40.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκια μετατρέπονται σε...μισθωτούς

Νομοθετική ρύθμιση για την επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών στις περιπτώσεις που ο εργοδότης αποφασίσει να εγγράψει τον αμειβόμενο μισθωτό στον ΕΦΚΑ, στις περιπτώσεις που χρησιμοποιεί μπλοκάκι, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο υπουργείο εργασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλισης το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχήν για διάστημα δώδεκα (12) μηνών, για όσους «εργοδότες» επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με «μπλοκάκι» σε μισθωτό.

Στην επιδότηση σύμφωνα με το "news247.gr" συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350€ το μήνα.

– Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο «εργοδότες».

– Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.

– Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι στις επιχειρήσεις που απασχολούνται, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και επανακατάρτισης τους συνολικού ύψους 100 εκ ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύψει περίπου 50.000 εργαζόμενους και θα τους παράσχει εκτός από την οικονομική ενίσχυση και επανακατάρτιση προκειμένου να διευκολυνθούν ώστε να ενταχθούν σε άλλες θέσεις εργασίας.
Πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ ο ΕΦΚΑ – Στο 70% η εισπραξιμότητα των αυτοαπασχολουμένων

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός οι τρεις βασικοί λόγοι που οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης ήταν η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ειδικά στην περίοδο 2010-2015. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «ψευδοπροφητεία» το επιχείρημα ότι ο ΕΦΚΑ θα καταρρεύσει και τόνισε πως στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει ήδη ένα πλεόνασμα 100 εκ ευρώ, ενώ η εισπραξιμότητα του στους τομείς των αυτοαπασχολουμένων βρίσκεται στο 70%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …