Αναδρομικές εισφορές για 57.000 μη μισθωτούς

Στο "ταμείο” εξετάζει να στείλει αναδρομικά η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κοντά στους 57.000 μη μισθωτούς. Και αυτό γιατί είτε δεν καταχωρήθηκαν οι μεταβολές των στοιχείων τους, είτε δεν τους εστάλησαν έγκαιρα τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αναδρομικές εισφορές αυτές θα αναζητηθούν με καταβολή μιας αναδρομικής εισφοράς/διαφοράς με κάθε τρέχουσα εισφορά, αρχής γενομένης από τον Μάιο 2017.

Ωστόσο, δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο καθυστέρησης εφόσον εξοφλούνται έως την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής κάθε τρέχουσας εισφοράς.

Η ανάγκη αναδρομικής καταβολής εισφορών προέκυψε λόγω του ότι από 1/1/2017 οι εισφορές Μη Μισθωτών ασφαλισμένων προσδιορίζονται με βάση το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα του προηγούμενου έτους από την άσκηση ασφαλιστέας δραστηριότητας στον ΕΦΚΑ. Ιδιαίτερα, κατά την πρώτη εφαρμογή, λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του 2015.

Για τον υπολογισμό των εισφορών και τη δημιουργία των ειδοποιητηρίων πληρωμής έχει αναπτυχθεί σχετική μηχανογραφική εφαρμογή που υποστηρίζεται από την ΗΔΙΚΑ.

Στα πλαίσια της εφαρμογής όπως τονίζει το " Capital.gr", οι εισφορές προσδιορίζονται, μέχρι σήμερα, με αυτόματο μηχανισμό με βάση τις ασφαλιστέες ιδιότητες/δραστηριότητες που έχουν κωδικοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για ενδεχόμενες τροποποιήσεις.

Ωστόσο, σημειώθηκε καθυστέρηση στη χορήγηση της δυνατότητας αυτής . Αυτό είχε ως συνέπεια την συσσώρευση περίπου 35.000 περιπτώσεων για τις οποίες ενώ έχουν υποβληθεί σχετικά δικαιολογητικά, δεν υπήρχε δυνατότητα καταχώρησης μεταβολών και άρα διόρθωσης του αρχικά υπολογισθέντος ποσού εισφοράς.

Ανάλογη δυσλειτουργία παρουσιάζεται σε 22.000 περίπου νέες εγγραφές (μετά την 1/1/2017) που, αν και έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο ΕΦΚΑ, δεν έχει υπολογισθεί εισφορά και δεν έχει αποσταλεί ειδοποιητήριο πληρωμής.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ήδη παρέχεται η προαναφερόμενη δυνατότητα καταχώρησης τροποποιήσεων και έκδοσης ειδοποιητηρίων και η εισφορά Μαΐου 2017 θα εκδοθεί με την ορθή εισφορά και για τις δύο περιπτώσεις.

Δεδομένου ότι η εισφοροδότηση ανατρέχει από 1/1/2017 ή από ημερομηνία έναρξης ισχύος της μεταβολής, προκύπτει θέμα αναδρομικής καταβολής εισφορών ή διαφορών εισφοράς.

Επειδή η υποχρέωση πληρωμής συσσωρευμένων εισφορών, όλου του χρονικού διαστήματος σε μια δόση θα δημιουργήσει εύλογα δυσχέρεια ή και αδυναμία καταβολής ενώ δεν υφίσταται υπαιτιότητα των ασφαλισμένων για την καθυστέρηση.

Γι' αυτόν τον λόγο η διοίκηση του ΕΦΚΑ, εισηγείται οι αναδρομικές εισφορές να αναζητηθούν με καταβολή μιας αναδρομικής εισφοράς/διαφοράς με κάθε τρέχουσα εισφορά, αρχής γενομένης από τον Μάιο 2017.

Οι αναδρομικές εισφορές / διαφορές, όμως, δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο καθυστέρησης εφόσον εξοφλούνται έως την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής κάθε τρέχουσας εισφοράς.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΣΕΥΠΕ: Πρόταση για την επανεκκίνηση του θεσμού της Κοινωνικής Κατοικίας

12 χρόνια μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, μια ωραία πρόταση κατατέθηκε στο δημόσιο …