Πως μας κατασκοπεύουν εν αγνοία μας μέσω του κινητού

Νέους πονοκεφάλους προκαλεί στην Google και στα εκατομμύρια χρηστών στον κόσμο κακόβουλο λογισμικό που προσβάλλει τα κινητά Android και κατασκοπεύει τους χρήστες μέσω της κάμερας και το μικροφώνου της συσκευής.

Το συγκεκριμένο λογισμικό, με το όνομα «Χρυσάωρ» (ο μυθολογικός αδελφός του Πήγασου), αποκτά παράλληλα, πρόσβαση στα μηνύματα, τα e-mail, τις επαφές και την ιστορία περιήγησης των χρηστών.

Οι ειδικοί ασφαλείας που το ανακάλυψαν προσθέτει το "topontiki", το συνδέουν με αντίστοιχο spyware με το όνομα «Πήγασος» που αποκαλύφθηκε ότι προσβάλλει τις συσκευές iOS της Apple, και εκτιμούν ότι προέρχεται από ισραηλινή εταιρεία που επιχείρησε να παρακολουθήσει ακτιβιστές στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «μόλις το κακόβουλο λογισμικό εγκατασταθεί στο κινητό, μπορεί να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του χρήστη στη συσκευή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ελέγχοντας το μικρόφωνο, την κάμερα, τα δεδομένα, ακόμα και τις συνδιαλέξεις και τα μηνύματα».

Η Google συνιστά στους χρήστες των συσκευών Android:

  • Nα εγκαθιστούν εφαρμογές από γνωστές πηγές.
  • Να έχουν ασφαλές κλείδωμα κεντρικής οθόνης.
  • Να αναβαθμίζουν το λογισμικό ασφαλείας στις συσκευές τους.
  • Να ενεργοποιούν τη λειτουργία Verify Apps (Settings > Google > Security > Verify Apps).

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Προκλητικός, υποκριτής, κυνικός ο κ. Καραμανλής

Το σχόλιό της για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή "Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός", αναφέρει …