Κόντρα γιατρών-νοσηλυετών, για την συνταγογράφηση από τους δεύτερους

Για συντεχνίες που αντιδρούν στην διάταξη της κυβερνητικής πρότασης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δίνει σε νοσηλευτές (ΤΕ Μαιευτικής) δικαίωμα συνταγογράφησης, για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (Pap test) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Όπως υποστηρίζει, τα επιχειρήματά τους οι γιατροί, «δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. «Στις χώρες του εξωτερικού, ο νοσηλευτής/τρια έχει αρμοδιότητες συνταγογράφησης φαρμάκων χρονίων παθήσεων και παρακολούθησης ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο» αναφέρει επιπρόσθετα η Ομοσπονδία, τονίζοντας πως «είναι μάταιο στη χώρα μας η παροχή υπηρεσιών υγείας να “επιβάλλεται” ως αρμοδιότητα ή κεκτημένο μόνο της ιατρικής κοινότητας».

Επικροτεί, τέλος, την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, στο πλαίσιο της οποίας η Ομάδα Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί) θα αναλαμβάνει την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στις Τοπικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας, με κριτήρια τις ανάγκες και τον αριθμό των ληπτών υπηρεσιών υγείας. «Ανάλογα συστήματα ΠΦΥ λειτουργούν και στο εξωτερικό» αναφέρει καταλήγοντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) συντάσσεται με την κυβέρνηση.

«Η ενσωμάτωση των Φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την Πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών περίθαλψης με προφανή τα θετικά αποτελέσματα» αναφέρει σχετικά, επισημαίνοντας ότι ήδη το 90% των αντιγριπικών εμβολιασμών γίνονται στα φαρμακεία.

«46 εκατ. άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η στροφή των συστημάτων υγείας σε ασθενοκεντρικά, απορρίπτοντας την φιλοσοφία των περικοπών των δαπανών, καθιστούν το νέο ρόλο των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Υγεία, απαραίτητο» υπογραμμίζει και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους ο ρόλος του φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας θα πρέπει να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …