Αποπληρωμή χρεών-Οι κινήσεις σας

Ποια δάνεια θα πρέπει να αποπληρώνω πρώτα; Να ξεκινήσω από την πιστωτική μου κάρτα ή από το δάνειο για το αυτοκίνητο; Να πληρώσω το στεγαστικό μου ή τις δόσεις για τη νέα τηλεόραση; Η αποπληρωμή των χρεών μας, αποτελεί μια υγιή οικονομική πρακτική. Ωστόσο, η μείωση συγκεκριμένων χρεών μάς ωφελεί περισσότερο από την αποπληρωμή κάποιων άλλων.

Ακολουθήστε τα επόμενα βήματα που σας προτείνονται εδώ από το eisodima.gr, προκειμένου τα χρήματά σας να "πιάσουν τόπο".

Βήμα Πρώτο: Ξεχωρίστε τα δάνειά σας σε ‘καλά’ και ‘κακά’

Ο δανεισμός για τις σπουδές των παιδιών ή για την απόκτηση ενός σπιτιού αποτελεί έναν ‘καλό’ δανεισμό με την έννοια πως αναβαθμίζει την οικονομική μας θέση. Εφόσον τα δάνεια αυτά αποπληρώνονται κανονικά, δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να πιεστούμε για την άμεση αποπληρωμή τους.

‘Κακό’ χρέος αποτελεί οτιδήποτε δεν βελτιώνει την οικονομική μας θέση και επίσης δεν μπορούμε να το αποπληρώσουμε μέσα σε 1-2 μήνες (π.χ.ένα ακριβό πακέτο διακοπών). Συνήθως το κακό χρέος το αναλαμβάνουμε μέσω πιστωτικών καρτών ή προσωπικών δανείων και πρωτίστως θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό.

Βήμα Δεύτερο: Υπολογίστε τι θα σας δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση

Από οικονομικής πλευράς, το πιο σωστό είναι να αποπληρώνουμε τα δάνεια με τα υψηλότερα επιτόκια. Πληρώνοντας 500€ σε μία πιστωτική κάρτα με υπόλοιπο 3.000 € και επιτόκιο 18% θα μας εξοικονομήσει πολύ περισσότερα χρήματα από το να πληρώσουμε 500 € για ένα δάνειο με 6% επιτόκιο.

Μπορούμε επίσης να ιεραρχήσουμε τα μικρότερα ποσά ως τα πρώτα που θα φύγουν ώστε να έχουμε και ένα κέρδος ακόμα και από ψυχολογικής πλευράς. Μία μικρή νίκη, θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα αποπληρωμής.

Βήμα Τρίτο: Σχεδιάστε ένα πλάνο αποπληρωμής και ακολουθήστε το

Ένας βασικός λόγος για τον οποίον οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν με ‘υπερχρεωμένες’ πιστωτικές κάρτες είναι γιατί δεν έχουν έναν προϋπολογισμό. Ξεκινήστε με ένα γραπτό σχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικά πόσα χρήματα θα βάζετε στην άκρη κάθε μήνα και ποια δάνεια θα αποπληρώνουν.

Εάν ο σχεδιασμός σας είναι γραπτός, είναι πολύ πιθανό να μην μπείτε στον πειρασμό να ξοδέψετε αλλού αυτά τα χρήματα.

Βήμα Τέταρτο: Υιοθετήστε τη συνήθεια να πληρώνετε στο ακέραιο

Οι πιστωτικές κάρτες αποτελούν ένα πολύ επικερδές εργαλείο για τις τράπεζες επειδή το υπόλοιπό τους τοκίζεται με ένα πολύ υψηλό επιτόκιο. Καθώς όμως αποτελούν και για εμάς ένα πολύ χρήσιμο – και σχεδόν αναγκαστικό – μέσο πληρωμής, προσπαθήστε να αποπληρώνετε τις αγορές σας άτοκα, εντός του χρονικού περιθωρίου που σας δίνεται από την τράπεζα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …