Με επιείκεια στα πρόστιμα για τα POS η αντιμετώπιση της κυβέρνησης

Να καλέσει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για απόκτηση τερματικών συσκευών καθώς και ηλεκτρονικών εφαρμογών για την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα πριν τις 27 Ιουλίου, αναμένεται σύντομα η κυβέρνηση, μιας και δεν θα δοθεί παράταση στις προθεσμίες που προβλέπουν οι διατάξεις του σχετικού νόμου.

Παράλληλα αναμένεται να τους επισημάνει ότι μπορούν να κάνουν τόσο χρήση τερματικών συσκευών όσο και ηλεκτρονικών εφαρμογών για την αποδοχή καρτών, όπως παρέχονται ήδη από την αγορά.

Ειδικότερα, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι «Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας εντός της ημέρας ή το αργότερο έως αύριο Πέμπτη θα εκδώσουν εγκύκλιο, η οποία θα διευκρινίζει ότι όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος 4446/2016 για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, γίνεται αποδεκτό το σύνολο των τερματικών συσκευών καθώς και των ηλεκτρονικών διαδικτυακών εφαρμογών, που επιτρέπουν την αποδοχή πληρωμής με κάρτες, όπως διατίθενται από νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται το "euro2day.gr", η συγκεκριμένη εγκύκλιος θα διευκρινίζει ότι σε σχέση με τους ελέγχους και για μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξει επιείκεια σε σχέση με τα πρόστιμα για τις περιπτώσεις όσων δεν διαθέτουν, αλλά έχουν ήδη απευθύνει αίτημα για απόκτηση τερματικού ή ηλεκτρονικής εφαρμογής πριν την καταληκτική ημερομηνία στις 27/7 και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τα προμηθευτούν, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων που έχουν δεχτεί οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος).

Νωρίτερα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έκανε λόγο για συνωστισμό στις τράπεζες για την έγκαιρη παραλαβή των POS και ζητούσε μια άτυπη ανοχή στην έναρξη των ελέγχων.

Τα πρόστιμα
Σημειώνεται ότι εφόσον μια επιχείρηση πραγματοποίησε έναρξη εργασίας μεταξύ 27 Ιουνίου και 27 Ιουλίου, θα πρέπει να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 27 Αυγούστου. Όποιος κάνει έναρξη μετά την 27η Ιουλίου θα πρέπει να προχωρήσει στην εγκατάσταση POS το αργότερο σε 30 ημέρες από την ημερομηνία της έναρξης δραστηριότητας.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωση θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Εφόσον, όμως, προσκομίσει στην υπηρεσία που του επέβαλε το πρόστιμο αποδεικτικό εγκατάστασης της συσκευής POS ή εξοφλήσει το πρόστιμο εντός 30 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, τότε του επιβάλλεται το μισό, δηλαδή 750 ευρώ.

Επίσης, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν POS θα πρέπει να αναρτήσουν και σε εμφανές σημείο της επαγγελματικής τους εγκατάστασης την πινακίδα με την εξής πληροφορία: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ 'Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD». Το πρόστιμο για μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης είναι 1.000 ευρώ. Μάλιστα το πρόστιμο επιβάλλεται ακόμη και στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της γνωστοποίησης αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή δεν έχει αναρτηθεί σε ευκρινές σημείο.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …