Ξέφυγε από κάθε όριο η κατάθλιψη για τους Έλληνες!

Αύξηση των κρουσμάτων διαταραχών και αυτοκτονιών δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Εκτός από την οικονομική δυσπραγία και την ανέχεια που προκάλεσε η οικονομική κρίση, οι Ελληνες αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και τις ψυχολογικές συνέπειες της κατάστασης που βιώνουν.

Οπως αποκαλύπτει έρευνα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, είναι δραματική η αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, των κρουσμάτων κατάθλιψης, αλλά και των ψυχικών διαταραχών.

Τα στοιχεία της έρευνας, που παρουσίασε ο καθηγητής Θωμάς Υφαντής σε εκδήλωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πιστοποιούν ότι η οικονομική ανασφάλεια και οι ανισότητες στην Ελλάδα της κρίσης έχουν συσχετιστεί με αύξηση της μείζονος κατάθλιψης και των αυτοκτονιών.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Εκτιμώντας και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα στην κατάθλιψη ατόμων με χρόνια νοσήματα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» καταγράφουν αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και στους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία!

Χαρακτηριστικό είναι ότι, από το 2009, έχουν διπλασιαστεί οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μείζονα κατάθλιψη, όπως συμβαίνει και σε όλον τον πληθυσμό.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ψυχικά νοσήματα ακόμη και σε παιδιά και εφήβους. Ο παιδοψυχίατρος και υπεύθυνος του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Νίκος Τζιάκης μίλησε για τριπλασιασμό των νέων περιστατικών το διάστημα 2010-2016 και για τετραπλασιασμό της κίνησης ασθενών στο κέντρο.

Στατηγικές παρέμβασης

Στόχος του προγράμματος είναι να προτείνει στρατηγικές παρέμβασης, ώστε ευάλωτοι ασθενείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση να αμυνθούν στην κατάθλιψη. Οπως είπε ο κ. Υφαντής, πρέπει να υπάρξει σωστή εκπαίδευση των γιατρών, ώστε να μπορούν έγκαιρα να εντοπίζουν ποιοι από τους ασθενείς τους είναι ευάλωτοι σε ψυχικό νόσημα, ώστε να τους παραπέμπουν σε ειδικούς.

Ευάλωτη ομάδα θεωρούνται οι ασθενείς με χρόνια σωματικά νοσήματα, καθώς περίπου το 25%-30% παρουσιάζει υψηλό άγχος και κατάθλιψη, που συνδέονται με επιδείνωση της υγείας και αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας. Ενας στους τέσσερις ασθενείς με χρόνιο νόσημα, όπως διαβήτης, ρευματικά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, θα αναπτύξει κάποια στιγμή μείζονα κατάθλιψη, αναφέρει η έρευνα, με τον καθηγητή Θωμά Υφαντή να καλεί τους γιατρούς που τους περιθάλπουν να δίνουν προσοχή σε αυτές τις συναισθηματικές δυσκολίες.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …