Κόκκινα δάνεια και ρευστότητα στη συνάντηση Γεννηματά-ΕΕΤ

Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και κυρίως το θέμα των κόκκινων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Νικόλαο Καραμούζη, τους αντιπροέδρους Παναγιώτη Θωμόπουλο, Βασίλειο Ράπανο και τη γενική γραμματέα Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Η ΕΕΤ δεν έκρυψε την ανησυχία της για τα δύο αυτά ζητήματα, με την κ.Γεννηματά να επιρρίπτει στις δηλώσεις της στη συνέχεια την ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς όπως υποστήριξε οι κυβερνητικοί χειρισμοί καθυστερούν τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την άρση των capital controls.

«Τα αδιέξοδα και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, επηρεάζουν και το τραπεζικό σύστημα, στερούν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες την αναγκαία χρηματοδότηση για επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια καθυστερούν, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απομακρύνεται, η άρση των capital controls μετατίθεται για το απώτερο μέλλον. Αυτά όμως συνεπάγονται νέα ύφεση, αύξηση της ανεργίας, νέα προβλήματα για το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ειδικότερα η κ.Γεννηματά και κατέληξε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Είναι ανίκανη και  οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό.»

Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στη σημασία του τραπεζικού συστήματος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τη σταθεροποίησή του και τη βελτίωση των βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών το 2016, αλλά και στις αρνητικές εξελίξεις που διαπιστώνονται στις αρχές του 2017, κυρίως λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες, κυρίως η αποτελεσματική διαχείριση και η μείωση του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η στενότητα ρευστότητας που επικρατεί, ζητήματα που επιδρούν καθοριστικά στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτεί την οικονομία.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με το NEWS 24|7, συζητήθηκαν ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τη χρηματοδότηση, μέσω ειδικών προγραμμάτων, των επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων υποδομών και η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών, η χρήση των οποίων αυξάνεται ραγδαία.

Επιπλέον, η EET υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως προϋπόθεση για την αντιμετώπισή τους, με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού πλαισίου για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, τον περιορισμό των ευθυνών των εμπλεκομένων σε ρυθμίσεις στελεχών και τη βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου, ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχος από τους πιστωτές βιώσιμων επιχειρήσεων που οι μέτοχοί τους δεν δύνανται ή δεν επιθυμούν να αναδιαρθρωθούν. Τονίστηκε ότι, η προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών αποβαίνει σε βάρος των συνεπών δανειοληπτών και αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη για την επιστροφή της χώρας σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Καταληκτικά η ΕΕΤ δήλωσε ότι, ο τραπεζικός τομέας είναι έτοιμος να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, αρκεί να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες, κυρίως να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στις προοπτικές της χώρας, να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και να μειωθούν οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι.


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός στα Χανιά ανατολικά της Γαύδου

Σεισμός τώρα στα Χανιά μεγέθους 3.5 Ρίχτερ με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Γαύδου   …