Ετοιμάζονται επιδοτήσεις απασχόλησης και προσλήψεων

Πακέτο 13 παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης με δημόσιο χρήμα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τις τελευταίες πέντε μέρες.

Οι πιο  πρόσφατες εξαγγελίες επιδότησης της απασχόλησης με δημόσια κονδύλια πραγματοποιήθηκαν δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Υπ. Εργασίας.

Οι εξαγγελίες αυτές αφορούσαν την μερική ή ολική επιδότηση απασχόλησης για έως 136.000 ήδη εργαζόμενους και ανέργους μέσα από 3  μεγάλα σύνολα παρεμβάσεων  που αφορούν, κατά κύριο λόγο, ήδη εργαζομένους τον ιδιωτικό τομέα (επιδότηση εισφορών για να μετατραπούν έως 40.000 μπλοκάκια σε συμβάσεις, επιδότηση για 50.000 απλήρωτους εργαζομένους)  και έπειτα 46.000  ανέργους.

Των χθεσινών εξαγγελιών Τσίπρα, είχε προηγηθεί  η δημοσιοποίηση άλλων 10 παρεμβάσεων  ενίσχυσης της απασχόλησης αυτή τη φορά  στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δηλ. στους  Δήμους και στις Περιφέρειες),  οι οποίες   προβλέπονται στο νομοσχέδιο το οποίο έχει φέρει στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης από  την περασμένη εβδομάδα.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το πρώτο σύνολο μαζικών προγραμμάτων απασχόλησης  που αφορούν την επιδότηση 46.000 νέων θέσεων απασχόλησης με ωφελούμενους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ θα κοστίσει τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά σχεδόν 2/3 με πόρους του ΟΑΕΔ και κατά  1/3 από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Το πρόγραμμα υποστήριξης έως 50.000  απλήρωτων εργαζομένων θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής έως 40.000 συμβάσεων (από μπλοκάκι σε μισθολόγιο) δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα στοιχίσει (αν και η κατ΄ άτομο επιδότηση θα φτάσει τα 4.200 ευρώ στο 12μηνο που θα διαρκέσει το πρόγραμμα).

Η “ακτινογραφία” των επιδοτήσεων

Πιο αναλυτικά οι 13 παρεμβάσεις ενίσχυσης της απασχόλησης τις οποίες ετοιμάζεται να “τρέξει” άμεσα η κυβέρνηση είναι οι ακόλουθες:

  1. Επιδότηση  46.000 θέσεων απασχόλησης για εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ.
  2. Ενίσχυση  έως 50.000  “εγκλωβισμένων” εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τους εργοδότες τους.
  3. Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τη μετατροπή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας (αφορά έως 40.000 “μπλοκάκια”)
  4. Κάλυψη κόστους σε ποσοστό 30% για πρόσληψη προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους Δήμους.
  5. Επιχορήγηση των Νομικών προσώπων των δήμων , τα οποία παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες, με το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των δαπανών της παρεχομένης υπηρεσίας.
  6. Συνέχιση λειτουργίας Διαδημοτικών Επιχειρήσεων  (με δαπάνη των ΟΤΑ) για την ολοκλήρωση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία έχουν αναλάβει.
  7. Κάλυψη των ΟΤΑ, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και λοιπών φορέων του δημοσίου τομέα από:

– την  καταβολή, αναδρομικά από 11/5/2015 των αποδοχών στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς αστυνομικούς που επανήλθαν στις υπηρεσίες τους
– καταβολή με αναδρομική ισχύ της υπερβάλλουσας μείωσης (προσωπικής διαφοράς) χωρίς την προβλεπόμενη περικοπή.

  1. Δυνατότητα πρόσληψης από τα δίκτυα Δήμων και Περιφερειών ( κατ΄εξαίρεση των κείμενων διατάξεων προσωπικού) με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και μίσθωσης έργου, για την παροχή τεχνικής στήριξης σε δήμους και περιφέρειες για την υλοποίηση έργων ενταγμένων σε περιφερειακά ή Τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα , στη περίπτωση που η δαπάνη αυτή δεν καλυφθεί από τις πιστώσεις του εν λόγω προγράμματος.
  2. Παράταση από 31/3/2017 έως 31/7/2017 των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, των Κέντρων Διημέρευσης –Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων  και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων των φορέων των ΟΤΑ.
  3. Κάλυψη των οργανικών θέσεων των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων τους από προσωπικό που κατατάχθηκε σε προσωρινούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και απασχολήθηκε από 1/1/2008 έως 31/12/2010
  4. Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών
  5. Kαταβολή αυξημένων αποδοχών στους εργαζομένους  των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμών και των νομικών προσώπων τους με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, καθώς και στους καθαριστές –καθαρίστριες σχολικών μονάδων λόγω αύξησης του μειωμένου ωραρίου εργασίας τους μέχρι το και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης τους.
  6. Ανάληψη της δαπάνης για τις αμοιβές του προσωπικού για εκτέλεση έργων που εκτελούνται με αυτεπιστασία από Δήμους και Κοινότητες, Συνδέσμους και τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και των σχετικών εργοδοτικών επιβαρύνσεων από τις διατιθέμενες για το έργο συμβάσεις.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με τοπικές βροχές την Πέμπτη 28.3.2024

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, …