Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Σημαντική σημείωσηΗ Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:

  • δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
  • δεν καλύπτει τις δαπάνες σας, αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,
  • δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Προσοχή: όταν μεταφέρετε τη συνήθη κατοικία σας σε μια άλλη χώρα, πρέπει να εγγραφείτε εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί να χρησιμοποιείτε την Ευρωπαϊκή σας Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας για να λαμβάνετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα αυτή.

Πώς μπορώ να την αποκτήσω;

Αρμόδιος φορέας για την έκδοση ΕΚΑΑ είναι ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο ανήκετε.

Δείτε το σχετικό πίνακα με τους φορείς που εκδίδουν ΕΚΑΑ εδώ (link is external).

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την κάρτα;

Για να δικαιούστε την κάρτα, πρέπει να είστε ασφαλισμένοι ή να καλύπτεστε από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Κάθε μέλος ξεχωριστά μιας οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να έχει τη δική του κάρτα.

Άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και καλύπτονται από κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν κάρτα. Ωστόσο, οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Τι παροχές δικαιούμαι ως κάτοχος ΕΚΑΑ, όταν ταξιδεύω για τουρισμό, σπουδές ή εργασία;

Ως Ευρωπαίος ασφαλισμένος που μετακινείται από το αρμόδιο κράτος (Ελλάδα) σε άλλο κράτος μέλος για προσωρινή διαμονή, κάτοχος Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), σύμφωνα με τα άρθρα 19 (1) και 27 (1) του Βασικού Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 και το άρθρο 25.Α.1 του Εφαρμοστικού Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 δικαιούστε να λαμβάνετε παροχές ασθενείας σε είδος στο κράτος μέλος διαμονής οι οποίες καθίστανται ιατρικά αναγκαίες, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση αυτών των παροχών και τη διάρκεια διαμονής σας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους μέλους διαμονής ως εάν ήσαστε ασφαλισμένος δυνάμει αυτής.

Σχετικά με τα δικαιώματά σας ανά χώρα

  1. κάνετε κλικ εδώ για να συνδεθείτε με τους οδηγούς MISSOC (link is external)
  2. κάνετε κλικ στη σημαία της χώρας που επισκέπτεστε (link is external)

Σε περίπτωση χρόνιας ή προϋπάρχουσας πάθησης, καλύπτομαι κατά την προσωρινή μου διαμονή σε άλλο κράτος-μέλος με την ΕΚΑΑ;

Σύμφωνα και με την Απόφαση S3/12-06-2009 (link is external), της Διοικητικής Επιτροπής για το Συντονισμό των Συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλειας, η έννοια της αναγκαίας περίθαλψης είναι δυνατό να συνδέεται ενδεχομένως όχι μόνο με αιφνίδια εκδήλωση της πάθησης αλλά και με εξέλιξη της καταστάσεως της υγείας του ασφαλισμένου κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής του σε άλλο κράτος μέλος λόγω προϋπάρχουσας πάθησης γνωστής στον ασφαλισμένο. Οι παροχές σε είδος που χορηγούνται σε κατόχους ΕΚΑΑ ή ΠΠΑ, περιλαμβάνουν αναγκαίες παροχές και για χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς επίσης μπορούν να καλύπτονται παροχές σε είδος που πραγματοποιούνται σε σχέση με εγκυμοσύνη και τοκετό, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι ο σκοπός διαμονής στη χώρα δεν είναι η περίθαλψη. Στην περίπτωση αυτή η ιατρική περίθαλψη δύναται να αποτελεί αντικείμενο προγενέστερης συμφωνίας μεταξύ του ασφαλισμένου και της μονάδας που παρέχει την περίθαλψη για πρακτικούς λόγους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η περίθαλψη θα είναι διαθέσιμη κατά τη διαμονή του ασφαλισμένου σε άλλο κράτος μέλος με τη χρήση της ΕΚΑΑ ή του ΠΠΑ.

Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αιμοκάθαρση
  • Οξυγονοθεραπεία
  • Ειδικές θεραπείες άσθματος
  • Ηχοκαρδιογράφημα σε περίπτωση χρόνιων αυτοάνοσων νοσημάτων
  • Χημειοθεραπεία

Αν βρεθώ σε κράτος της ΕΕ, ΕΟΧ ή Ελβετία και αναλάβω ο ίδιος τη δαπάνη έκτακτου ιατρικού συμβάντος;

Σε περιπτώσεις που Ευρωπαίος Ασφαλισμένος αναλάβει ο ίδιος το κόστος του συνόλου ή μέρους των παροχών σε είδος που του χορηγήθηκαν σε δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, στο πλαίσιο του άρθρου 19 του Βασικού Κανονισμού 883/2004 (ΕΚ) κατά την προσωρινή του διαμονή σε κράτος-μέλος, δύναται να του αποδοθεί το κόστος ή μέρος αυτού από τον αρμόδιο φορέα του βάσει των κλιμάκων απόδοσης που παρέχει ο φορέας του τόπου διαμονής μέσω του εντύπου Ε126 και εφόσον η νομοθεσία που εφαρμόζεται από το φορέα του τόπου διαμονής προβλέπει τη δυνατότητα απόδοσης του εν λόγω κόστους (κλίμακες απόδοσης – κρατικές τιμές της χώρας, άρθρο 25.Β.4, 25.Β.5 και 25.Γ.10 του Εφαρμοστικού Κανονισμού (Ε.Κ.) 987/2009).

Η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται μετά την επιστροφή του Ευρωπαίου ασφαλισμένου στο αρμόδιο κράτος ασφάλισης, υποβάλλοντας όλες τις σχετικές αποδείξεις.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην Ελλάδα, θα αποταθείτε στην πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας σας Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ ή στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής σας (εφόσον είστε ασφαλισμένος ΙΚΑ) υποβάλλοντας σχετικό αίτημα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΚΑΑ, κάνετε κλικ εδώ (link is external)

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας σε εφαρμογή έξυπνων κινητών εδώ (link is external).

Χρειάζεται να πραγματοποιήσω προγραμματισμένη νοσηλεία σε άλλο κράτος-μέλος. Με καλύπτει η ΕΚΑΑ; Τι επιλογές έχω;

Εάν επιθυμείτε να λάβετε υγειονομική περίθαλψη σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος η οποία μπορεί να καλυφθεί από τον ασφαλιστικό σας φορέα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

  • Σε ποια χώρα έχετε υγειονομική ασφάλιση;
  • Πού σκοπεύετε να πάτε για περίθαλψη;
  • Εάν σας χορηγείτο αυτή η περίθαλψη στη χώρα σας, θα την κάλυπτε η ασφάλισή σας;

Στην περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης, ο ασφαλιστικός σας φορέας, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, θα απαιτήσει προέγκριση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση του εντύπου S2/E112 . Για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πλην εκείνων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το έντυπο εκδίδεται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ . Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έντυπο S2 εκδίδεται προσωρινά στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για τους όρους και τις προϋποθέσεις έγκρισης μετάβασης για προγραμματισμένη νοσηλεία εκτός Ελλάδας με τη χρήση του εντύπου S2, ισχύουν τα οριζόμενα στο Άρθρο 11 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φθάσει στα …