζητώντας την άμεση ανανέωση των συμβάσεων μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ που είχαν λήξει αλλά και την ενίσχυση των γραφείων στην περιοχή μας.
  • Συμμετείχαμε και στηρίξαμε την κατάληψη από τους εργαζομένους των γραφείων των ΕΛΤΑ, στις 16/06/2016, με αφορμή την επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή Πειραιώς και Νήσων.
  • Το Ε.Κ.Ρ στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ, στις 27/06/2016, οι οποίοι έστειλαν επιστολή σε κάθε αρμόδιο, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, ζητώντας από τη Διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που είχαν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Στηρίξαμε τον αγώνα του Σωματείου Εργατοϋπαλληλλικού& Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΥΑΡ, όταν 182 υπάλληλοι με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, στις 21/07/2016, κατά του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου αιτούμενοι την αναστολή και ακύρωση της νέας απόφασης για την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι υπάλληλοι ζήτησαν να υποχρεωθεί η ΔΕΥΑΡ να τους καταβάλει τη μισθοδοσία τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την 31η/10/2012, λόγω μη υπαγωγής τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Στηρίξαμε την κινητοποίηση των εργαζομένων ΕΛΤΑ, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη του Καταστήματος δίπλα στην ΔΟΥ, όπου εκεί δεν γίνονταν συναλλαγές με τον κόσμο.
  • Το Ε.Κ.Ρ, στις 12/10/2016, στην Αθήνα, στάθηκε στο πλευρό των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στον αγώνα τους για τη διασφάλιση του ΕΦΑΠΑΞ. Ο Πρόεδρός του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας συμμετείχε μαζί με τον Αντιπρόεδρο Θ. Σταμούλη και τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου Αν. Ψαρομπά, στο δυναμικό Συλλαλητήριο και στον αποκλεισμό του Υπουργείου Εργασίας, που οργάνωσε η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ. Η συγκέντρωση ήταν μαζική και συμμετείχαν σ’ αυτήν - εκτός από την ΠΟΕΕ-ΥΕ - η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και πολλές άλλες Ομοσπονδίες της χώρας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Ρ συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Πετρόπουλο, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν διάφοροι κλάδοι εργαζομένων στην περιοχή.
1) Τέθηκε το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι αμειβόμενοι οδηγοί ΤΑΞΙ, οι οποίοι έχουν διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επειδή οι επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται, δεν χαρακτηρίζονται ως εποχιακές, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους εποχιακά εργαζομένων. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα στον Υφυπουργό για το ζήτημα αυτό και ζήτησε την άμεση επίλυσή του.
2) Έθεσαν επίσης στον Υφυπουργό το ζήτημα, που αντιμετωπίζουν αρκετοί Οδηγοί Τουριστικών Λεωφορείων, οι οποίοι απασχολούνται σε τουριστικά γραφεία πανελλαδικής εμβέλειας, τα οποία δεν είναι εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι οδηγοί αυτοί να μην παίρνουν επίδομα ανεργίας. Η αντιπροσωπεία κατέθεσε σχετικό υπόμνημα του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου.
3) Ζητήθηκε επίσης η μεσολάβηση του Υφυπουργού, για να εγκριθεί άμεσα ο κανονισμός εργασίας που κατέθεσε η ΔΕΥΑΡ από το 2011 στο ΣΕΠΕ.
4) Ζητήθηκε επίσης να προβλεφθεί στο Νόμο, που ετοιμαζόταν για τις συλλογικές συμβάσεις, η απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας Ενώσεων Προσώπων στις εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις τουρισμού – επισιτισμού.
5) Τέλος έγινε αναλυτική συζήτηση για το ζήτημα με τα αποθεματικά του ΕΦΑΠΑΞ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την κατάργηση της χορήγησής του στην 20ετία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ο Υφυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος, δεσμεύθηκε ότι θα αποδοθούν άμεσα τα εφάπαξ περίπου 4.000 ξεν/λων, που εκκρεμούσαν, πριν την ψήφιση του Νόμου και υποσχέθηκε να επανεξετάσει το ζήτημα της χορήγησής του στην 20ετία.

  • Το Ε.Κ.Ρ στήριξε, όπως και άλλες φορές, τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στο καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζόμενους άνοιγμα των καταστημάτων για 8 Κυριακές κάθε έτος. Συμμετείχαμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) για την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016, στον κλάδο του εμπορίου, αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων λόγω της περιόδου των προσφορών.
    Καλέσαμε τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου να στηρίξει την απεργία κρατώντας τα καταστήματά του κλειστά.
    Καλέσαμε τέλος τους εργαζόμενους της Ρόδου να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στηρίζοντας τους συναδέλφους μας στο εμπόριο, με την αποχή τους από τις αγορές την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016.
  • Με πρόσθετες παρεμβάσεις στο δικαστήριο του Ε.Κ.Ρ, της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, υπέρ των απολυμένων συναδέλφων και με τον μάρτυρα των εργαζομένων και εκπρόσωπο τύπου της ΓΣΕΕ. Δ. Καραγεωργόπουλο, στις 30/12/2016, δεκάδες απολυμένοι εργαζόμενοι του Καζίνου Ρόδου επέστρεψαν στην εργασία τους, μετά από προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου Ρόδου, στο οποίο είχαν προσφύγει.
    Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ συγχαίρει τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου και τον Πρόεδρό του Γ. Φραντζολάκη, ο οποίος είναι και Μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, για την μαχητικότητά τους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ –ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟ 2016

  • Με ανακοίνωσή μας, στις 8/01/2016, εκφράσαμε το σοκ και το δέος μας για το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Οι προτάσεις της Κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν επρόκειτο για «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», που θα έσωζε την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων, με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα έβγαιναν στη σύνταξη από 1/1/2016.
    Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό αποτελούσε την ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, αφού όριζε προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα.
  • Στην Αθήνα βρέθηκαν, στις 15/01/2016, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας, ο Αντιπρόεδρος Θ. Σταμούλης και ο Γεν. Γραμματέας Ν. Τριπολίτης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Σούκο.
    Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής (απλήρωτοι ξεν/λοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι της EUROMEDICA, απολύσεις στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου κλπ. ).
    Ζητήσαμε να οργανωθεί καλύτερα η τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ και να συσταθεί Τμήμα Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο.
  • Εκ μέρους της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ ο Πρόεδρος Σ. Χατζησάββας συμμετείχε στην Πανελλαδική Διακλαδική Συνάντηση για την αδήλωτη εργασία, που πραγματοποιήθηκε στις 14/4/2016, στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.
  • Στη συνάντηση συμμετείχαν Πρόεδροι από 12 Εργατικά Κέντρα και 26 Ομοσπονδίες απ’ όλη τη χώρα. Παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ενώ κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ Γ. Αργείτης και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στην Ελλάδα Κ. Παπαδάκης.
    Ζητήσαμε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας να παρέμβει στην Ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό να επανέλθει ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων, καθώς και η υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητά τους.
    Να μπει φρένο στις μετακινήσεις αλλοδαπών μαθητών στις τουριστικές περιοχές, οι οποίοι δεν ασφαλίζονται και καταλαμβάνουν θέσεις μόνιμου και νόμιμου προσωπικού.
    Να συνδεθεί ξανά το επίδομα ανεργίας με τα ένσημα, για να έχει κίνητρο ο εργαζόμενος να ασφαλίζεται και επιπλέον να μην αυξηθούν τα ένσημα από 4.500 σε 6.000, για να μπορεί να πάρει κάποιος σύνταξη.
    Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ ζήτησε επίσης να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να επανέλθει η δυνατότητα συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων στους ελέγχους, που πραγματοποιεί το ΙΚΑ, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τη σημερινή νομοθεσία. Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για μείωση των προστίμων, που ισχύουν σήμερα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
  • Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ έδωσε το «παρών» στο 18ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, με θέμα την παράνομη μετανάστευση, στις 13-14/05/2016, στο GRANDHOTEL.
  • Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ έδωσε το «παρών» στην συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ των Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, στις 18/05/2016, με αφορμή την υποστελέχωση των γραφείων τους, που είχε ως αποτέλεσμα την προβληματική εξυπηρέτηση των πολιτών στα νησιά της Δωδ/σου. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ δήλωσε αρωγός στον αγώνα τους για τη συνεχιζόμενη άσχημη κατάσταση με τις ελλείψεις σε προσωπικό.
  • Στις 30/05/2016 με απόφαση του Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ αποδεχθήκαμε το αίτημα εγγραφής στη δύναμη του Ε.Κ.Ρ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ Α.Ε «ΖΕΥΣ».
  • Στείλαμε επιστολή, στις 21/06/2016, στον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. Παναγιωτάκη, με κοινοποίηση στον Γενικό Δ/ντή Παραγωγής, Κοπανάκη, στον Δ/ντή ΔΕΘ, Παναγιάρη, στον Δ/ντή ΑΗΣ Ρόδου, Μπαρδακά, στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας ΑΗΣ Ρόδου και στο Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε «ΖΕΥΣ» τονίζοντας ότι στηρίζουμε απόλυτα τις θέσεις του Σωματείου.

Με ανακοίνωσή μας, στις 29/06/2016, τονίσαμε ότι δεν θα γινόταν καμία θυσία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Σ/Μ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (ανάμεσά στους οποίους βρίσκονταν και πάρα πολλοί εργαζόμενοι στα καταστήματα της εταιρίας στη Ρόδο), καθώς η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα.
Τονίσαμε ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο πλήρωσαν με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξη της εταιρείας και τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας της με μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, κλεισίματα καταστημάτων και μαζικές απολύσεις.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με την οποία ήταν σε συνεχή επικοινωνία, θα βρίσκονταν σε επιφυλακή, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Καλέσαμε τους εργαζόμενους της εταιρείας στη Ρόδο να συσπειρωθούν στο Ε.Κ.Ρ και στο Σωματείο τους και δεσμευθήκαμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε ένδικο και συνδικαλιστικό μέσο για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την κανονική καταβολή των μισθών τους.

 Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας και ο Ταμίας Π. Εγγλέζος παρευρέθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείου Ρόδου, στηρίζοντας το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, όπου συζητήθηκαν, στις 04/07/2016, δύο από τις τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, που υπέβαλαν 18 απολυθέντες υπάλληλοι, κατά της Καζίνο Ρόδου ΑΕ, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά η κατάσταση της εργασιακής τους σχέσης. Υπέρ των απολυθέντων υπαλλήλων ασκήθηκαν πρόσθετες παρεμβάσεις από την ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών και το Ε.Κ.Ρ.
Οι Γ. Φρατζολάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Καζίνο Ρόδου και Μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και Δ. Καραγεωργόπουλος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ήταν προσχηματικοί οι λόγοι περί οικονομικής αδυναμίας, που προέβαλλε η επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις έγιναν για λόγους αντεκδίκησης, επειδή τον Μάιο του 2015 οι απολυθέντες συμμετείχαν σε απεργιακή κινητοποίηση, που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου.

Μετά από αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και παραστάσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες αφίχθη κλιμάκιο τεσσάρων (4) Ειδικών Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στις 05/07/2016, από την Αθήνα και πραγματοποίησε εντατικούς ελέγχους σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Ξεν/λων Ρόδου.
Συνοδεία του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββα και του Προέδρου του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου Θ. Σταμούλη, οι Επιθεωρητές ξεκίνησαν επισκέψεις στα ξενοδοχεία της δυτικής πλευράς του νησιού.
Στο στόχαστρο ήταν οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία, για μη καταβολή δεδουλευμένων (μισθών, δώρων, επιδομάτων κ.λπ.), για μαθητεία αλλοδαπών σπουδαστών κλπ.
Στους κακοπληρωτές ξενοδόχους είχαν υποβληθεί δεκάδες μηνύσεις και καταγγελίες, τόσο από το ΣΕΠΕ, όσο και από εργαζόμενους, χωρίς αποτέλεσμα. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ να δεσμευτούν, ότι σε περιπτώσεις που διαπιστώνονταν παραβάσεις, θα επιβάλλονταν πρόστιμα.
Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς, καθώς το κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας παρέμεινε στο νησί και τις επόμενες ημέρες, με σκοπό να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο Γεν. Γραμματέας της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου Ν. Τριπολίτης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, στις 11/07/2016, στην Αθήνα.

Στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, στις 14/07/2016, με το χρόνιο αίτημα σύστασης Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο, θέση την οποία ανέπτυξε και ο Γεν. Γραμματέας της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου Ν. Τριπολίτης, στην συνάντηση που είχε με τον Υπουργό, στις 11/07/2016, στην Αθήνα. Του προτείναμε:

1. Η υπηρεσία, εφόσον συσταθεί, να στεγαστεί στο γραφείο, που στεγαζόταν ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε) ο οποίος έχει καταργηθεί, στο ισόγειο του κτιρίου του Ε.Κ.Ρ, το οποίο είναι κενό και δεν χρησιμοποιείται.
2. Η υπηρεσία μπορεί άμεσα να στελεχωθεί, εφόσον λάβουν τη σχετική εκπαίδευση, από τους υπαλλήλους του πρώην Ο.Ε.Κ, ο οποίος επίσης καταργήθηκε (1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 1 ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, 1 ΠΕ Διοικητικού), οι οποίοι εργάζονται στο Τοπικό Παρ/μα του ΟΑΕΔ Ρόδου και ασχολούνται με αντικείμενα εκτός της ειδικότητάς τους.

Στηρίξαμε με το Σωματείο Ξεν/λων τη δυναμική κινητοποίηση και την κατάληψη από τους απλήρωτους εργαζόμενους σε ξενοδοχείο της Ρόδου, στις 26/07/2016, στο Φαληράκι. Τελικά, μετά από παρέμβαση του Ε.Κ.Ρ και του Σωματείου ο ιδιοκτήτης άρχισε να καταβάλλει σταδιακά κάποια ποσά.

Ένα πάγιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ικανοποιήθηκε μετά από προσπάθειες πολλών ετών, καθώς, στις 26/07/2016, ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου Ν. Τριπολίτης ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας ότι θα συσταθεί και θα λειτουργήσει στο νησί άμεσα, Τοπική Διεύθυνση με Τεχνικούς Επιθεωρητές.
Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ερχόταν στη Ρόδο ο Ειδικός Γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Πειραιά-Νοτίου Αιγαίου (ΚΕΠΕΚ), ο οποίος θα ανελάμβανε την εκπαίδευση των πέντε υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και ο Προϊστάμενος, οι οποίοι θα στελέχωναν τη νέα Διεύθυνση.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια των Αθηνών, τα οποία ήρθαν στη Ρόδο αποσπασματικά και τις περισσότερες φορές με έξοδα, είτε του Εργατικού Κέντρου, είτε του Σωματείου Οικοδόμων.

Eλεγκτές του ΣΕΠΕ σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ρ και το Σωματείο Ξεν/λων Ρόδου συνεχίσαμε, στις 28/07/2016, με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους.Από τα μέσα Ιουλίου, είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε ξενοδοχεία για παραβάσεις, τα οποία ήταν αρκετά τσουχτερά. Οι έλεγχοι πάντως θα συνεχίζονταν, καθώς το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ παρέμεινε στο νησί για περισσότερους ελέγχους.

Μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από Ελεγκτές του ΣΕΠΕ, μέλη της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και του Σωματείου Ξεν/λων, πραγματοποίησαν νέους ελέγχους σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις και στις 9/08/2016.
Στηρίξαμε το Σωματείο Ξεν/λων στον αγώνα του να ακυρώσει την τελευταία Ένωση Προσώπων, που λειτουργούσε σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Νότιας Ρόδου, προσπάθεια η οποία στέφθηκε με επιτυχία, ακυρώθηκε η Ένωση Προσώπων και στο ξενοδοχείο εφαρμόστηκε η Σ.Σ.Ε του Σωματείου.
Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και όλο τον Αύγουστο, καθώς το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ παρέμεινε στην Ρόδο, με σκοπό να εντοπίσει κι άλλες παραβάσεις.

Στις 27/09/2016, το Ε.Κ.Ρ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, τις οποίες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σκόπευε να εντάξει στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να λάβει την «υποδόση» των δανειστών. Με τη γνωστή διαδικασία fasttrack προχώρησε στην ψήφιση ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιελάμβανε και την εκχώρηση μιας σειράς από ΔΕΚΟ στο Νέο Υπερταμείο. Στις ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ), το Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές.
Το Ε.Κ.Ρ απαίτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της ντροπής και τόνισε ότι θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τους.
Κάλεσε τους εργαζόμενους της περιοχής να στηρίξουν με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα, για να σταματήσει αυτό το έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ, στις 5/10/2016, κατήγγειλε την απόφαση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ του νομού μας. Σε μια εποχή, που οι εργαζόμενοι γονείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις οικονομικές τους υποχρεώσεις, το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ θα οδηγούσε τους νέους στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση, βάζοντας έτσι ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Το Ε.Κ.Ρ στήριξε τον αγώνα της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την ανατροπή αυτής της άδικης για τους νέους της περιοχής μας απόφασης και κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να την αποσύρει άμεσα.

Ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας και Ν. Τριπολίτης, ζήτησαν την συνδρομή της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου για την λειτουργία στη Ρόδο Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας, από τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο, σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε, στις 03/11/2016, στην Περιφέρεια.
Ζητήσαμε από τον Γ. Χατζημάρκο την παραχώρηση γραφείων στο κτίριο των υπηρεσιών της ΠΝΑΙ στον Ζέφυρο, προκειμένου να στεγαστεί το Τμήμα, το οποίο θα ήταν αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία, με στόχο την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και την μείωση των εργατικών ατυχημάτων, με ρόλο ελεγκτικό και συμβουλευτικό.
Το αίτημα ικανοποιήθηκε και επέκειντο η δημοσίευση στο ΦΕΚ για την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος, με προϋπόθεση την ύπαρξη χώρων για την στέγασή του.
Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα παραχώρησης χώρων στέγασης εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την θεσμοθέτηση του Τμήματος αυτού στη Ρόδο.

Στηρίξαμε με την παρουσία μας και εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για τους 18 απολυθέντες υπαλλήλους του ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, οι οποίοι δικαιώθηκαν με απόφαση που εξέδωσε, στις 31/11/2016, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, καθώς έγιναν δεκτές οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει.

Με Δελτίο Τύπου, στις 14/12/2016, και παρά την έντονη αντίδρασή μας όσο αφορά την εργασία τις Κυριακές, ενημερώσαμε, όσους εργαζόμενους θα απασχολούνταν τις Κυριακές, 11 και 18 Δεκέμβρη 2016, σχετικά με για τα δικαιώματά τους.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ

  •  Ο Πρόεδρος συμμετείχε στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, στις 16/01/2016, κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας για τις 4 Φλεβάρη 2016, ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, που θα κατέστρεφε συνταξιούχους, μισθωτούς και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς.
  • Στο Δ.Σ του Ε.Κ.Ρ, στις 19/01/2016, ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα οργανώνονταν συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας και θα υπήρξε κοινή δράση του Ε.Κ.Ρ με τους υπόλοιπους κλάδους, που πλήττονταν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου (Τ.Ε.Ε, Δικηγορικός Σύλλογος, Φ.Σ.Δ, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Αγροτικοί Σύλλογοι κλπ).

Στην παραπάνω συνεδρίαση με εισήγηση του Προέδρου ορίστηκαν οι επικεφαλής των Γραμματειών του Ε.Κ.Ρ ως εξής :
- Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων και υπεύθυνος Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων Ανέργων, Γιάννης Ντελλάκης.
- Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας – Πρόνοιας, Μιχαήλ Χαροκόπος.
- Γραμματεία Νέων Εργαζομένων – Παιδείας – Αθλητισμού & Πολιτισμού, Γεώργιος Φραντζολάκης.
- Γραμματεία Υγιεινής & Ασφάλειας, Περικλής Καψάλης.
- Γραμματεία Γυναικών, Κατερίνα Γκόγκου.
- Γραμματεία Οργανωτικού & Τεχνικής Υποστήριξης του Ε.Κ.Ρ, Λευτέρης Καρανικόλας.
- Γραμματεία Καταναλωτή, Ηλίας Μπούκλας.
- Γραμματεία Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, Παναγιώτης Εγγλέζος.
- Γραμματεία Ανέργων – Κοινωνικού Αποκλεισμού & Οικονομικών Μεταναστών, Νικόλαος Τριπολίτης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εργατικού Κέντρου. Παρευρέθηκαν συνδικαλιστικά στελέχη από τα περισσότερα σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Ρ.

Στις 19/01/2016, στο Ε.Κ.Ρ, συγκαλέσαμε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Ρ, για να δώσουμε αγωνιστική και απεργιακή απάντηση στο «έκτρωμα» του Ασφαλιστικού, το οποίο η κυβέρνηση βάφτιζε μεταρρύθμιση.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ παρευρέθη στο 33ο Εκλογοαπολογιστικό Πανελλαδικό Συνέδριο, το οποίο για συμβολικούς λόγους διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, στις 27/01/2016, στο GrandHotel, ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ).
Το Συνέδριο είχε διεθνή χαρακτήρα.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ τόνισε ότι, η επιλογή της Ομοσπονδίας να διεξαχθεί το Συνέδριο αυτό στη Ρόδο, έδειξε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ότι τα ΕΛ.ΤΑ. παίζουν ένα σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο στην επικοινωνία των ανθρώπων.
Δεν θα γινόταν να ιδιωτικοποιηθούν και γι αυτό έδιναν αγώνα ενάντια σ’ αυτό, όπως και για το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Με πρωτοβουλία του Ε.Κ.Ρ πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη της Διοίκησής του με εκπροσώπους των διοικήσεων των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στις 28/01/2016, στο Ε.Κ.Ρ, στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, στις 4 Φλεβάρη 2016.
Στη σύσκεψη αυτή εκφράστηκε η έντονη αντίθεση των συμμετεχόντων για τη σκληρή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφωνόταν από τις κυβερνητικές επιλογές με την εφαρμογή – υλοποίηση των καταστροφικών για την κοινωνία και την οικονομία όρων του 3ου μνημονίου, με επίκεντρο το ασφαλιστικό.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα παρακάτω :

α) Nα υπάρξει συντονισμός του απεργιακού αγώνα με άλλους κλάδους και φορείς, που ισοπεδώνονται από τις προωθούμενες ασφαλιστικές απορρυθμίσεις και γενικότερα τις μνημονιακές δεσμεύσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση,
β) Nα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη τύπου της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, τη Δευτέρα, 1 Φλεβάρη 2016.
Το Ε.Κ.Ρ κάλεσε τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους να πάρουν μέρος μαζικά στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, στις 4 Φλεβάρη 2016.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, στις 1/02/2016, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου. Κλήθηκαν όλοι οι κλάδοι που πλήττονται από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ να δώσουν δυναμικό παρών στην Πανελλαδική Απεργιακή κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί για τις 4/02/2016.

Κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του Ε.Κ.Ρ αποτέλεσε η πραγματοποίηση στη Ρόδο του 36ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, στις 17-20/03/2016. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και ήρθε σαν συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων της ΓΣΕΕ, για πραγματοποίηση των Συνεδρίων στις παραμεθόριες και ευαίσθητες περιοχές της χώρας, καθώς είχαν προηγηθεί τα Συνέδρια της Χαλκιδικής και της Αλεξανδρούπολης.
Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ έδωσε την δυνατότητα εκτός των άλλων να αναδειχθούν και τα μείζονα προβλήματα της ακριτικής περιφέρειας των Δωδεκανήσων, μαζί και με το μέγιστο θέμα του προσφυγικού. Στο θέμα αυτό αφιέρωσε το μεγαλύτερο τμήμα του χαιρετισμού, που απηύθυνε στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Νομπελίστας Φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος.
Ολόκληρη η τοπική κοινωνία αγκάλιασε το Συνέδριο και τους συνέδρους, που με την παρουσία τους τίμησαν το νησί μας. Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι έδωσαν ξεχωριστή νότα στην έναρξη και τη λήξη του Συνεδρίου.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. πραγματοποίησε κοινή σύσκεψη με το Δ.Σ. του Σωματείου “ΖΕΥΣ” Εργαζομένων ΔΕΗ Α.Ε, στις 08/06/2016, στο Ε.Κ.Ρ. και αφού άκουσε τους προβληματισμούς των συναδέλφων σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην περιοχή, στήριξε απόλυτα τις θέσεις του Σωματείου και δεσμεύτηκε για ενεργή στήριξη στην προσπάθεια υλοποίησης των παραπάνω αποφάσεων.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου και το Ε.Κ.Ρ, με τη στήριξη του ΕΒΕΔ, οργανώσαμε ημερίδα, στις 24 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΔ, με θέμα : «Το νέο Ασφαλιστικό & Φορολογικό τοπίο για τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους εργαζόμενους μετά τον Νόμο 4387/2016 ».
Κύριοι εισηγητές της εκδήλωσης – συζήτησης ήταν οι: Δ. Μουσελίμης. Δικηγόρος – Εργατολόγος και ο Γ. Κορομηλάς, Λογιστής –Φοροτεχνικός και Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.
Καλέσαμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, που ανήκουν στη δύναμη της ΟΕΒΕΔ και του Ε.Κ.Ρ, καθώς και όλους όσους ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν την ημερίδα.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γεν. Γραμματέας του ΕΒΕΔ Ν. Παπασταματίου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΔ Ν. Τσούλλος και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Δωδ/σου, Μ. Μιχαήλ.
Οι εισηγητές της εκδήλωσης – συζήτησης ανέλυσαν διεξοδικά το νόμο, που είχε ψηφιστεί πρόσφατα για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
Κοινός τόπος και στις δύο εισηγήσεις ήταν, ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν συνιστά μεταρρύθμιση, που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης και της οικονομίας. Αντίθετα οι προβλέψεις του ουσιαστικά θα δήμευαν τα εισοδήματα των επαγγελματιοβιοτεχνών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων, αφού το 71% των εισοδημάτων τους θα παρακρατούνταν από το κράτος για εισφορές και φόρους.
Επιπλέον με τον νόμο αυτό οδηγούνταν στην εξαθλίωση οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μιας και μειωνόταν η κατώτερη σύνταξη, καταργούνταν το ΕΚΑΣ και αυξανόταν η φορολογία των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Βασικό συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι οι φορείς θα έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που πλήττει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Προεδρείο της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στις 23/06/2016. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της εργατικής τάξης στην περιοχή, με αφορμή τα συνεχή αντεργατικά μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση.
Τόνισε ότι το Ε.Κ.Ρ αντέδρασε στην ψήφιση αυτού του επαχθούς νομοσχεδίου, το οποίο παρόλα αυτά ψηφίστηκε. Δήλωσε ακόμα ότι «όλα τα εργατικά συνδικάτα δώσαμε αγώνες, αλλά δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφισή του.
Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τα μέλη μας, για το τι τους περιμένει το επόμενο διάστημα, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους, να τους καλέσουμε σε αγωνιστική επιφυλακή και εγρήγορση για να ανατραπεί το νομοσχέδιο αυτό και να αναδείξουμε τα ψέματα και την μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης για το θέμα».
Έφερε ως παράδειγμα την βασική σύνταξη του ΙΚΑ που ήταν 486 ευρώ και που με το νέο νόμο που καθιέρωνε την εθνική σύνταξη, μειωνόταν στα 376 ευρώ. Οι περικοπές συνεχίζονταν, το ΕΚΑΣ καταργήθηκε για πάνω από 130.000 συνταξιούχους και το 2019 θα καταργούνταν εντελώς. Σημείωσε επίσης ότι οι επιδοματούχοι του ΕΚΑΣ, που είχαν μια έκπτωση στα φάρμακα, θα την έχαναν και θα αυξανόταν η φαρμακευτική δαπάνη. Η σύνταξη δε μετατράπηκε σε προνοιακό επίδομα.
Όσον αφορά τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ τις χαρακτήρισε ως επικοινωνιακή καταιγίδα, την οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση. Τόνισε ότι η χώρα είναι ένα προτεκτοράτο και βρίσκεται υπό κατοχή. Είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν συνάντησε ούτε μια φορά την Διοίκηση της ΓΣΕΕ, ενώ παρουσιάστηκε σαν συνομιλητής με τον ΣΕΒ, με τον ΣΕΤΕ, με τους εφοπλιστές. Ούτε στη Ρόδο καταδέχτηκε να έρθει στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Αναφέρθηκε και στο Νόμο 1264, που καθορίζει την λειτουργία των Συνδικάτων και αφορά τις αποφάσεις για προκήρυξη απεργίας και τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, λέγοντας πως υπάρχει νόμιμος τρόπος λήψης αποφάσεων σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια όργανα.
Έθιξε το ζήτημα της συνεχούς μείωσης των μισθών, της αύξησης των φόρων και της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. Τόνισε ότι, εάν απελευθερώνονταν οι ομαδικές απολύσεις, η Ρόδος θα είχε τεράστιο πρόβλημα, καθώς είναι πάρα πολλές επιχειρήσεις στον Τουρισμό που μπορούν να προβούν σ΄ αυτές και το κοινωνικό κόστος θα ήταν τεράστιο…

Στις 02/08/2016, απαιτήσαμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει το νεοφιλελεύθερο μέτρο της ελεύθερης διάθεσης των φαρμάκων και να ενισχύσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας, των ασθενών, των συνταξιούχων και των κοινωνικά ευάλωτων ατόμων.
Η Κυβέρνηση πιστή στη μνημονιακή της υπογραφή, πέραν όλων των άλλων, προχώρησε στη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, ώστε πάνω από 213 φάρμακα (που τα βάφτισαν «φάρμακα γενικής διάθεσης») να μπορούν να διατίθενται στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. Η κυβέρνηση έσπευσε όπως – όπως να αδειοδοτήσει την πώληση των φαρμάκων από τα Σ/Μ, εφαρμόζοντας ένα ακόμα μέτρο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ενόψει της 2ης αξιολόγησης. Με τον τρόπο αυτό, η επιστημονική - επαγγελματική διαχείριση της διάθεσης και πώλησης των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας δίνονται βορά στην πλήρη ικανοποίηση των πολυεθνικών φαρμακευτικών και λιανεμπορικών συμφερόντων.

Το Ε.Κ.Ρ ένωσε τις δυνάμεις του με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τους εργαζόμενους όλης της χώρας, και πήρε μέρος με αντιπροσωπεία του, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Σ.Χατζησάββα, στο Συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Δημοσιεύσαμε Συλλυπητήριο Ψήφισμα, στις 12/09/2016, με την αναγγελία του θανάτου του Γιώργου Τσικίμη, ο οποίος υπήρξε εκλεγμένο συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΕΤ- ΟΤΕ και υπηρέτησε το Ε.Κ.Ρ, ως Μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής, από τη θέση του Ταμία του Ε.Κ.Ρ.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ, πλαισιωμένος από μέλη της Διοίκησης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στις 14/09/2016, για την παρουσία αντιπροσωπείας του Ε.Κ.Ρ στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που θα έπαιρνε το επόμενο διάστημα. Η αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, λόγω των στενών οικονομικών δυνατοτήτων ήταν τριμελής, αποτελούμενη από τον Σ. Χατζησάββα, τον Π. Εγγλέζο, Μέλος της Διοίκησης και Εκπρόσωπο Τύπου και τον Μ. Ροδίτη επίσης Μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ.
Η αντιπροσωπεία συμμετείχε στις τριήμερες εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και του Ε.Κ Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, πήραν μέρος στην ημερίδα που έγινε για τα εργασιακά θέματα και στήριξαν την κινητοποίηση των ένστολων, που έγινε την προηγούμενη του δικού τους Συλλαλητηρίου.
Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι το Ε.Κ.Ρ έμπρακτα έδειξε την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους, οι οποίοι με ελάχιστα χρήματα κα με συνεχείς περικοπές φροντίζουν για την ασφάλεια των πολιτών και ανέφερε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου είναι πάντα παρούσα σε όλες τις κινητοποιήσεις του Ε.Κ.Ρ, ενώ παράλληλα είναι μία από τις πιο δυναμικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων πανελλαδικά, όπως και των λιμενικών και των πυροσβεστών. Ακολούθως, πήραν μέρος στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε το Προεδρείο της ΓΣΕΕ, την παραμονή του Συλλαλητηρίου και στο ίδιο το Συλλαλητήριο, το οποίο ήταν μαζικό, δυναμικό, αγωνιστικό και ειρηνικό.

Μετά από αίτημα του Προέδρου της ΛΑ.Ε. Π. Λαφαζάνη, εκπρόσωποι της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ συναντήθηκαν μαζί του, στις 10/10/2016, στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ. Βασικό ζήτημα το οποίο τέθηκε ήταν οι συντάξεις. Ο Πρόεδρος της ΛΑ.Ε αναφέρθηκε επίσης στο ότι εκατοντάδες σπίτια, ακόμα και πρώτες κατοικίες, έβγαιναν στο σφυρί ακόμα και για χρέη 500 €, ενώ καταστρατηγούνταν και ο νόμος Κατσέλη.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, στις 21/10/2016, στο ξενοδοχείο RodosPalace.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ παρευρέθη στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Ένωσης Εργατοϋπαλληλικού & Επιστημονικού Προσωπικού Εργαζομένων στο Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε, στις 26/10/2016, στο Ε.Κ.Ρ. Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το Σωματείο είναι ένα από τα πιο οργανωμένα και ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένο, καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο τις περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματά τους.
Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποίαν εκφράστηκε ο προβληματισμός των εργαζομένων για την ιδιωτικοποίηση στην Καθαριότητα του Δήμου Ρόδου, για τους εμβολιασμούς, που πρέπει να γίνουν και για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας.

Τιμήσαμε με ανακοίνωση στον τοπικό τύπο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τονίζοντας ότι και στις μέρες μας ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, δέχονται μια τεράστια επίθεση που αμφισβητεί τις κατακτήσεις μας, την κυριαρχία μας, τη δυνατότητα μας να χαράζουμε το μέλλον μας. Είπαμε ΟΧΙ στην εξαθλίωση, στην εκποίηση του εθνικού πλούτου, στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, στην καταρράκωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Συμμετείχαμε μέσω του αναπληρωματικού εκπροσώπου μας Ν. Ξυλουρά, στην πέμπτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, στις 31/10/2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία τονίστηκε η ανάγκη μίας πιο «επιθετικής» πολιτικής προβολής της Ρόδου για την επόμενη σεζόν.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας και ο Πρόεδρος των Ξεν/λων Θ. Σταμούλης συμμετείχαν στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος, με αποκλειστικό θέμα την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η σύσκεψη διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού και με την προϋπόθεση ότι απαιτούνταν συνεργασία και ομοψυχία από όλους τους φορείς, τις αρχές και την τοπική κοινωνία.

Μετά από πρόσκληση του Δήμου Ρόδου, κληθήκαμε να εκπροσωπηθούμε ως φορέας και να παρευρεθούμε, στις 7/11/2016, στο Δημαρχείο, στη συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Υποψήφιες για τον τίτλο ήταν η Ρόδος, η Ελευσίνα και η Καλαμάτα. Στείλαμε ως εκπρόσωπό μας τον. Π. Εγγλέζο, Ταμία της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ.

Με τη χορηγία της ΓΣΕΕ και τη στήριξη του Ε.Κ.Ρ η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου συμμετείχε στο 3ο Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ «ΝΑΥΠΛΙΟ ARTIVA, στις 17/11/2016, στο Ναύπλιο.
Ως ελάχιστη ανταπόδοση για την εκπληκτική παρουσία των παιδιών της Χορωδίας στο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, στις 17-20/3/16, η ΓΣΕΕ τήρησε την υπόσχεσή της και ανέλαβε να καλύψει εξολοκλήρου (έξοδα μετακίνησης και διαμονής) τη συμμετοχή του Σχολείου στο φεστιβάλ, που από το 2016 θα είχε και διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Τα παιδιά επισκέφθηκαν, τη Δευτέρα, 21/11/2016, τα γραφεία της ΓΣΕΕ, όπου και ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρό της, Γιάννη Παναγόπουλο για τη δράση της Οργάνωσης. Την αποστολή του Μουσικού Σχολείου κατά την επίσκεψή του στη ΓΣΕΕ συνόδευσε ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σ. Χατζησάββας.
Η συνεργασία του Ε.Κ.Ρ και του Μουσικού Σχολείου Ρόδου θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με άλλες εκδηλώσεις.

Με ανακοίνωσή μας, στις 16/11/16, τιμήσαμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι με τον καθημερινό αγώνα μας παλεύουμε να παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά τα μηνύματα που εκπέμπει.
Τονίσαμε ότι η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει απάθεια, εφησυχασμό ή απογοήτευση. Αντίθετα, επιβάλλει τα ίδια οράματα να εμπνεύσουν και να ενώσουν σε κοινούς αγώνες. Στην Ελλάδα των Μνημονίων, που διαλύονται όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, η ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά ποσοστά, οι συντάξεις έγιναν επιδόματα πρόνοιας, οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας όταν βρίσκουν δουλεία και οι νέοι οδηγούνται στη μετανάστευση, το τρίπτυχο «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθίσταται επίκαιρο και διαχρονικό και μας υποχρεώνει σε νέους αγώνες με τα ίδια αιτήματα εναντίον Ε. Ε.-Δ.Ν.Τ.- Κυβέρνησης.

Συγκαλέσαμε Γενικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ρ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Διοικήσεων των Σωματείων – Μελών της δύναμης του Ε.Κ.Ρ για την καλύτερη οργάνωση της 24ωρης Γενικής Απεργίας, που προκήρυξε η ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, για τις 8 Δεκέμβρη. Συζητήθηκαν τα αιτήματα και οι στόχοι της απεργίας.
- Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον κατώτερο μισθό.
- Ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τις ομαδικές απολύσεις.
- Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.
- Για την Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια.
- Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και των βασικών υποδομών της χώρας.
- Για την διασφάλιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην απεργία.

Με ανακοίνωση της Διοίκησης, στις 13/12/2016, ενόψει των εορτών, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου σε συντονισμό με το Σωματείο Οικοδόμων Ρόδου και τη Γραμματεία Ανέργων του Ε.Κ.Ρ, ενημερώσαμε τον κόσμο σχετικά με τη διανομή τροφίμωνκαι τη συγκέντρωση χρημάτων για αγορά τροφίμων για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, άπορους και μονογονεϊκές οικογένειες. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Κ.Ρ, Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου και Πρόεδρος της Γραμματείας Ανέργων του Ε.Κ.Ρ Ν. Τριπολίτης, ο οποίος ξεκίνησε από τις 12/12/16, στο Ε.Κ.Ρ, τη συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων για αγορά τροφίμων, τα οποία την περίοδο των γιορτών θα διανέμονταν σε δεκάδες οικογένειες της Ρόδου, που ζουν σε κατάσταση ένδειας.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση αυτή, στις 30/12/2016. Η πρωτοβουλία μας αυτή στηρίχθηκε από δεκάδες ανώνυμους συμπολίτες μας, οι οποίοι προσέφεραν από το υστέρημά τους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν επίσης ορισμένοι επιχειρηματίες της περιοχής, σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Ρ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τους ευχαριστήσαμε όλους για τη στήριξή τους.

Ενημερώσαμε τα μέλη μας, στις 15/12/2016, σχετικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του Περιφερειακού ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Δωδεκανήσου, το οποίο επρόκειτο να υλοποιήσει προγράμματα κατάρτισης, που απευθύνονταν σε εγγεγραμμένους ανέργους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, ηλικίας από 29 έως 64 ετών, που είχαν ολοκληρώσει την υποχρεωτική, ή τη δευτεροβάθμια, ή τη μεταδευτεροβάθμια (απόφοιτοι ΙΕΚ) ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα προγράμματα περιελάμβαναν θεωρητική κατάρτιση (120 ώρες), εξατομικευμένη επαγγελματική συμβουλευτική, πιστοποίηση και πρακτική άσκηση (500 ώρες) σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με εκπαιδευτικό επίδομα 2.600 €.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την χρονιά που μας πέρασε, επεξεργαστήκαμε, τεκμηριώσαμε και πήραμε έγκαιρα θέση για τα μεγάλα ζητήματα των εργαζομένων αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας μας.
Ενημερώσαμε και υποστηρίξαμε ενεργά τα σωματεία-μέλη μας στις εξαιρετικά δύσκολες και αλλεπάλληλες προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
Δεν παραβλέπουμε τις αδυναμίες, ούτε τις επιμέρους οργανωτικές ή λειτουργικές ελλείψεις, που ανέδειξαν οι σύνθετες και απαιτητικές προκλήσεις μιας συγκυρίας πολύ διαφορετικής από όσα γνωρίζαμε, ή είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τότε. Αν συνυπολογίσουμε τις ακραίες συνθήκες υπό τις οποίες χρειάστηκε να λειτουργήσουμε, καθώς και τις διασπαστικές κινήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από συνδικαλιστικές δυνάμεις, που λειτούργησαν με δικό τους σχεδιασμό και πλαίσιο, η συνολική εικόνα του Απολογισμού μας είναι θετική και αντάξια του ρόλου και της ιστορίας του Ε.Κ.Ρ.
Αυτός ο απολογισμός δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δράσης της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, αλλά και των σωματείων – μελών του Ε.Κ.Ρ, που με τους αγώνες τους και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις συνέβαλαν στο να υπάρξει αυτός ο πλούσιος απολογισμός, που σήμερα σας παρουσιάζω.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Κλείνοντας την εισήγηση μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου, παρά τα προβλήματα, θα παραμείνει στις επάλξεις των διεκδικήσεων, δίχως εξαρτήσεις από κομματικούς μηχανισμούς, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων, με ενότητα και σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Όσοι επεξεργάζονται και υλοποιούν πολιτικές διχασμού και διάσπασης των εργαζομένων, απλά «πριονίζουν» το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται, δημιουργούν απωθητικές καταστάσεις στους εργαζόμενους για τα συνδικάτα, τους απογοητεύουν και τους οδηγούν στο δρόμο της αποχής και της ατομικότητας.
Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο των συνδικαλιστικών στελεχών. Πρέπει όλοι να σηκωθούμε από τον καναπέ. Η λογική ότι κάποιος άλλος θα λύσει το δικό μας πρόβλημα είναι λάθος. Δεν μπορεί να παρακολουθούμε τα γεγονότα από μακριά και να κάνουμε εύκολη και ανέξοδη κριτική, γιατί κάποιοι άλλοι δεν φρόντισαν να λύσουν τα προβλήματα μας. Είναι επιτακτική ανάγκη, να ξεπεράσουμε τον συλλογικό φόβο, που σκόπιμα καλλιεργούν οι εργοδότες. Μόνο με συλλογική δράση μπορούμε να πετύχουμε αυτά που διεκδικούμε. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Παίρνουμε δύναμη από όλους αυτούς, που πριν από μας έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Ο δρόμος είναι δύσκολος και γεμάτος εμπόδια,
Γιαυτό πρέπει να τον διασχίσουμε όλοι μαζί.
Και μην ξεχνάμε ότι χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.

Ευχαριστώ


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 1. …