Σε αργία 6 μηνών εργαζόμενη- «Κατά άκρα επιείκεια» η ποινή της

«Κατά άκρα επιείκεια» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών σε γυναίκα  Πρωτοδίκη των Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία υπηρετούσε στην Νότια Πελοπόννησο, επειδή  καθυστέρησε τη δημοσίευση  265 υποθέσεων μέσα σε μια τριετία.

Ειδικότερα, η  εν λόγω δικαστίνα καθυστέρησε την τριετία 2009-2012 την έκδοση 265 υποθέσεων πέραν των 8 μηνών που είναι το ακραίο όριο δημοσίευσης των αποφάσεων των Διοικητικών   Δικαστηρίων.

Από τον πρόεδρο του δικαστηρίου που υπηρετούσε της έγιναν συστάσεις και παρά της υποσχέσεις που έδωσε ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, αδιαφόρησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Παρόλα αυτά, της δόθηκε προθεσμία  για να περαιώσει τις καθυστερήσεις της, ενώ κλήθηκε να παρέχει εξηγήσεις, αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε, ούτε υπέβαλε σχετικό  υπόμνημα.

Έτσι, σε πρώτο στάδιο της περικόπηκε το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης υποθέσεων». Στη συνέχεια κρίθηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων της και ότι «δεν καταβάλλει την απαιτούμενη ιδιαίτερη προσπάθεια».

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της επέβαλε  την ποινή της 6μήνης παύσης.  Μετά την επιβληθείσα ποινή έσπευσε και δημοσίευσε 170 εκκρεμείς αποφάσεις. Όμως, στη συνέχεια το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό της επέβαλε την  πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Η ίδια ενώπιον του ΣτΕ υποστήριξε ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού της προσώπου, ενώ ταυτόχρονα   επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα  93χρόνου πατέρα της.

Όμως, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι «τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρησης   δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους». Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας «κατά  άκρα επιείκεια», όπως υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, της επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης  των 6 μηνών. Δηλαδή το ΣτΕ αναβίωσε την πρωτοβάθμια πειθαρχική ποινή. Κατόπιν αυτών, η Πρωτοδίκης το διάστημα των 6 αυτών μηνών που θα είναι εκτός δικαστικού σώματος  δεν θα λαμβάνει τις αποδοχές της.

Αντίθετα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με άλλη δεύτερη απόφασή της, απήλλαξε από κάθε πειθαρχική ποινή Πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών  Δικαστών, που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.

Ο εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές 4 φορές, λόγω των καθυστερήσεων  στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Όμως, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, «άλλαξε η υπερεσιακή του εικόνα» και τελικά οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι δεν πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Προκλητικός Ακάρ: Έχουμε δίκιο και είμαστε δυνατοί

Turkish Defense Ministry via AP, Pool 22.10.2020, 12:39 Σε ομιλία του σήμερα κατά τη διάρκεια …