Έως και 19% οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Περικοπές μισθών έως 18,9%, διπλασιασμό των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μείωση των πραγματικών «ασφαλίσιμων» ημερών εργασίας καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της διετίας 2015-2017 στην αγορά εργασίας.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος το Δεκέμβριο του 2014 ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση ΙΚΑ έφτανε στα 1.363 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ήταν τότε στα 470 ευρώ. Ο δε μέσος γενικός μισθός για το σύνολο των εργαζομένων ήταν 1.154 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ μειώθηκε περαιτέρω στα 1.167 ευρώ ενώ η αμοιβή μερικής απασχόλησης έπεσε στα 388 ευρώ. Ο δε μέσος όρος του μισθού στο σύνολο των δύο και πλέον εκατομμυρίων με ασφάλιση ΙΚΑ υποχώρησε στα 936 ευρώ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, από τη σύγκριση των στοιχείων σε βάθος διετίας (Δεκέμβριος 2014-Οκτώβριος 2016) αποκαλύπτεται ότι η διετία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου καθίζηση της οικονομίας που είχε τρομακτικό αντίκτυπο στην τσέπη εκατομμυρίων εργαζομένων της χώρας. Οι υποσχέσεις τους για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων αποδείχτηκαν κοροϊδία και το χειρότερο είναι ότι όχι μόνον δεν επανέφεραν τους μισθούς εκεί που τους βρήκαν τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά συνέβαλαν με την υφεσιακή και φορομπηχτική πολιτική που ακολουθούν στο να πέσουν οι αποδοχές των εργαζομένων ακόμη πιο κάτω!

Η μείωση στη διετία αυτή είναι 18,9% στους μισθούς πλήρους απασχόλησης και 17,4% στις αποδοχές μερικής απασχόλησης.

Αυτές οι μειώσεις μισθών είναι μάλιστα υψηλότερες από τις περικοπές μισθών σε μέσα επίπεδα που είχαν οι εργαζόμενοι ακόμη και μετά την ψήφιση των μέτρων του 2012, που έφεραν πιο ελαστικές συμβάσεις εργασίας και νομοθετήθηκε η μείωση του βασικού κατώτατου μισθού κατά 22% από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2012, και με τη χώρα μέσα στο δεύτερο Μνημόνιο, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές εργαζομένων με ασφάλιση ΙΚΑ, δηλαδή για την πλειονότητα των μισθωτών της χώρας, ήταν 1.285 ευρώ, ενώ οι μισθοί μερικής απασχόλησης ήταν στα 587 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο μέσος μισθός υποχωρεί στα 1.154 ευρώ, καταγράφοντας μια μέση μείωση κατά 10,2%, σύμφωνα με τα αδιαμφισβήτητα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ.

Στη δε μερική απασχόληση η μείωση από τα 587 ευρώ τον Νοέμβριο του 2012 στα 470 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή δύο χρόνια μετά είναι της τάξης του 19,9%.

Εκρηξη στις ευέλικτες μορφές εργασίας

Το σοκ στους μισθούς των 388 ευρώ, όσον αφορά τη μερική απασχόληση, δεν είναι το μόνο κακό, αλλά συνοδεύεται και από το διπλασιασμό σχεδόν των εργαζομένων που αναγκάζονται να δουλεύουν τετράωρα αντί οχτάωρα, καθώς και από τη μείωση των ημερών του εργάσιμου μήνα στις 21 ημέρες αντί των 25!

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου του 2016 αποκαλύπτουν ότι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και μέσο μισθό 388 ευρώ το μήνα ήταν 606.986 εργαζόμενοι, από 561.880 που ήταν δύο μήνες πριν, δηλαδή τον Αύγουστο του 2016.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …