Η ανακοίνωση των Απολυμένων με ευχαριστίες αλλά πολλά «μηνύματα»

Για πρώτη φορά μετά την αίσια έκβαση του Δικαστηρίου που δικαίωσε αρχικά 56 απολυμένους της ΒΦΛ (διαβάστε την εδώ) το Σωματείο των Εργαζομένων στα Λιπάσματα τοποθετείται επίσημα μέσω ανακοίνωσης η οποία επισημαίνει τα σημαντικότερα -σύμφωνα με τους απολυμένους- σημεία της Απόφασης, ενώ παράλληλα στέλνει και «μηνύματα» προς διάφορες κατευθύνσεις.

Οι απολυμένοι αισθάνονται δικαιωμένοι, καλούν όσους «στάθηκαν» απέναντί τους με καχυποψία να «δουν» επιτέλους την πραγματικότητα και την κυβέρνηση και τους φορείς να χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» την Απόφαση για να υλοποιήσουν τα όσα υποσχέθηκαν.

Επίσης κατά το "kavalapost.gr" απευθύνουν κάλεσμα προς τους «μέσα» εργαζόμενους, τους οποίος αποκαλούν «συναδέλφους», να δουλέψουν όλοι μαζί για την πρόοδο του εργοστασίου επ’ ωφελεία «τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της Εθνικής Οικονομίας».

  • Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των Απολυμένων:

"Ο αγώνας μας ήταν μοναχικός, αλλά δεν ήμασταν μόνοι…

«Το Σωματείο μας δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει με ικανοποίηση την έκδοση της υπ’ αριθμ. 150/2017 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας η οποία δικαιώνει τον αγώνα που με προσωπικό «κόστος» δίνουμε εδώ και έναν χρόνο εμείς και οι οικογένειές μας. Συγκεκριμένα, η Απόφαση:

  • Κηρύσσει άκυρο το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο «τεχνηέντως» και επικαλούμενη ψευδή και «μαγειρεμένα» στοιχεία μάς έθεσε η εργοδοσία
  • Κηρύσσει άκυρες και καταχρηστικές τις απολύσεις μας
  • Δέχεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η εργοδοσία στη ΒΦΛ είναι ΜΙΑ και αδιαίρετη και ότι οι εταιρίες που κατά καιρούς εμφανίζονται ως «ανεξάρτητες μεταξύ τους» δεν είναι παρά τα μέρη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που σκοπό είχε και έχει: α) να ξεπεραστεί ο σκόπελος της «υπερχρέωσης» της «μητρικής» ELFE και β) να μειωθεί το εργασιακό κόστος σε βαθμό που να αντιβαίνει στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας βαριάς χημικής βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και όλης της περιοχής
  • Δέχεται ότι οι μηνύσεις που σωρηδόν κατέθεσε η εργοδοσία εις βάρος μας και με βάση την κατάθεση των οποίων απολυθήκαμε χωρίς αποζημίωση και χωρίς τη δυνατότητα να εισπράξουμε Επίδομα Ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ήταν ψευδείς και προσχηματικές. Μάλιστα, η Απόφαση κατονομάζει συγκεκριμένα άτομα που, υπό τις οδηγίες της εργοδοσίας, διέπραξαν το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδορκίας και τα οποία σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων.
  • Είναι προσωρινά εκτελεστή στο σύνολο των επιδικαζόμενων μισθών υπερημερίας.

Η Δικαιοσύνη έπραξε το αυτονόητο και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα «προχωρήσει» και ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Η Δικαιοσύνη έπραξε αυτό που, μήνες τώρα, μας υπόσχονταν πολλοί αλλά κανείς δεν τόλμησε να υλοποιήσει. Όλοι όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας, έχουν τώρα στα χέρια τους ένα δυνατό «όπλο» που έρχεται να «σβήσει» και την παραμικρή υπόνοια ότι 180 απολυμένοι ήμασταν «υπερβολικοί» στα όσα με πάθος υποστηρίξαμε. Όλοι όσοι ήταν καχύποπτοι ή αδιάφοροι ή ακόμα και «απέναντί» μας, ήρθε ο καιρός να «δουν» και να πιστέψουν ότι δεν είμαστε… ελέφαντες!

Η Απόφαση του Δικαστηρίου δεν δικαιώνει μονάχα εμάς, αλλά και τους συναδέλφους μας οι οποίοι για τους δικούς τους, απόλυτα σεβαστούς, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, λόγους επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο και 15 μήνες τώρα τελούν υπό καθεστώς «ομηρίας», υποκύπτοντας στις «ορέξεις» της εργοδοσίας και υπογράφοντας τη μία σύμβαση ορισμένου χρόνου μετά την άλλη υπό την απειλή της απόλυσης. Ανυπομονούμε να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί μέσα στο εργοστάσιο για να δουλέψουμε από κοινού για να αρχίσει και πάλι η ΒΦΛ να λειτουργεί επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας και της Εθνικής Οικονομίας και όχι μόνο υπέρ του «επιχειρηματία» Λαυρεντιάδη.

Η Απόφαση του Δικαστηρίου επίσης, αποτελεί έναν «φάρο» για τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας συνολικά. Εάν «περνούσαν» οι πρακτικές και οι μέθοδοι που «δοκιμάστηκαν» επάνω μας ήταν σίγουρο ότι ο Λαυρεντιάδης και η «παρέα» του θα έβρισκαν «πρόθυμους» μιμητές.

Ο πολύμηνος αγώνας μας ήταν μοναχικός αλλά σε αυτό το διάστημα των 15 μηνών δεν ήμασταν μόνοι.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι μας βοήθησαν, τόσο για την ξεκάθαρη στάση τους απέναντι στις ανομίες του κ. Λαυρεντιάδη, όσο για την ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη τους, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.), την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (Π.Ο.Ε.), το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, το πλήθος των πρωτοβάθμιων Σωματείων και ιδιαίτερα το Σωματείο της Kαβάλα Οil »Το Βαρέλι», το Σωματείο των συνταξιούχων της Β.Φ.Λ. και πλήθος ακόμη ενώσεων και απλών ανθρώπων που στάθηκαν στο πλευρό μας, που είναι αδύνατο να χωρέσουν σε μία ανακοίνωση.

Η Δικαστική Απόφαση ίσως να μην είναι το τέλος του δίκαιου αγώνα μας, αλλά η αρχή του τέλους. Στο χέρι της άλλης πλευράς είναι να αποδείξει μέχρι πού έχει σκοπό να «τραβήξει το σχοινί». Οι ανακοινώσεις, πάντως, που «είδαν» το φως της δημοσιότητας σήμερα, μόνον θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Για το μέγεθος της υποκρισίας και του παραλογισμού που συνεχίζεται ακόμη και τώρα! Εμείς πάντως, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση:

  • ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ
  • ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
  • ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ"

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …