Αν χρωστάτε κάτω των 500 ευρώ....είστε προστατευμένοι από τις κατασχέσεις

Προστατευμένοι από τις κατασχέσεις ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.), που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 500 ευρώ.

Οι οφειλέτες με χρέη κάτω των 500 ευρώ, θα υπάρχουν τηλεφωνικές ειδοποιήσεις από τις οικονομικές αρχές αλλά και αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στα e-mail τους, αναφέρει το "news.gr".

Για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά δεν επιτρέπονται κατασχέσεις εφόσον το συνολικό ποσό, μηνιαία και αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ . Αν ο μισθός ή η σύνταξη είναι πάνω από 1.000 επιτρέπεται η κατάσχεση του υπερβάλλοντος ενώ το ελάχιστο ποσό κατάθεσης που είναι ακατάσχετο για φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 1.250 ευρώ τον μήνα για κάθε φυσικό πρόσωπα και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Προϋπόθεση για να ισχύουν τα ακατάσχετα όρια είναι η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Ωστόσο, ο νόμος δεν προστατεύει τους οφειλέτες από την κατάσχεση στα χέρια τρίτων. Πρακτικά, λοιπόν, ο νόμος επιτρέπει κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι κατασχέσεις καταθέσεων, ακόμα και για ποσά οφειλής χαμηλότερα των 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί άτυπη εντολή από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να μη γίνονται κατασχέσεις για χρέη προς την Εφορία χαμηλότερα των 500 ευρώ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για τη φετινή χρονιά προβλέπει συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 35% των συγκεκριμένων οφειλών ύστερα από δράσεις της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης. Τηλέφωνα και e-mail αναμένεται να πάρουν φωτιά. Για όσους δεν συμμορφώνονται ακολουθούν κατασχέσεις.

Πάνω από ένας στους 4 δεν πλήρωσε την Α' δόση του φόρου-Βραδυφλεγής βόμβα για τα δημόσια έσοδα πάντως παραμένουν τα ανείσπρακτα χρέη.

To 28% των φορολογουμένων δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην ΕΡΤ. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το περσινό 30% συμπλήρωσε ο κος Πιτσιλής, όμως παραμένει υψηλό.

Οι φόροι συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται 700 εκατ. κάθε μήνα. Η ΑΑΔΕ έστειλε ειδοποιητήρια σε 761.000 φυσικά πρόσωπα που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Με τα ειδοποιητήρια που κοινοποιεί η εφορία οι οφειλέτες ενημερώνονται πως διαπιστώθηκε «μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 19 Αυγούστου 2017, ότι εκκρεμούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές».

Οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν τις οφειλές «εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης» και παραπέμπονται στην εφαρμογή του Taxisnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» όπου θα αναζητήσουν το ύψος του απλήρωτου χρέους στα «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

Να σημειωθεί πως με κατασχέσεις και απειλές κατασχέσεων μόνο το πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν 2,3 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι φόροι όμως συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται κατά περίπου 700 εκατ. κάθε μήνα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …