Κρίσιμη η 22α Μαίου για το Ελληνικό χρέος

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, για την σύγκλιση του  Eurogroup, κρατώντας ωστόσο όσον αφορά στη συμφωνία για το χρέος.

Παρά τις ελπίδες από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθεί λύση, οι τελευταίες διαρροές εμφανίζουν αυξημένο το ποσοστό που αφορά την παράταση της εκκρεμότητας, καθώς ΔΝΤ-Βερολίνο έχουν κάνει μεν βήματα προσέγγισης, ωστόσο η μεταξύ τους απόσταση δεν έχει μηδενιστεί.

Αντιθέτως, το Μαξίμου δεν αφήνει καμία πιθανότητα να τιναχτεί η προσπάθεια στον αέρα, δηλαδή να μην βρεθεί λύση και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αρμόδια στελέχη μάλιστα διευκρινίζουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει καν επεξεργαστεί σχετικό plan B, επικαλούμενα τις διαβεβαιώσεις που έχουν φτάσει στον πρωθυπουργό από κεντρικούς «παίκτες», όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και η Άγκελα Μέρκελ.

Ειδικά για την Γερμανίδα καγκελάριο, οι ίδιες πηγές, όπως γράφει το euro2day, επιμένουν ότι τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το ζήτημα του χρέους δεν το χειρίζεται μόνο ο Β. Σόιμπλε αλλά και η ίδια. Που σημαίνει ότι στο τέλος των (σχεδόν) παράλληλων διαδρομών θα κινηθεί ώστε οι δύο πλευρές (ΔΝΤ-Βερολίνο) να συγκλίνουν.

Ως προς το «πότε», αν και η ελληνική πλευρά θέλει διακαώς να βρεθεί λύση στο αυριανό Eurogroup, ουδόλως αποκλείει την παράταση, με dead line πάντως το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ή μια έκτακτη συνεδρίαση στο ενδιάμεσο.

Ο κ. Τσίπρας πάντως έθεσε τους εταίρους προ των ευθυνών τους, επιλέγοντας, για πρώτη φορά, να κάνει δημόσια δήλωση μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα τη νύχτα της Πέμπτης: τηρήσαμε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα – τώρα είναι σειρά των δανειστών να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους – αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού.

Όσο γίνεται πιο μεγάλη «περίοδος χάριτος»

Οι κυβερνητικοί επιτελείς δεν δείχνουν ανησυχία για το απαισιόδοξο κλίμα που μετέφεραν χθες γερμανικά μέσα ενημέρωσης μιλώντας για σκλήρυνση της στάσης Σόιμπλε. «Δεν υπάρχει σκλήρυνση. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμμένει στη γνωστή θέση του. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν είναι ελάφρυνση του χρέους», τονίζουν.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας διευκρινίζει ότι το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά, είναι να εξειδικευτούν τα μέτρα και να συμφωνηθεί όσο γίνεται πιο μεγάλη «περίοδος χάριτος», δηλαδή επιμήκυνση με πληρωμή μόνο τόκων.

Σ΄ αυτό το σημείο άλλωστε εδράζεται και η διαφορά ΔΝΤ-Σόιμπλε, καθώς ο δεύτερος εμμένει σε «μονοψήφιο αριθμό» όσον αφορά στην χρονική διάρκεια της επιμήκυνσης, έναντι της πρότασης της κυρία Λαγκάρντ – με την οποία συμφωνεί, φυσικά, η Αθήνα.

Τι στάση θα τηρήσει η Γερμανία

Όσον αφορά στη στάση που πρόκειται να κρατήσει η Γερμανία, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι θα βρεθεί στο Eurogroup με βασική παραδοχή ότι, μέσω νέων, τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται μεσομακροπρόθεσμα με ρυθμούς κοντά στο 3%.

Όσον αφορά στο χρέος και σε μια ενδεχόμενη ρύθμιση του, η επιλογή του κουρέματος φαίνεται να έχειφύγει οριστικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ το «πάγωμα» των επιτοκίων, που επίσης έχει ζητήσει το ΔΝΤ, έχει απορριφθεί τόσο από τη Γερμανία όσο κι από τους υπόλοιπους Βόρειους, καθώς φέρνει επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους τους.

Έτσι οι επιλογές που απομένουν είναι η επιμήκυνση και μια νέα παράταση της περιόδου χάριτος. Κι εκεί ακριβώς γίνεται το μεγάλο παζάρι, καθώς η κάθε μια πλευρά- δηλαδή το ΔΝΤ και το Βερολίνο- προσέρχονται με τελείως διαφορετικές παραδοχές στις συζητήσεις.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά αλλά μπορεί και πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, με ακόμα πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στην αγορά εργασίας και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Αντιθέτως, το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει πρωταθλήτρια από ουραγός στις μεταρρυθμίσεις κι ως εκ τούτου οι παραδοχές για το ΑΕΠ θα πρέπει να είναι πολύ πιο συντηρητικές, με αποτέλεσμα να απαιτείται ταυτοχρόνως μια χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους στο πεδίο του χρέους.

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι από αύριο κιόλας, στη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές.

Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …