Που καταντήσαμε! Αποκτήσαμε συνταξιούχους "ρετιρέ" και "υπόγεια"

Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ και άλλων πρώην ΔΕΚΟ ανήκουν στα λεγόμενα ρετιρέ των συντάξεων με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, που παρά την κρίση κινούνται σε επίπεδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο των συντάξεων του ΕΦΚΑ. Αντιθέτως, στα «υπόγεια» συνωστίζονται οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Στους προνομιούχους συνταξιούχους όπως περιγράφει η εφημερίδα "Δημοκρατία", ανήκουν εκείνοι του Δημοσίου, αν και υπάρχουν κατάφωρες αδικίες μεταξύ όσων προέρχονται από τα πρώην «ευγενή Ταμεία» και εκείνων που απλώς υπηρέτησαν σε έναν δημόσιο φορέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει το πληροφοριακό σύστημα ΗΛΙΟΣ:

  1.  Στο ανεξάρτητο Ταμείο της Τραπέζης της Ελλάδος η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 1.267,5 ευρώ.
  2.  Στο Δημόσιο η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 1.108,9 ευρώ.
  3.  Στο Ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) η μέση σύνταξη είναι 1.100 ευρώ.
  4.  Στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ) η μέση σύνταξη φτάνει τα 1.114,1 ευρώ, στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (δικηγόρων) στα 686 ευρώ, ενώ στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αγγίζει τα 1.232 ευρώ.
  5.  Στο ΙΚΑ με τις υψηλές εισφορές η μέση σύνταξη δεν ξεπερνά τα 617,8 ευρώ.
  6.  Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η μέση σύνταξη των συνταξιούχων της ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ), καθώς ανέρχεται σε 1.509 ευρώ.

Προνομιούχοι θεωρούνται και οι προερχόμενοι από το Ταμείο του ΟΤΕ συνταξιούχοι του ΙΚΑ, η μέση σύνταξη των οποίων φτάνει τα 1.308,9 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση σύνταξη από το πρώην Ταμείο των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ (ΤΣΠΗΣΑΠ) είναι 1.357,1 ευρώ.

Στον πολύπαθο ΟΑΕΕ η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 740 ευρώ, ενώ στον ΟΓΑ φτάνει στα 441 ευρώ.

Παράλληλα, 1.180.107 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 500 ευρώ, εκ των οποίων οι 641.294 κύρια, οι 388.081 χηρείας και οι 149.577 αναπηρική. Μάλιστα αυτό το ποσό δεν είναι καθαρό, αφού υπολογίζεται πριν από τις κρατήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τον τυχόν αναλογούντα φόρο προς το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου χαμήλωσε μερικούς... ορόφους τα «ρετιρέ», καθώς ανέστειλε την καταβολή συντάξεων που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ μεικτά και τα 3.000 ευρώ καθαρά για όσους εισπράττουν πολλαπλές συντάξεις.

Το «κούρεμα» υπέστησαν συνταξιούχοι πρώην διευθυντές του Δημοσίου, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις, δικαστικοί, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ σε υψηλές κατηγορίες, χήρες/χήροι και στελέχη ΔΕΚΟ και τραπεζών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …