Σαφής οδηγίες αξιοποίησης και χρήσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Διευκρινίσεις για την σωστή χρήση της κάρτας του Κουνωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, δίνουν με ανακοίνωσή τους, οι υπηρεσίες του υπουργείο, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή από τους χρήστες και να μην διακοπεί η άρτα τους από λάθος κινήσεις και παραλείψεις.......

Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες: 

  • Τα χρήματα που θα πιστώνονται στο ΙΒΑΝ-κάρτα τραπέζης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο εξωτερικό όπως προκύπτει απο τις οδηγίες που έχει δώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.
  • Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη χρήση της προπληρωμένης κάρτας.
  • Σε θετική αίτηση για το ΚΕΑ, αν διαπιστωθεί ότι το IBAN που δόθηκε από σύζυγο έχει ως 1ο όνομα τη σύζυγο και συνδικαιούχο τον ίδιο η αίτηση οριστικοποιείται κανονικά χωρίς πρόβλημα.
  • Αν ο λογαριασμός του πατέρα του νοικοκυριού είναι μπλοκαρισμένος από την τράπεζα (χρέη κλπ). Μπορεί να καταχωρηθεί ΙΒΑΝ της μητέρας μόνο αν δεν έχει συνδικαιούχο τον πατέρα στον τραπεζικό λογαριασμό και η αίτηση θα γίνει στο όνομα της.
  • Αν ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δήλωσε ο αιτών δεν ανήκει σε αυτόν υπάρχει πρόβλημα στην αίτηση, καθώς δικαιούχος θεωρείται αυτός που κάνει την αίτηση. Ο αιτών θα πρέπει να ακυρώσει την αίτηση στην νέα αίτηση θα πρέπει να βάλει δικό του ΙΒΑΝ. Αυτό θα συμβεί λόγω ότι θα «χτυπήσει» στις πληρωμές, όταν θα σταλεί στα Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑ.Σ.) αρχείο όπου το όνομα δεν θα αντιστοιχεί στο ΙΒΑΝ.
  • Άνεργος που δεν έχει ανανεώσει την κάρτα ανεργίας του σύμφωνα με τς νέες οδηγίες δεν μπορεί να του απαγορευτεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης, αλλά πρέπει να είναι σαφής στον αιτούντα η υποχρέωση ανανέωσης της κάρτας. Σε αυτή την περίπτωση και να εγκριθεί η αίτηση για το ΚΕΑ, ο ΟΑΕΔ θα ενημερώσει την πλατφόρμα του προγράμματος, οπότε θα διακοπεί αυτόματα η καταβολή και δε θα μπορεί να επανυποβάλει αίτηση για το ΚΕΑ για ένα χρόνο. Η κατεύθυνση είναι να ανανεώσει πρώτα την κάρτα ανεργίας και μετά να υποβάλλει αίτηση για το ΚΕΑ.
  • Σχετικά με τις ημέρες που μπορεί να μείνει μια αίτηση σε εκκρεμότητα γίνεται γνωστό ότι δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Αν ωστόσο ξεκινήσει η αίτηση τον Ιούλιο και θελήσει ο ενδιαφερόμενος να την οριστικοποιήσει τον Σεπτέμβριο, το εξάμηνο (και άρα και η υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών) προσαρμόζεται αναλόγως: η περίοδος αναφοράς δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση είναι Μαρτ – Αύγ (και όχι Ιαν – Ιουν, που θα ήταν αρχικά αν υπέβαλα οριστικά τον Ιούλιο).

Επίσης, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο η αίτηση υποβλήθηκε και εγκρίθηκε.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …