Η συνέντευξη Τσίπρα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης(VIDEO)

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος -όπως ήταν αναμενόμενο- κλήθηκε να απαντήσει, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

"Τον Σεπτέμβριο του 2015, πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη" είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Μου κάνει ένα πράγμα εντύπωση: Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας και να έχει πωλήσεις το βιβλίο του, έχει μεταφράσει το βιβλίο του στα ελληνικά, αλλά το βιβλίο του υπάρχει εδώ και τρεις μήνες. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αποφάσισαν την ίδια στιγμή, την ίδια Κυριακή, να έχουν ακριβώς το ίδιο ρεπορτάζ για σημεία του βιβλίου του κ. Βαρουφάκη, τα οποία γνωρίζουν προφανώς εδώ και τρεις μήνες".

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως "το πρώτο 6μηνο του 2015 ήταν ένα 6μηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, ήταν μια σημαντική μάχη που δεν αφορά πρόσωπα ούτε καν εμένα, δεν με αφορά που ήμουν επικεφαλής μιας κυβέρνησης, για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναμιλήσω, θα του ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του".

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την άποψη ότι, μετά την έξοδο στις αγορές, ανοίγει ένας δρόμος και δίνονται θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε «ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδύσεις», οι οποίες μετατρέπονται σε θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξησή τους. «Έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής στην αγορά εργασίας. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας- σημειώνοντας πως οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι «ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, αλλά είναι αρχή όχι τέλος. Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας» δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές της κυβέρνησης Σαμαρά, είπε πως «βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%...το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα success story...δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε».

«Αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε» σημείωσε- παραδεχόμενος πως «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» και πιθανόν να υποτιμούνται κίνδυνοι και υπερτιμώνται δυνατότητες. Όπως εκτίμησε, είναι πιο θετικοί όροι για να «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»- για το οποίο, όπως είπε, υπερτιμήθηκαν οι δυνατότητές του όσον αφορά στην επίδρασή του στις αγορές, οι οποίες ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκδοση του ομολόγου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, σημείωσε, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση - φάνηκε τελικά πως επετεύχθησαν αυτά τα επιτόκια και χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «τζογάρει διαρκώς στο μαύρο». Όπως συμπλήρωσε, «πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι....σήμερα οι δείκτες έχουν αρχίσει να είναι θετικοί, η ανεργία μειώνεται, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε επενδύσεις...πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, να σχεδιάσουμε το αύριο με καλύτερους όρους».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στο ΔΝΤ: «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω πολλές φορές» σημείωσε. Όσον αφορά στη φορολογία, είπε πως «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο».

«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό με ρεσιτάλ θράσους και ψεμάτων για να καλύψει την ανικανότητα και την αποτυχία του.

Μας ανακοίνωσε ως θετικά βήματα και επιτυχίες, τους ατελείωτους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες, τις διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, το Μνημόνιο στο οποίο έχει δεσμεύσει τη χώρα ως το 2022, τη συνεχή λιτότητα για δεκαετίες που έχει υπογράψει.

Βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα … Είναι προφανώς από τη χαρά που υποδεχόμαστε όλοι οι πολίτες τα εκκαθαριστικά της εφορίας αυτές τις μέρες. Ίσως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι η ζωή στο γυάλινο Πύργο του Μαξίμου έχει ημερομηνία λήξης, όσες ώρες συνεντεύξεων και αν κάνει.

Και τότε οι δικαιολογίες που άρχισε να ψελλίζει για αυταπάτες, λάθος εκτιμήσεις και επιλογές προσώπων, δεν πρόκειται να τον γλυτώσουν από την σκληρή λαϊκή ετυμηγορία. Τουλάχιστον, θα έχει εξασφαλίσει μια καριέρα ηθοποιού για το μέλλον …».

ΠΑΣΟΚ: Παρέδωσε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για… έναν αιώνα

“Ο κ. Τσιπρας αυταπατάται, αν νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει να πουλά νέες, ψεύτικες ελπίδες στον ελληνικό λαό, θεωρώντας ότι οι εκλογές «παραγράφουν» τις ευθύνες για τα  ψέματα , την ανευθυνότητα και την πολιτικό τυχοδιωκτισμό που επέδειξε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση” αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: “Όλοι ξέρουν, ότι φόρτωσε τη χώρα και τους πολίτες με νέα δυσβάσταχτα βάρη, δεσμεύσεις, εποπτεία και μνημόνια μέχρι το 2060, ενώ παράλληλα παρέδωσε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για…..έναν αιώνα.

Για ποιο τέλος των μνημονίων το 2018 μιλά λοιπόν;”.

ΚΚΕ: Η έξοδος στις αγορές συντρίβεται κάτω απ’ τη σκληρή πραγματικότητα

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει ότι “το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την «έξοδο στις αγορές», συντρίβεται κάτω απ’ τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός, τα μέτρα που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση για μετά το 2018, αλλά και τις νέες δεσμεύσεις ενόψει της γ’ αξιολόγησης» και συμπληρώνει: “Στον ελληνικό λαό κοστίζει πολύ ακριβά η «εμπιστοσύνη» των αγορών και των επενδυτών, δηλαδή του κεφαλαίου, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να χαιρετίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, αφού αυτή υλοποίησε και με το παραπάνω όλες τις αντιλαϊκές απαιτήσεις τους» προσθέτει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιο του ότι «στο μόνο που είχε δίκιο ο κ. Τσίπρας είναι ότι η ΝΔ δεν έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη δική του, αφού η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική των προηγούμενων”.

Ποτάμι: Κοκτέιλ ψεμάτων από τον κ. Τσίπρα

“O κ.Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά με το γνωστό κοκτέιλ ψεμάτων και λαθρεμπορίου ελπίδας. Ψέματα όσον αφορά στο παρελθόν, λαθρεμπόριο ελπίδας όσον αφορά στο μέλλον” αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και συμπληρώνει:

“-Μιλάει για άρση της επιτροπείας το 2018 όταν, μόλις σήμερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρει στην έκθεσή του ότι: “Ο δρόμος για την κανονικότητα θα είναι μακρύς και όλα δείχνουν ότι το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας δεν θα έλθει το 2018”.

-Πανηγυρίζει ως επιτυχία της κυβέρνησής του την έξοδο στις αγορές όταν επιστρέφουμε σε αυτές με επιτόκια του 2014, τη στιγμή που άλλες χώρες που βρίσκονταν την ίδια περίοδο σε μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, δανείζονται με 1.25%.

-Κομπάζει για ανάπτυξη 1.8% το 2017 όταν η πρόβλεψη της δικής του κυβέρνησης στον προϋπολογισμό ήταν 2.7% και μειώθηκε λόγω των καθυστερήσεων του.

-Αναγνωρίζει ότι η χώρα έφθασε στο χείλος του γκρεμού το 2015, δεν λέει όμως ότι αυτό έγινε εξαιτίας των τυχοδιωκτικών επιλογών του οι οποίες κόστισαν στους Έλληνες πολίτες 100 δις.

-Καυχιέται ακόμη και για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη όταν έφθασε κοντά στην έξοδο λόγω των δικών του εγκληματικών λαθών.

-Χαρακτηρίζει ελληνική επιτυχία τον αλγόριθμο του 15% για τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες (Gross Financing Needs) στο οποίο κατέληξε το Eurogroup του Ιουνίου για το χρέος, όταν αυτό είναι γνωστό ότι αποτελεί θέση του ΔΝΤ από τον Μάιο του 2013 (Public Debt Sustainability Αnalysis in Market-Access Countries) και ενεργοποιείται τώρα που το χρέος κρίνεται “εξαιερετικά μη βιώσιμο”.

-Ξεπερνάει λες και δεν “τρέχει τίποτα” τα προεκλογικά ψέματα του Ιανουαρίου του 2015 θεωρώντας πως σβήστηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου κατέβηκε με κεντρικό σύνθημα το «παράλληλο πρόγραμμα», ενώ ακόμη και λίγο πριν από την ψήφιση του τελευταίου πακέτου τον Ιούνιο διαβεβαίωνε “ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα”.

-Mιλάει για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης όταν ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «θεσμικό εμπόδιο», προεξοφλεί αποφάσεις της, καλύπτει υπουργούς του που επιτίθενται με χυδαίο τρόπο κατά δικαστών και χρησιμοποιεί πρώην δικαστικούς ως το “μακρύ κυβερνητικό χέρι” (προφανώς επειδή δεν θέλει η Δικαιοσύνη να είναι ανεξέλεγκτη).

Θα συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ.Τσίπρα: ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αλλά ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι ακατάλληλοι να το καταρτίσουν και να το εφαρμόσουν. Το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν χτίζεται με την επέκταση του πελατειακού κράτους, με την επιστροφή της Παιδείας στη δεκαετία του ’80, με το κυνήγι της αριστείας και την αφαίμαξη της παραγωγικής Ελλάδας για τη συντήρηση του κομματικού στρατού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έχει «κλειδώσει» για τις 13 Μαΐου - Δήλωση του υπουργού …