33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν για την μαύρη εργασία

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και ειδικότερα προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, απαιτούν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την άμεση λήψη μέτρων για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση με επικεφαλής τη Μερόπη Τζούφη, αναφέρουν ότι με τον νόμο 4446/2016 έγινε ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς προβλέφθηκε ότι κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τη μισθοδοσία των εργαζόμενων μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην ερώτησή τους: 

"Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ανώνυμες και ανεπίσημες καταγγελίες από μεριάς εργαζομένων, λόγω του φόβου της απόλυσης, οι οποίες κάνουν λόγο για συνέχιση των πρακτικών αυτών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και δυσλειτουργίες στην αγορά εργασίας.

Οι πρακτικές συνέχισης του φαινομένου περιλαμβάνουν, όπως σημειώνουν, επίσημη μείωση του ωραρίου και εξαναγκασμό των εργαζομένων για συνέχιση της εργασίας «πέραν του ωραρίου» δίχως καταβολή υπερωριών, τμηματική καταβολή του μισθού με ένα μέρος του να είναι νόμιμο και ένα αδήλωτο, ακόμα και την αναγκαστική επιστροφή μέρους του μισθού σε μετρητά έπειτα από την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων για πλήρη και νόμιμη εργασία, ειδικά τη στιγμή που ο κόσμος της εργασίας έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και δεν αντέχει περαιτέρω απώλεια εισοδήματος.

Χρειάζεται επιβεβλημένος έλεγχος και τερματισμός των αυθαίρετων, παράνομων και εκβιαστικών μεθόδων σε βάρους των εργαζομένων, ενώ τίθεται και το ζήτημα της συστηματικής φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής από πλευράς της εργοδοσίας, οι οποίες δυναμιτίζουν την προσπάθεια για την τόνωση των δημόσιων εσόδων και την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων."


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δικαστικοί υπάλληλοι. Διακοπές εργασιών έως 21.3.2024

Δικαστικοί υπάλληλοι. Διακοπές εργασιών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας συνεχίζει τις κινητοποιήσεις απαιτώντας να …