29 «φορολογικοί παράδεισοι»-Δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα

Με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τη λίστα με τους 29 «φορολογικούς παραδείσους» που καταγράφηκαν για το 2016.

Πρόκειται για κράτη τα οποία δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με λογαριασμούς ή άλλα οικονομικά στοιχεία Ελλήνων πολιτών. Σημειώνεται ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο η Ελλάδα αναμένει τα πρώτα στοιχεία από τα συνεργαζόμενα κράτη για περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες Ελλήνων στο εξωτερικό προκειμένου να τα διασταυρώσει με την φορολογική εικόνα που εμφανίζουν στην Ελλάδα.

Τα μη συνεργάσιμα κράτη (κράτη ή περιοχές δικαιοδοσίας ή υπερπόντιες-χώρες ή εδάφη που τελούν υπό οποιοδήποτε καθεστώς σύνδεσης ή εξάρτησης, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 65, του ν. 4172/2013), για το έτος 2016 είναι τα εξής:

1. Ανδόρα Andorra

2. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Antigua and Barbuda

3. Μπαχάμες The Bahamas

4. Μπαχρέιν Bahrain

5. Μπαρμπάντος Barbados

6. Μπρουνέι Brunei

7. Νήσοι Κουκ The Cook Islands

8. Ντομίνικα Dominica

9. Γρενάδα Grenada

10. Γουατεμάλα Guatemala

11. Λίβανος Lebanon

12. Λιβερία Liberia

13. Λιχτενστάιν Liechtenstein

14. Μαλαισία Malaysia

15. Νήσοι Μάρσαλ Marshall Islands

16. Μονακό Monaco

17. Ναούρου Nauru

18. ΠΓΔΜ FYROM

19. Νιούε Niue

20. Παναμάς Panama

21. Φιλιππίνες Philippines

22. Αγία Λουκία St. Lucia

23. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις St. Kitts and Nevis

24. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες St. Vincent and the Grenadines

25. Σαμόα Samoa

26. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ US Virgin Islands

27. Βανουάτου Vanuatu

28. Ουρουγουάη Uruguay

29. Χόνγκ-Κόνγκ Hong-Kong

Σύμφωνα με την περίπτωση ιγ του άρθρου 23 του ΚΦΕ: Δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε., εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους - μέλους.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …